Daca te pot ajuta cu un sfat sau daca doresti o oferta de optimizare pentru siteul tau, da-mi un mesaj!
Ce nu inteleg eu e ofensiva asta. Ai mancat ca prostu, te-ai facut ca o balena, pe urma ai urmat o dieta (putea la fel de bine sa fie si alta dieta) care te-a ajutat.
Foarte bine, bravo tie, acum te-n plm (sau a noastra) si mergi de posteaza din astea pe facebook, instagram, sau pe blogul personal unde isi au locul.
my 2 cents
Aceasta dieta mie imi pare o porcarie, dar povestea initiatorului nu e singulara.
Eu sunt adeptul IF (post intermitent) de cativa ani deoarece se potriveste cel mai bine stilului meu de viata, si poate din cauza ca ma invart online in astfel de cercuri imi pare ca vad tot mai multa lume laudand dieta carnivora.
Dar punctul pe i a fost pus cand urmaream un interviu al psihoterapeutului Jordan Peterson, pe cu totul alte teme, dar la finalul a vreo doua ore l-au intrebat gazdele daca e adevarat ca mananca doar carne, iar explicatia lui a fost simpla:
Atat el cat si sotia lui sufera de ceva boli autoimune, dar mult mai accentuat la sotie, cu simptome uneori invalidante pentru ea. Intr-o zi sotia a inceput sa manance doar carne, o fi citit si ea pe facebook. Si, suprinzator, simptomele au disparut sau s-au redus.
Jordan Peterson e medic, nu Olivia Steer, dar vazand ca sotia lui se simte mult mai bine si-a zis "Bai, ce plm! O luna de zile nu e mare lucru sa incerc dieta asta, doar n-o sa ma omoare". Si se pare ca a fost eficienta si in cazul lui.
Trebuie mentionat ca orice dieta tinem ar trebui sa ne urmarim evolutia si pe plan medical, nu doar pe cantar. Sa ne facem niste analize pe parcurs, pentru ca oricare din noi poate avea niste boli ascunse pe care dieta le-ar putea agrava.
Vad ca a facut si un clip scurt. Nu l-am urmarit din cauza ca dieta carnivora prezinta zero interes pentru mine, n-as putea sa mananc non-stop carne nici daca as vrea. Dar poate i-e util cuiva:
https://youtu.be/KTwWBrDerI0
My pleasure.? Te rog, matei, argumenteaza ce am scris gresit. Ce greseli ft mari
Dupa cum vezi aici si aici, ateroscleroza nu inseamna LDL blocat in artere. E adevarat ca LDL-ul ridicat favorizeaza ateroscleroza, dar nu sunt acelasi lucru. De ateroscleroza nu scapi prin alimentatie. Daca se putea, nu mai erau atatea cazuri de IMA. Mai probabil e vorba de o hiperlipidemie familiala. De asemenea, e important de stiut ca ateroscleroza avem toti in anumite nivele. Important este sa intelegi ca LDL ridicat =/= ateroscleroza si ca in niciun caz nu se poate localiza exclusiv intr-un anume loc.Am avut ateroscleroza flacau, eram la un pas de amputatie. LDL-UL era blocat in artere (am fost in spital in UK/ Londra si asta mi-au zis).
Ateromatoza nu inseamna coagulare. Si ar fi f rau sa ai coagulare intravasculara, dar la fel de rau sa nu ai coagulare atunci cand e cazul.orice urma de coagulare a disparut.
Este f greu sa cuantifici asa ceva. Daca ai pierdut in greutate si s-au dus durerile de spate, este f posibil sa se fi dus stresul de pe coloana. Sa zicem ca ai 140 de kg. La greutatea aia, tesutul adipos pune un stres enorm pe inima si pe coloana. Elimini cauza durerilor, dispar durerile. Puteai sa-ti faci si liposuctie, rezultatul ar fi fost acelasi.(disparitia inflamatiei sau a ingerarii de alimente care provocau inflamatie).
Fals. Confunzi ketoza - care se activeaza in anume situatii cu metabolismul lipidic. Nu e vorba de ORI, e vorba de SI. Dar daca ar fi asa, am putea arde grasimile numai dupa fasting sau dupa inlaturarea carbohidratilor. GRESIT.O metoda e carb metabolism (ceea ce faceti majoritatea - cand corpul elibereaza insulina) si FAT metabolism (ketoza)
Hemoroizii nu apar prin coagulare. Mai multe detalii aici. Sunt un fel de varice mai degraba pe care ulterior poate aparea tromboza.Legat de coagularea sangelui, mi-au disparut hemoroizii
Pentru a intra in ketoza nu trebuie sa tai toti carbohidratii. Ca fan keto, poti sta linistit in 30-35 de grame de carbs pe zi, ori daca vorbim de salate aici, e chiar multa verdeata. E adevarat ca dureaza cu o zi doua mai mult intratul in ketoza, dar conditiie pot fi atinse fara probleme fara sa fii atata de restrictiv. De asemenea, glutenul, cum am zis, nu e carb si nici nu are valoare calorica.Pentru a atinge ketoza, trebuie sa tai TOTI carbohidratii (amidon e un carb, glutenul e un carb - deja s-au scos 50% dintre plante).
Tehnic vorbind, daca ar fi boli contagioase, ar fi pandemie. Dar nu sunt boli contagioase. Insa diabetul si obezitatea sunt boli care pot fi stapanite prin regimuri de viata echilibrate, nu extreme.Avem o EPIDEMIE de diabet si obezitate, in intreaga lume dar si noi
[quote]De ce majoritatea romanilor au guta?[/source]
Gonna need a source for this. Hai sa nu exageram.
Da.Stiti ce sunt oxalatii?
Si ar mai fi.
Problema e ca la modul cum pui problema, aceasta dieta ar fi un panaceu. Nu este. Poate sa fie un real pericol pentru cei care sufera sau sunt pe cale sa dezvolte un anume boli. Nici nu e sustenabil. E foarte bine ca iti monitorizezi sanatatea, insa mai trebuie ceva studiu ca sa intelegi fenomenele secundare schimbarii regimului de viata.
Ma ocup si cu testare manuala/automata.
PS:Vand advertoriale ieftine pe site cu profil medical.
Mai intai, sanatate! Apoi, ai expus lucrurile un pic gresit din punctul meu de vedere. O plante nu-i egal cu zero carbs. Sa nu confundam legumele cu fructele, ca e diferit.
Atat cat ma pricep eu la zona de nutritie, o parte din problemele tale au disparut pentru ca ai eliminat carbohidratii. Ca e ok sa elimini si legumele... eu am mari indoieli. Eu as prefera sa fac invers, sa renunt la carne si sa devin vegetarian.
Cu privire la partea aceea stramoseasca, sa fim atenti la 2 chestii:
- nu stiu de unde ai scos partea aia cu "mancau fructe o luna pe an", nu. Anotimpuri erau si atunci, diferite da dar nu vb doar de Era Glaciara.
- cate mese mancau ei pe zi si ce fel de carne? sau mancau in fiecare zi?
Plus ca atunci era o viata pur si simplu fizica, asta faceau, nu stateau in fund la birou si se uitau pe net.
As zice ca ar trebui luate in calcul foarte, foarte multe aspecte.
Robert Robert - inca o data, nu am propus nimanui sa tina nimic, doar am vrut sa-mi fac experienta publica.
Sunt de acord ca sunt multe persoane care nu sunt atat de sensibile la toxinele din plante, dar eu ma inflamez de la orez, paprika, alune, orice tip de verdeata, fructe. Poate sunt eu (si ceilalti cateva mii care tin dieta asta) foarte sensibili la
anumite substante
enzoloco - nici nu ma chinui sa-ti raspund. invata sa oferi respect, mai intai.
Empire - Fiecare suntem stapanii corpului nostru. De asta exista libertate, la urmei. Si mi-am facut analize inainte de dieta si de 2 ori dupa. Ultimele au fost acum 3 luni. Absolut totul e in limite ft bune, in afara de colesterol, care cica e in pic prea mare.
In rest absolut toti markerii sunt wow. trigliceridele sunt ft low, testosteronul liber e in limite ft bune, nu am nici o deficienta minerala si de vitamine. SIngura problema pe care am avut-o a fost la inceputul dietei cand am mancat (ca prostul)
prea mult ficat si am dat in hipervitaminia a. Cam atat.
matei - Multumesc pentru raspuns. Pari foarte logic in gandire si imi face placere sa discut cu tine, sincer. Sa incep:
-Ateroscleroza: Nu pot sa neg ceea ce zici, eu doar iti spun ce mi-au spus niste doctori din londra, unde eram la momentul respectiv. Mi-au spus ca daca nu iau statine IMEDIAT am sa-mi pierd piciorul si risc sa si mor. La momentul ala eram si
pre-diabetic (am uitat sa-ti zic asta).
- legat de hemorizi, nu stiam ce mi-ai zis, dar dupa ce-am citit o parte din studiu, da, iti dau dreptate. am gresit acolo
- legat de atingerea ketozei: Unii pot lua si pana la 50 gr de carbs. Eu (testat) daca iau si 5 grame de carbs, imi scad nivelul ketonilor la sub 0.1. Practic inexistenti. Adica pa-pa ketoza. (cel putin ptr cateva ore). SIngurul aliment care am obs.
ca ma scoate din ketoza ptr cea mai scurta perioada de timp e mierea de albine
- cand am zis epidemie de diabet, nu m-am referit literalmente. Doar ca exista multe cazuri. Si chiar ai nevoie de studiile care arata ca, la nivel mondial, aproximativ 42% dintre oameni sufera de diabet si obezitate? Si procentul ala creste si mai
mult cand adaugam si cancerul in discutie. Diabetul e o boala auto-imunitara, practic. Inabilitatea corpului de a isi regula productia de insulina. Rezistenta la insulina. Aici nu cred ca ai sa ma contrazici. (dar probabil ai s-o faci)
-Am sa zic de pe acum, ca nu am avut sansa. SUNT SIGUR ca corpul poate fi super sanatos si pe carbs. DAr pe sl;ow carbs (cartofi, orez, etc.). Dupa parerea mea, maj. problemelor din ziua de azi e din cauza mancarii procesate si a zaharului
adaugat. Si fructoza in exces (care e prima cauza de fatty-liver-disease).
SI ca o ultima intrebare pentru tine matei. Daca dieta nu e sustenabila, cum supravietuiesc inuitii/ eskimosii? Studiile asupra lor arata ca nu exista diabet. cancer, obezitate in cultura lor. Efectiv nu exista.
Exista triburi africane care mananca CARBOHIDRATI din sweet potato's (90% din dieta lor) si la pol opus alte triburi africane care au 70% intake-ul de grasimi animale. Ambele super sanatoase. Diferenta e ca nici una nu consuma mancare procesata si NU AMESTECA aceste doua tipuri de metabolism.
Iti inteleg ideile in mare parte, dar multe detalii pe care mi le dai sunt din studii epidimiologice. Eu prefer sa le citesc doar pe cele de control, unde oamenii sunt testati, in mod fizic, si nu doar sunt pusi sa trimita un chestionar.
Nu ma pricep la nutritie insa ma bag si eu in seama: nu o depinde oare si de gena? Ma gandesc ca nu suntem constuiti toti la fel. Sunt obiceiuri alimentare si mutatii formate in timp, in cadrul anumitor popoare. Consider ca si clima din zona in care te-ai nascut si ai trait, si multe alte aspecte sunt de luat in calcul.
Nu poti compara 2 oameni nascuti din aceiasi parinti si in aceeasi zona... dar sa faci comparatii cu oamenii de pe alte continente sau alte zone ale continentului...
Într-o zi, riscând, poți să rămâi fericit pentru toată viața !
Contează ce produci nu cine pretinzi a fi.
De acord. Dar totodata cred ca avem o abilitate de adaptare foarte mare si suntem mult mai rezilienti decat am crede.Nu ma pricep la nutritie insa ma bag si eu in seama: nu o depinde oare si de gena? Ma gandesc ca nu suntem constuiti toti la fel. Sunt obiceiuri alimentare si mutatii formate in timp, in cadrul anumitor popoare. Consider ca si clima din zona in care te-ai nascut si ai trait, si multe alte aspecte sunt de luat in calcul.
Nu poti compara 2 oameni nascuti din aceiasi parinti si in aceeasi zona... dar sa faci comparatii cu oamenii de pe alte continente sau alte zone ale continentului...
Pentru ca toti simtim nevoia sa debitam prostii, ma bag si eu in vorba...
Am mai auzit discutii despre dieta asta si traiam cu impresia ca se numeste cetonica, pe romaneste.
Cu ani in urma am vazut un documentar pe tema asta, cu opinii pro si contra, iar unul dintre medicii intervievati explica modul in care un organism poate sa isi schimbe integral metabolismul si spunea ca asta este o chestiune pe care medicina nu a stiut-o pana de curand, ba chiar despre creier si inima se considera ca au neaparata nevoie de glucoza pentru a functiona in conditii normale. Mi s-a parut foarte interesant.
Din ce am inteles eu atunci, starea de cetoza este o stare normala a organismului in anumite conditii dar poate fi si rezultatul unor probleme medicale. Daca iarasi am inteles bine, spunea ca in starea asta dispar rapid problemele generate in corp de grasimi dar ca este o "carare ingusta", un interval in care trebuie sa te mentii, putand aparea complicatii grave.
Iarasi interesant, a vorbit parca ceva si despre un soi de acidoza metabolica, cand toate lichidele corpului incep sa aiba miros fructat, specific cetonelor, in cazurile extreme. Va dati seama cati sfinti a canonizat chestia asta in Biserica Ortodoxa? Postul indelungat provoaca cetoza, nu?
Desi ceea ce discutati voi aici e foarte interesant dar ma intreb daca nu cumva trageti concluzii gresite pentru ca porniti de la date ale problemei gresite. Comparati prezentul cu trecutul tinand cont de dieta din anumire ere/epoci dar nu si de calitatea acesteia. Ca mancau aia acum 100, 100 sai 10.000 de ani si ce mancam noi de 30-40 de ani incoace? In ce niveluri de radiatie traiau aia si in ce niveluri traim noi? In cazul asta, mai e o dieta ceea ce ar trebui sa fie?
Powder a vorbit despre alergii si probleme autoimune... Si eu consider ca sunt tot mai frecvente! Ca alimentatie, ca vaccinari, nu stiu...
Am in jurul meu oameni care se confrunta cu astfel de probleme si va spun ca sunt groaznice: tot ca mananci iti face rau, iti este rau si nu stii de la ce. As putea face chiar studii de caz, stiu mai multe situatii si fiecare a ales abordari deiferite. Cel mai bine sunt aia care n-au facut nimic...
Intr-unul din cazuri, medicii, in nemarginita lor stiinta, au infundat-o prin spitalele de psihioatrie pentru a-i trata astfel de probleme. WTF!!! Acum au trimis-o acasa, abia se mai ridica din pat.
Pe bune, asta e procedura standard: iti fac analizele si investigatiile pe care le stiu iar daca nu depisteaza cauza problemelor o dau pe somatizare si te trimit la psihiatru. Si daca nimeri la unul "cu elam muncitoresc", ai pus-o! Daca ai noroc sau resurse sa mergi la un medic bun, iti spune ca nu e de el, ca te poate ajuta doar sa suporti mai usor situatia.
Daca ai totusi norocul si gasesti (un alt caz, dupa ani de investigatii) un medic care a mai scos capul din cutie si sa-ti puna un diagnostic, vei descoperi ca e in zadar, ca se stie de boala dar nu se cunoaste niciun tratament: intoleranta la histamina. "Luati suplimentele astea, evitati alimetele de pe lista asta si incercati sa vorbiti cu un nutritionist." Toti trei cu care a "discutat" pana acum au ridicat din umeri si i-au servit aceeasi lista pe care i-a dat-o si medicul si pe care toti patru au decarcat-o de pe net... vreo 500 de lei au costat-o copiile listei, cateva zeci de mii diagnosticul si alte cateva zeci de mii tratamentele prescrise in diferite faze.
Rezultatul? Nici o imbunatatire! Acum se intreaba daca diagnosticul e cel care ii da starea si se pregateste sa o ia de la inceput.
O dieta care sa o faca sa se simta bine i-ar da o noua viata!
@powder, tot dai cu eschimosii. Cam cat traiesc aia in mod natural? Exista studii daca le scurteaza viata regimul termic, cel alimentar sau e o chestiune genetica? Exista studii care sa confirme ca regimul alimentar este raspunzator pentru sanatatea lor si nu faptul ca in mediul lor efectiv nu exista patogeni? Nu poti trage concluziile asa...
Nu ca eu n-as face-o:
- Eu cred ca nanismul nu este o boala, oamenii aia au o gena a unei rase care a disparut de pe pamant prin absorbtie: gnomii.
- Pot sa jur ca am vazut un dwarf. Culmea, era chiar miner... Deci exista! Pot sa spun ca de aproape descoperi nu sunt atat de scunzi cum ii prezita prin filme dar priviti de la distanta par mai scunzi pentru ca sunt foarte indesati.
- Daca ai putea trai intr-un ecosistem fara deuteriu ai putea trai cat Matusalem. Cea mai mare cantitate de deuteriu se gaseste in apa (e un izotop stabil al hidrogenului) iar varstele matusalemice au disparut dupa potop. Se leaga...
Cred ca mai sunt dar nu mi le amintesc acum.
E adevarat ca sunt cateva locuri in corp unde glucoza este absolut necesara, cum ar fi in muschi (sub forma de glicogen), dar corpul dispune de un proces numit "gluco-neo-geneza"(gluco=glucoza, neo = nou, geneza = creatie). Pe scurt, corpul transforma proteinele in carbohidrati.ba chiar despre creier si inima se considera ca au neaparata nevoie de glucoza pentru a functiona in conditii normale. Mi s-a parut foarte interesant.
ce probleme cauzeaza grasimile? sunt nutrienti si vitamine care pot absorbite in corp DOAR cu ajutorul grasimilor saturate, de aia se cheama FAT-SOLUBLE vitamins. Putem discuta de ce "grasimile" sunt considerate rele (e vorba de studii epidimiologice finantate de marele companii care aveau alte interese la mijloc, facute acum zeci de ani)rapid problemele generate in corp de grasimi
acidoza metabolica apare cand dieta nu e completa. e vorba de un DEZECHILIBRU de electroliti in corp. Ea mai apare atunci cand rinichii nu sunt perfect functionali si nu pot elimina anumiti acizi din corp. Iar "lichidele" au un miros "fructat" pentru ca atunci cand KETONII sunt produsi (breakdown of fat) se produce si acetona, ca produs secundar. Acetona e folosita in corp in diferite situatii.Iarasi interesant, a vorbit parca ceva si despre un soi de acidoza metabolica, cand toate lichidele corpului incep sa aiba miros fructat
Pai, tu cat ai trai daca ai fi inconjurat doar de ursi polari si fara expunere la medicina (cum combati infectiile? cand te zgarii, de exemplu? sau cand ti-ai rupt o mana, etc.)@powder, tot dai cu eschimosii. Cam cat traiesc aia in mod natural?
La restul postului nu are rost sa raspund.
Fiecare credem ce vrem si ne urmam viata dupa bunul plac.
Eu vad problemele dupa propriu filtru si propriile experiente de viata. Eram la un pas de moarte, iar pe mine practic m-a salvat dieta asta. Pe langa problemele fizice, mi-a disparut si depresia (ma rog, e acolo, dar e sub control).
Am aproape un an de cand tin dieta si nu m-am simtit in viata mea mai bine. Poate pe hartie nu arata ok si e normal sa apara rezistenta la schimbare, dar eu imi conduc viata dupa CUM MA SIMT. Si ma simt incredibil de bine. Din toate punctele de vedere.
Acum un an nu puteam face un pas in fata ca lumea. Acum fac sport zi de zi, fara sa obosesc prea mult. Fara sa ma intepe inima. Fara sa am cea mai mica problema.
Poate dieta asta functioneaza doar la mine (desi sunt cateva mii de oameni care fac asta). Chiar si in cazul asta, eu sunt fericit.
Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)