La un adaos de 5-15% (electronice) afilierea este extrem de complicata. Un comision de afiliate, le reduce considerabil profitul pentru produsul respectiv.
Profitul lui emag este mic, datorita cheltuielilor enorme. Sa nu uitam ca s-au extins destul de mult in ultimii ani. In Crangasi, sediul a costat lejer cateva milioane, sute de angajati, o parte din stock..... Cred ca emag are un profit anual (fara sa scadem amortizarea investitiilor) de 15-20 mil.
Din ce stiu eu valoarea unei afaceri se calculeaza 5x profitul pe ultimul an. La o valoarea de 150mil (mult prea mare pt emag) ar trebui sa genereze un profit de 30 mil euro (2011), ceea ce nu cred (15 mil e mai realistic). Tot cei de la Naspers au cumparat si autovit, unde cred ca a fost o mare teapa, sau o mica spalare de bani, cei 4 mil sunt aruncati pe geam.
Parerea mea este ca emag in 2 ani, se duce in "cap", si ca brand si ca cifra de afaceri (pe romania). Preturile lor sunt extrem de mari, in comparatie de ex cu Carrefour, care nu este nici macar un concurent pentru ei, in online. Emag nu apare in comparatoarele de preturi, pentru ca ar distruge complet vanzarile
, datorita preturilor. Daca preturile sunt mari, serviciile s-au diversificat foarte mult (bricolaj, bilete avion, asigurari...), brandul dispare usor, usor. Spuneai emag, te gandeai la electronice, acum nu te mai gandesti la nimic, implicit care e brandul? 5% din piata de electrocasnice? Enorm de putin. 40% din piata de tablete? La Carrefour sunt preturi mult mai mici, si usor usor, cumparatorii realizeaza ca platesc in plus cumparand de la emag.
Nici macar amazon nu vinde bilete de avion sau asigurari, asa ca "emag = amazonul romanesc" a fost o mare "prosteala". Au marit gama de servicii, pentru un venit pe termen scurt, astfel incat pretul de vanzare sa creasca. A ramas echipa de management cu 30%, dar de acum se discuta de extindere in alte tari din Europa de Est, si mai putin de Romania. Daca nu reduc preturile (adaos), si nu cred, pentru ca investitia in extindere, trebuie cat de cat acoperita, si nu renunta la servicii tampite, gen bilete avion, nu le dau mai mult de 2-3 ani.
Nu trimite PM cu intrebari, posteaza pe forum! Nu ofer sfaturi, audit sau raspunsuri pe PM.