21st August 2012, 02:17
#1
14 out of 14 members found this post helpful.
Cateva observatii privind factorii seo, si evolutia in timp
Sunt doar cateva lucruri pe care le-am constatat in timp, si pe care le expun dezbaterii, poate vor folosi cuiva. Nu ma astept ca toata lumea va fi de acord.
Observatiile sunt cumulate prin urmarirea a aproximativ 2 duzini de situri, pe timp de 3 ani. Siturile sunt complet diferite unul de celalalt, in ce priveste dimensiunea, limba, tara in care se afla serverul, subiecte, structuri site, platforme diferite, dimensiune site, etc.
Deci:
1. Din punctul meu de vedere, este un mit faptul ca paginile actualizate mai frecvent rankeaza mai bine. Nu am gasit o astfel de corelare (multi sunt de parere ca dimpotriva, paginile actualizate prea frecvent sunt devaluate). Sunt situri care au fost lansate si neatinse de acum 3 ani, de fapt nemodificate de la lansare. Isi pastreaza pozitiile fruntase pe care le-au castigat de la inceput. Pe de alta parte, sunt alte pagini actualizate frecvent, care nu reusesc sa urce pe nisa lor.
Ceea ce este sigur insa, este ca un site actualizat mai frecvent, este mult mai repede re-indexat de Google. Daca faci actualizari zilnice, sau macar saptamanal, ai sanse ca dupa cateva ore sa vezi noua versiune in index.
2. Nu pare sa existe nicio legatura intre dimensiunea sitului si rezultatele in cautari. Sunt situri de 4 pagini care functioneaza foarte bine, si altele cu 1000 care functioneaza prost. Bineinteles ca si invers.
3. O observatie interesanta, o vad cea legata de trendul in search. Unele situri scad constant in cautari pe parcursul celor 3 ani. Viteza cu care scad, pare sa fie invers proportionala cu dimensiunea si unicitatea informatiilor textuale din pagina. Cele care contin o gramada de text original, nu au fost afectate de loc, de fapt au cresteri mai mult sau mai putin semnificative. Deci factorul principal care determina scaderile pe care le observ, este cantitatea de text si lipsa paginilor duplicate sau semi-duplicate (cu continut doar partial diferit). Deci algoritmul se actualizeaza permanent in sensul diferentierii siturilor cu mult continut original fata de cele cu continut scazut.
4. Se pare ca achizitia de noi link-uri, care cu siguranta are un efect crescator daca sunt bune, nu influenteaza spectaculos in bine, si imediat, rezultatul. Mai curand este o crestere in timp. (Exista pareri in seo, ca numai link-urile vechi sunt luate in considerare).
Sunt situri din grupul respectiv, care nu au achizitionat link-uri de multi ani. Si functioneaza la fel de bine in search. In schimb, achizitia prea rapida cu siguranta activeaza penalizari spectaculos de rapide.
De aici, consider ca link building-ul poate deveni oarecum ineficient la un moment dat. Daca ai deja, de exemplu, link-uri din 100 domenii diferite, suficient de bune, in loc sa risipesti energie cautand mii de alte link-uri, poate ar trebui sa iei o gura de aer si sa te focalizezi pe optimizarea onsite, cu care poti obtine o gramada de rezultate. (sau pe alte modalitati de promovare). Te poti ocupa de alte linkuri, peste 6 luni sau un an. Dar pot exista si unele exceptii, si anume pe nisele foarte competitive.
5. Numele de domeniu e in continuare important dpdv seo.
Sa dau un exemplu pe numele de domeniu. Intr-un alt thread vorbeam despre un site gasit accidental cand cautam rezultate bazate pe EMD (exact match domain). Gasisem situl pantofi-dama .ro, care in OSE apare doar cu 4 domenii inbound link. Si totusi e pe primul loc pe "pantofi dama" si "pantofi de dama" . Concurentul sau imediat urmator are 50 domenii linking in, si nu reuseste sa-l intreaca. EMD inca functioneaza.
6. Un factor uneori neluat in calcul, este dilutia temei sitului in cadrul paginilor sale.
Daca ai un site despre pantofi, ca tot am vorbit, si vrei sa rankezi bine pe domeniul pantofilor, este ideal sa creezi un site in care totul sa fie numai despre pantofi (de dama, de barbati, de vara, de iarna, bocanci, sandale etc). Google stie ca aceste cuvinte sunt inrudite. Un site bine conceput ca ansamblu cu astfel de cuvinte cheie, se duce in top pe cuvinte cheie multiple. Pe de alta parte daca adaugi sectiuni diferite in site, din alte nise, poate vei obtine ceva trafic suplimentar dar iti diluezi mult relevanta pe nisa principala, care va scadea dramatic.
Facand reverse engineering pe aceasta tema, daca creezi un site bine structurat si gandit de la bun inceput, cu articole foarte bine related si originale, ai sanse sa intri pe pozitii fruntase in index de la bun inceput. Unul din siturile monitorizate, domina o anumita nisa cu aceasta abordare, pe zeci de cuvinte cheie, chiar din perioada lansarii lui.
7. Deasemeni, se pare ca lui Google ii place cu adevarat un anumit nivel de repetitie al cuvintelor cheie. Daca ati scris o pagina si n-ati calculat inca densitatea cuvintelor cheie in pagina, poate ca e cazul sa notati asta in agenda. Un nivel moderat de repetitii al cuvintelor cheie, in intregul site, este un lucru necesar. (adica oarecare keyword density).
Ca un exemplu negativ, ca sa arate la ce ma refer. Unul din siturile in cauza are autoritate mare, pagini actualizate periodic, capata in continuare linkuri inbound, si totusi sta prost in trafic. Motivul il stiu deja de mult, tine de content. Fiind un site generalist, nu se focalizeaza pe o anumita tema, nu sunt articole special scrise si optimizate din punct de vedere al densitatii, iar cuvintele cheie repetate nu prea exista, nici nu a fost facuta o optimizare in acest sens. De aici, rezultate slabe.
8. Un site cu un template spartan, fara un design prea grozav, nu merge neaparat prost in cautari. Google nu are preferinte artistice..
9. Meta Description intr-adevar nu este utilizat in ranking, insa este deosebit de important din alt punct de vedere: Un description bine scris apare in search, si determina rata cu care utilizatorii vor da click pe el.
10. Calitatea continutului text afecteaza puternic PR-ul vizibil - de toolbar. Pentru o cantitate si calitate similara in link-uri inbound, comparand doua situri, cel care are text original mult va primi un toolbar PR semnificativ mai mare decat cel sarac in continut.
11. Cu o floare nu se face primavara - daca reusesti sa adaugi doar 1-2 link-uri din situri cu autoritate mare, nu te poti astepta la vreun efect. Trebuie sa faci acest lucru in mod sustinut si din multiple surse calitative, intr-o campanie de durata, pentru a crea acea diferenta cautata.
12. Link building-ul cu anchor text insuficient de variat, te duce direct la faimosul mesaj din WMT cu "Unnatural inbound links", si lucruri neplacute sunt pe cale sa apara. Pe termen lung, achizitia de multe linkuri cu anchor text repetat e un no-no care te poate zbura din index. Nota: Daca primesti mesajul, si ai facut acest tip de link-building catre o pagina secundara si nu direct catre homepage, ai sanse sa scapi (recomand 404/410 pe acea pagina secundara). Multe din anchor text naturale sunt de genul "www.situlcutare.ro" . Se pare ca G asteapta asta, in analiza algoritmica a profilului de link-uri inbound.
13. Keyword stuffing moderat, paradoxal inca functioneaza, cel putin pe ro. Nu zic ca recomand (e o tehnica riscanta), doar am observat pe unde a fost totusi incercat: Daca e moderat (sa zicem 50 de cuvinte la o pagina de 600) nimic rau nu pare a se intampla, si te poti bucura de ceva cautari longtail. Poate fi utilizat pe situri secundare, la care ai putea renunta, insa nu l-as utiliza insa sub nicio forma pe un site vital pentru un business. Pe engleza insa nu cred ca e la fel.
14. Link-urile asa-zise "de mare reputatie" nu par sa creeze diferente majore, dar conteaza totusi, ca si linkuri normale cu efectul scontat conform autoritatii paginii externe respective. Unul din siturile din grup, care se refera la securitate it, are o gramada de link-uri naturale, capatate din situri gen microsoft.com, zonealarm, ehow, norton, experts-exchange.com, vmware.com, stackoverflow / stackexchange, am enumerat doar cateva. Se prezinta ok dar achizitia naturala a tuturor acestor link-uri nu a creat vreun efect cu adevarat semnificativ.
Daca imi mai reamintesc ceva, mai adaug.
--- Later Edit --- (ca mi-a fost lene sa apas "Edit")
As adauga si una din basic SEO (cei avansati pot sa sara peste):
15. Banalul dar importantul Title tag: Este surprinzator cat de des se ignora acest tag, cu efecte semnificative asupra rezultatelor in cautari.
Eu as pune lucrurile in perspectiva urmatoare. Motivul pentru care Google continua sa ia acest tag in serios, este pentru ca el ofera creatorului paginii, o sansa unica de a preciza motorului de cautare, care este subiectul paginii (un subiect, nu mai multe). Din acelasi motiv exista si limitarea de 60 de caractere - pentru a permite expunerea unui subiect al paginii, nu introducerea de spam words in titlu si obtinerea de rezultate pe multiple fraze in cautari. Si nu cred ca sectiunea HTML improvements exista degeaba in WMT, sa ne arate cand avem taguri titlu lipsa, sau duplicate.
Prin urmare, titlul trebuie gandit cu atentie si este extrem de important sa contina cuvintele cheie tinta ale paginii, dar sa apara si ca natural in acelasi timp, si sa se rezume la lungimea specificata. Efectele in ranking sunt importante, cand se utilizeaza un title tag scris corect. Iar pentru o descriere mai elaborata, tagul Description este acolo sa ajute.
21st August 2012, 12:05
#4
3 out of 3 members found this post helpful.

Postat în original de
Merch
Legat de punctul 2: nu depinde si de nisa pe care se afla siteul? Ma refer la nivelul competitiei si vechimea acesteia. Daca ai 3 pagini despre asigurarea RCA nu cred ca vei avea sanse sa ajungi in top, indiferent ca faci totul ca la carte.
La punctul 4 am scris ceva, legat de nisele de mare competitie. Cred ca se aplica si la 2, si poate in general.
Merita sa precizez (o fac acum) ca siturile din grup sunt pe zone de concurenta mica si medie.
Teoretic, subliniez teoretic, daca urmaresti un singur cuvant cheie, nu vad niciun motiv pentru care nu ai putea fi pe pozitii de top, chiar cu un site mic - cu conditia sa fie foarte bine scris, sa respecte cat mai multi din factorii seo, si sa aiba autoritate mare. Daca urmaresti keyword-uri multiple, atunci evident iti trebui unul mai mare, pentru ca ai nevoie macar de o pagina pentru fiecare keyword/fraza tinta.
Si nu am intalnit niciodata un factor seo numit "dimensiunea sitului versus ranking".
Totusi, pe zona de mare competitie, lucrurile sunt diferite ca abordare. In zona asta, as spune ca metoda de a ajunge sus nu mai trebuie luata ca una de tehnica seo (desi e vorba de seo), ci pecuniara: Ajunge in top cel care investeste cei mai multi bani in treaba asta. Cu un site de 5 sau de 50.000 de pagini.
Ma uitam de curiozitate, la rca-ieftin .ro, in OSE: autoritate homepage 71, 1248 domenii linking in. Aici s-au bagat bani, si cu siguranta au de unde.
Si mai e Adwords - primul link efectiv de pe pagina, care sare in ochi, este anuntul Adwords al rca-ieftin .ro . Iata ca poti sa fii primul, chiar cu un site de o singura pagina! Nu ai nevoie decat de... bani.

Postat în original de
Merch
Din observatiile tale, ce metode ar functiona pentru ca un site cu trafic stabil, care primeste continut nou constant, sa poata urca in pozitii? In afara de linkuri. Multam!
Pai depinde la ce te referi, in afara de linkuri. In afara de link-building sau in afara de lucruri care indirecte aduc link-uri?
Un exemplu: O campanie social media - nu te ocupi de linkuri, corect?. Totusi, daca e bine facuta, ai sanse sa cresti substantial, tocmai pentru ca fanii vor adauga link-uri pe blogurile lor.
Sau ai putea sa iti ridici un brand, faci o campanie media, si vei primi link-uri naturale pe masura ce brandul tau castiga awareness.
Sau ai putea sa trantesti un continut viral pe site. Si in cateva zile sa ai mii de link-uri si nu stiu cati followeri in social media.
Sunt nenumarate idei pe care le poti aplica.
Dincolo de asta, daca ne rezumam la seo in mod direct, fara link building, poti creste facand finetuning mereu onsite, utilizand factorii de ranking cunoscuti. Iei o lista cu cei 200+ factori luati in calcul in seo, dintr-o sursa de incredere (trebuie sa fie astfel de liste si aici pe forum), alegi ce crezi ca se potriveste situatiei, testezi, experimentezi, muncesti. Un soft gen SEO Powersuite poate fi util, pentru ca te ajuta sa verifici densitatile si problemele tale inpage, cat si sa dai cu ochiul la concurenta, ca sa vezi cu cine te lupti si sa-ti ajustezi armele.
21st August 2012, 14:56
#10
1 out of 1 members found this post helpful.

Postat în original de
Bukum
Ca tot a venit vorba la 4) de numarul de domenii, voi din cate domenii cautati sa aveti link spre site? Ok, e generala intrebarea, dar poate imi puteti raspunde in functie de cate luni are siteul, sa zicem in primele x luni aduceti x linkuri etc. pana ajungeti la numarul vostru preferat de domenii.
Bukum, nu cred ca este o regula.
Cu cat mai multe, cu cat mai calitative si mai relevante pentru nisa, cu atat mai bine.
Daca ar fi sa aleg un numar, pentru mine prima cifra magica personala e 40, si explic - cu 40 de linkuri inbound, din domenii diferite, de buna calitate, e pragul de la care pot conta pe *ceva* rezultate cu un site nou. Urmatoarea cifra magica e 300 - cu acest nivel pot obtine locul 1 pe fraze/cuvinte cheie ravnite, multiple. Dar depinde foarte mult de nisa, si nu trebuie nicidecum luate ca si cifre absolute.
Altfel, pe nisele de mare competitie, probabil ai nevoie deja de mii, sau chiar zeci de mii de domenii cu link-uri inbound.
Edit: Referitor la viteza de achizitie a linkurilor, cred ca sunt deja destul de multe threaduri in forum, pe acest subiect, si parerea mea nu ar aduce informatii suplimentare relevante. Sugerez un search.