Nu ma pricep la SEO dar ma bag in seama
@lovelife, vorbim de lucruri diferite, ca sa fie mai exact pentru cei care citesc:
a) numarul de cuvinte la care ma refeream si la care face referinta si RoManiac, si densitatea in pagina sunt extrem de importanti cand optimizezi o pagina pentru o fraza anume. Din motivele pe care le-am precizat deja (lungimea maxima relevanta a tagului titlu), optimizarea inpage se poate face, pe 1 sau maxim 2 fraze.
In acest caz se intampla urmatorul fenomen, pe care l-am constatat nu o data ci de sute de ori; este mult mai usor sa rankezi sus cu 250-300 de cuvinte (cu o densitate poate mai imprecisa) decat la 600 sau 2000 de cuvinte. Urmaresc cateva sute de pagini optimizate individual pentru locul 1 in Google si dimensiunea asta de pagina este ideala.
Posibil ca aici sa se lupte intre ei, 3 factori:
1 - densitatea optima in pagina conform algoritmului,
2 - dilutia keywordului principal in restul contextului (asta creste enorm la pagini mari)
3 - numarul maxim de repetitii acceptat (este posibil ca la o pagina de 2000 de cuvinte in care repeti fraza de 30 de ori ca sa ai densitatea optima, sa intervina un alt factor care devalueaza pagina pentru numar excesiv de repetitii).
Daca intersectezi cei 3 factori, ajungi la concluzia ca exista un fel de "goldilocks zone", iar asta am determinat-o prin multe incercari, undeva intre 250 ...350 cuvinte. Personal utilizez 250 sau 300. (ah, si tocmai m-am luminat, de ce o pagina importanta cu care ma lupt de ceva vreme, nu a luat niciodata locul 1... e pur si simplu prea lunga).
b) La ce te referi tu (dealtfel adevarat) este mai curand o strategie asemanatoare longtail, si este o strategie de trafic; cu cat ai mai multe cuvinte in pagina, sansele de a avea un hit pe diverse combinatii de cuvinte cresc.
Utilitatea e complet diferita intre cele 2 cazuri: a) se refera la strategie de top ranking pe o fraza data, si targetare extrem de ingusta - pe o singura fraza, pe cand b) e o strategie de trafic si nu de ranking pe locul 1.
Prima e mai folositoare siturilor comerciale de exemplu (daca vand de exemplu "pantofi ortopedici" si nu pantofi de orice fel), pe cand a doua e mai folositoare publisheri-lor, care monetizeaza indirect traficul lor. Fiecare are rostul ei.
Tocmai la lungimea continutului faceam referire si AICI , adica tot intr-un articol al tau @emm. Ma refer la afirmatiile:
"Poti face un site de continut cu tona foarte bun pentru vizitator ."
"Vine unul care din 3 fraze bine plasate in pagina sa fie cu mult deasupra ta."
La lungimea continutului am facut referire de foarte multe ori aici pe forum si mereu m-a facut sa ma intreb ... ce inseamna de fapt continut de calitate pentru Google pentru ca toate lumea vorbeste de "continut de calitate" dar nu poate defini acest lucru si din punctul de vedere al robotilor Google.
Inca un fapt observat de nenumarate ori. Viteza de indexare a paginilor "scurte" este mult mai rapida decat in cazul paginilor cu continut lung.De asemenea cel putin in cazul mai multor siteuri comerciale prioritatea la indexare au avut-o paginile cu URL mai scurt. Intotdeauna primele indexate au fost paginile de categorie in ordine crescatoare a numarului de caractere din care era format directorul din care facea parte categoria. Probabil apar primele la indexare categoriile pentru ca aici cantitatea de continut este in general mult mai redusa decat pe paginile de produs.
De ex avem :
1.www.domeniu .com/casa/pagina-produs.html
2.www.domeniu .com/camera/pagina-produs.html
Intotdeauna dar absolut intotdeauna primul indexat era directorul /casa/ format din 4 caractere fata de directorul /camera/ format din 6 caractere.
P.S: sa mai zica cineva ca lungimea nu conteaza![]()
Ultima modificare făcută de RoManiac; 6th September 2012 la 11:56.
Google incurajeaza scrierea paginilor pentru cititorii umani, nu pentru Google. Si totusi... cel care citeste si indexeaza paginile este un robot, nu are nimic uman.
Continutul de calitate, probabil se refera la:
Continut care sa aiba o calitate cat mai apropiata de felul limitat in care robotul Google incearca sa inteleaga "umanul".
LE: Ca ordine de crawl, url-urile sunt in general indexate in ordinea descrescatoare lungimii, asta o pot confirma - si e valabil inca de la lansarea lui Google.
Punctul pe i . Asta e un moment asupra caruia multi ar trebui sa reflecte si sa-si raspunda la intrebari. Sunt lucruri pe care personal le-am aflat demult. De cele mai multe ori m-am limitat in a expune aceste concluzii de teama ca unii considera continutul condensat dar foarte bine targetat ca fiind spam. O idee total gresita. Robotul e robot si e limitat iar noi webmasterii trebuie sa ne coboram la "mintea" lui si sa-i oferim acel continut capabil sa-l inteleaga dar in acelasi timp util si vizitatorului.
Este foarte posibil ca pe multi , chiar si pe avansati sa-i bulverseze un pic concluziile astea. Dar pur si simplu asa stau lucrurile. Este greu de crezut ca o pagina din 100-150 de cuvinte in care se mai si repeta de 3-4 ori fraza targetata sa aiba castig de cauza in fata ta care ai scris un super review despre nu stiu ce laptop de 2000-3000 de cuvinte. Daca pagina din 200 de cuvinte e bine targetata si creeaza in jurul ei si cuvinte ce pot folosi la long tailuri este foarte posibil ca Google sa o vada mai bine. Asta nu inseamna ca e spam . Pur si simplu Google are slabiciuni pe care nu reuseste sa le rezolve sau pur si simplu ii place twittereala.
Pana la urma Twitterul e foarte logic de limiteaza comentariul la un numar scurt de caractere. Daca nu esti capabil sa te exprimi concis in numarul impus asupra unui fapt inseamna ca incepi sa te pierzi in detalii si e posibil sa nu mai ai relevanta . Cam asa stau lucrurile si cu Google la ora actuala. Nu ca ar fi fost diferit in trecut.
Ultima modificare făcută de RoManiac; 6th September 2012 la 15:12.
Am observat si eu ca articolele mici care targeteaza anumite cuvinte sau variatii ale acelui cuvant rankeaza bine. Pe competitie mica nu este nevoie de mai mult de 200 de cuvinte. Vorbesc despre RO. Am vazut foarte multe magazine online de ex, care au text foarte putin spre deloc in paginile de categorii/subcategorii/produse care rankeaza foarte bine, din linkuri. Bine ca la noi nu este cunoscut conceptul de deep links, dar asta e alta poveste. Am vazut ca daca structurezi o pagina ok pui cuvintele cheie in toate elementele, poti ranka foarte bine si fara cine stie ce text. Nu este ok, dar asa se intampla.
Pe .com am observat alt lucru. Articolele lungi, mari, foarte bine detaliate tind sa atraga mult mai multe linkuri + share-uri in Social. Din acest motiv se comporta foarte bine.
@emm +1 si de la mine pentru rabdarea dovedita![]()
SEOarch.ro - Strategii si Tehnici de Optimizare. SEO nu inseamna SPAM.
Multumesc emm! Citind parerea ta referitoare la articolele prea lungi m-a pus pe ganduri si mi-a deschis ochii, cred ca aici am gresit pana acum. O intrebare, daca mi se permite...
Luand exemplul meu, un site ce-mi apartine are articole numai de 500+ cuvinte, unul din ele chiar sare de 1000 de cuvinte, articole bune, interesante de citit, unice. Acum vine intrebarea, ca sa nu pierd banii investiti deja in continut, ar fi mai OK sa divid pagina unui articol in mai multe pagini (folosindu-ma de functia wordpress) sau sa rescriu intreg postul in asa fel incat sa mai "tai" din el si sa reduc numarul de cuvinte?
In structura actuala, imi vin ceva vizitatori dupa tot felul de fraze rare, fara cautari, dar deloc din cuvintele targetate in articol, nici macar in pagina 10 nu gasesc paginile...
Multumesc!
Nu cred ca e o regula aici... Dar - daca vrei sa rankezi bine pe anumite fraze specifice (cuvintele targetate) ceea ce ar fi o optimizare ingusta, ceea ce as face eu, ar fi sa impart pagina in 2 (sau 3 etc) la o lungime rezonabila, cel mult 300 - 350 de cuvinte, e cifra pe care o aleg eu dar sigur pot exista alte pareri privind cifra optima.
Se poarta astfel de impartire a articolelor lungi, mai ales in afara RO.
Insa asta nu e suficient; dupa aceea, ar trebui sa folosesti un program de optimizare inpage, si sa ajustezi paginile rezultante, pentru a avea sanse reale sa rankezi bine pentru frazele respective. Eu am folosit in trecut Website Auditor, din pachetul SEO PowerSuite, si am fost multumit; nu il gasesc genial dar face exact ceea ce e nevoie, analiza densitatilor versus concurenta + identificarea elementelor cheie lipsa din pagina. Nu stiu daca sunt alte softuri mai bune, posibil sa fie.
LE - atentie insa, e posibil sa scada substantial numarul de cautari pe fraze rare.
Multumesc frumos de reply emm. Momentan nu sunt la nivelul la care sa folosesc softuri pentru seo, ar fi prea multa bataie de cap pentru mine sa interpretez corect datele si sincer nu ma atrag aceste unelte. Scrierea o fac sa sune bine, folosesc cand se poate cuvintele respective in context dar fara sa fac abuz de ele sau sa le pun atunci cand nu e nevoie si sa riste sa sune aiurea.
Multumesc inca o data!
Ramai la nivelul asta si va fi ok. Personal nu folosesc decat extrem de putin softuri SEO. Totul il fac ochiometric si incerc sa creez un echilibru intre roboti si vizitator ca si continut , formatare in pagina etc etc. Degeaba as folosi de exemplu un soft de calculare a densitatii cuvintelor in pagina. Pe o pagina de produs am mai mult continut iar pe alta mai putin. Daca eu decid ca in pagina numele produsului sa apara de 3 ori dorind sa targetez pe acea expresie nu mai am cum sa tin densitatea constanta. Pentru ca nu toate produsele au acelasi numar de cuvinte in descriere. Si asa mai departe ...
Lasa softurile deoparte si pune mana practic sa vezi cum stau lucrurile . Ochiometric cum am spus mai sus pastrand limita bunului simt intre roboti si vizitator. Softurile tin mai mult de partea de teorie si oricum valorile ce ar trebui sa apara in pagina nu sunt standardizate prin nu stiu ce conventie asupra carora Google sa fi cazut de acord cu webmasterii.
Si sa mai ti cont de un lucru care se poate aplica oricand si in viata de zi cu zi. Excesele nu fac bine aproape niciodata indiferent de natura lor. Asa si in SEO . Nu abuza foarte mult ca te frigi. Dar pentru a realiza care e limita pana la care poti impinge lucrurile ai nevoie de experienta practica si in nici un caz de softuri si teorie.
Softurile le poti folosi pentru analiza datelor externe. Daca iti mai sunt la locul lor linkurile , care iti este locul pe cuvintele si expresiile targetate etc etc ... dar nu pentru verificarea diferitilor parametri onpage.
Ultima modificare făcută de RoManiac; 7th September 2012 la 14:08.
Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)