Nimeni nu spune ca e usor, dar tocmai asta incerc sa fac, prezint unele idei si sa intind o mana celor pe care ii poate ajuta. Unora le vor folosi, altora nu. Vad ca mi-am luat si negativ de la tine, pentru o intentie buna. Esti in directa cunostinta de cauza, ai testat tu lucrurile astea personal si au esuat? In care caz, ne impartasesti si noua proiectul respectiv?... Vorba veche, drumul spre iad e pavat cu intentii bune.
Kidu are intr-un fel dreptate intr-o anumita masura - atunci cand spune ca probabil sunt exceptia care confirma regula. E doar o idee, si nu un panaceu universal - cine crede ca are vreun astfel de panaceu, bate campii. Spun insa ca partial, pentru ca sunt convins ca pot fi si alte exceptii, pentru ca am mai intalnit cazuri. Unii o pot implementa, altii nu. Eu personal am implementat aceasta idee, cu succes. Altora, pe structura lor de costuri, li se va parea imposibila. Depinde de mai multi factori. Evaluam insa, de multe ori, astfel de idei din afara lor, fara sa le fi incercat vreodata efectiv. Eu vorbesc doar despre ceea ce am incercat deja. Majoritatea oamenilor pe care ii cunosc, unii cu afaceri, rareori fac un plan de afaceri pus la punct si vreun studiu adevarat de eficientizare.
O sa intru acum doar un pic in detalii, dupa care probabil voi abandona acest subiect, cred ca s-a spus destul.
Solutia merge aplicata atunci cand ai deja businessul nr 1, ca o extensie - adaugi un magazin virtual, afacerea nr.2.
Nr.1 poate fi un magazin virtual, dar poate fi si oricare alt business. Atata vreme cat are oameni si logistica la dispozitie, este cazul sa fie luata in considerare si o astfel de solutie.
Deci pleci de la o afacere existenta, prima infiintata, Nr.1. Premiza gresita de la care se pleaca in toate aceste discutii negative, este ca adaugand un alt magazin iti dublezi imediat costurile. Aceasta premiza e gresita pentru ca pleaca in buna masura si de la o alta premiza gresita: Si anume ca ceea ce face magazinul nr.1 este 100% eficient, deci nu are rezerve de resurse. Nu am intalnit pana in prezent un astfel de caz ideal.
Motivul pentru care nu poti fi 100% eficient este urmatorul. Vanzarile sunt in general fluctuante, in multe domenii. Asta inseamna ca un grafic al vanzarilor are uzual forma unei sinusoide, mai mult sau mai putin regulata. In acelasi timp, costurile unei firme cresc in trepte. De fiecare data cand angajezi inca un om, cand maresti spatiul de depozitare etc, se adauga o treapta.
Iar o sinusoida nu poate fi suprapusa unei scari. De aici poti intelege ca nu vei avea in mod constant, alocate resursele necesare, si utilizate 100%. Uneori sunt prea multe, alteori sunt prea putine. De obicei, decizi sa adaugi un om cand capacitatea de vanzare este depasita la un moment dat. Peste doua luni insa, s-ar putea sa fii in punctul de minim al sinusoidei si jumatate din oamenii tai sa stea degeaba. La fel si cu depozitul: De obicei avem o rezerva, nu este neaparat blocat 100% cu marfa. Sau daca este, uzual se intampla sa te hotarasti sa maresti spatiul de depozitare, ca sa ai mai mult loc de manevra.
Sunt si costuri care nu se dubleaza. Spre exemplu poti avea nevoie de manipulanti. Rareori sunt ei ocupati 100% din timp. Si salariile lor costa o gramada. Sau contabilul - s-ar putea sa constati ca iti mareste numai cu 25% pretul cand volumul se dubleaza (verificat si asta). Nu ai nevoie de o alta conexiune la internet. Etc. Fiecare poate face o lista cu costuri si sa vada ce se dubleaza si ce nu.
Ideea este ca atunci cand businessul nr.1 (poate fi principal) nu este incarcat 100%, business-ul 2 (secundar sa zicem) poate prelua fluxul si incarca oamenii cu productie. 1 si 2, fiind pe nise diferite, nu vor avea sinusoide sincrone. Esti in situatia de mare avantaj de a avea o afacere multi-fatetata, in care perioadele sezoniere nu se suprapun neaparat. Nu stiu cati inteleg felul in care acest simplu avantaj se traduce in cresteri masive de profit. In ce am aplicat eu, business-ul 1 avea anumite rezerve (din motivele de ne-suprapunere a graficelor aratate mai sus, cat si de proiectie de crestere - era mult mai eficient si rational sa plec cu o rezerva de spatiu in depozit, decat sa trebuiasca sa mut afacerea in alt loc dupa un an), costurile erau acoperite de business-ul 1, iar nr.2 producea o cantitate apreciabila de profit, umpland golurile existente.
Un set de resurse existent, va fi distribuit neuniform in timp catre cerintele unei afaceri, si rareori 100%, datorita caracterului fluctuant al vanzarii. Cat si a faptului in multe cazuri ca nu poti evita sa ai anumite rezerve. Rezerva de resurse (fie ea si fluctuanta) poate fi folosita intr-o alta afacere, poate necritica sau secundara, poate semnificativ mai mica daca te referi la cifra de afaceri, dar cu generarea unei cote majore de profit pentru buzunarul tau - sunt bani pe care altfel ii arunci pe fereastra.
Nu incerc sa demonstrez nimic aici, doar expun o idee. Unii o pot folosi.

.NU te-am auzit de promovare de seo de brandig cum vinzi cu 3 plancarde afara?Daca ai avea 60-70 de comenzi poate ai avea timp doar de 1 tigara pe rand si o cafea fiecare angajat.Daca te uiti mai bine pe ORCE NISA cei care vand sunt cei care investesc bani,seo,brandig,bannere,nu cei cu plancarde afara Si pe orce nisa daca nu incerci sa faci ceva de papa alti intr-un an nu mai apari pe google.Deci cum vinzi?
Răspunde cu citat