Inainte sa deschid acest topic m-am documentat destul de mult(atat pe forum cat si in alte parti) cand vine vorba de magazine online.
Initial vroiam sa imi fac propriul magazin, dar un prieten de familie mi-a propus sa fac o varianta "online" a produselor sale (avand mai multe magazine in diferite mall-uri). In mare comercializeaza haine, accesorii si cadouri, cele din urma o nisa unica pe piata online din Romania.
Tot ce voi face voi face in numele S.R.L-ului detinut de el. Este ceva ce ar trebui sa am in vedere din punct de vedere legal atunci cand vine vorba ca va incepe sa comercializeze online ? Ceva acte in plus, aprobari,etc ? [nu de alta da la birocratia care exista in Romania totul este posibil.]
Lasand la o parte partea legala, ma intereseaza care sunt pasii ce trebuiesc urmati pentru a deschide si a gestiona un magazin online, sperand in acelasi timp ca acest topic sa ajute si alti useri.
DIn punctul meu de vedere pasii ar fi urmatorii, va rog sa ma completati, sa ma corectati :
1. Cumpararea unui domeniu, asigurarea host-ului.
Acest pas era evident, nu stiu ce mai trebuie precizat aici. Un domeniu .ro cred ca ar fi obligator pentru succesul site-ului, un host serios, un nume usor de retinut, "placut urechii".
2. Instalarea unui script, modificari la design, structura, accesiblitate, termeni si conditii.
Sincer sa fiu nu stiu ce sa aleg intre OScommerce si Zencart, nu am mai lucrat cu ele si inca sunt in ceata cand vine vorba de cele 2 scripturi. Am inteles ca totusi ar fi de preferat OScommerce care are o comunitate mai mare, si avantajele aferente acestui lucru.Poate ma puteti ajuta aici.
Design-ul- evident ceva placut, nu sofisticat, ce trebuie sa ofere incredere vizitatorului.
Structura, acesibilitate- pasii pentru cumpararea unui produs nu trebuie sa fie complicati pentru utilizator , cautarea produselor sa fie eficienta, cat mai multe detalii oferite pentru fiecare produs, ajutati-ma cu ce ar mai trebui sa am in vedere aici.
Trebuiesc prezentate de asemenea Termenii si Conditii clare, date de contact ale firmei, de asemenea pentru a oferi incredere utilizatorului sau chiar pentru a putea contacta usor distribuitorul.
3.Procesor plata cu card. Modalitati plata
Trebuie sa aleg si un procesor pentru plata cu cardul. Aici nu prea stiu chiar asa de multe, din cate am inteles am de ales intre epayment.ro si procesor.ro , tind sa merg pe mana celor de la epayment.ro , imi ofera mai multa incredere.
O intrebare, pentru Romania, as putea folosi Google Checkout ? Eu unul as avea mai multa incredere cand as auzi ca fac plata "prin Google" iar comisioanele sunt mici de asemenea.
Pentru plata cu cardul mai trebuie sa am in vedere ceva ?
Modalitati de plata: cardul desigur, prespun ca plata ramburs. Insa intre cele doua ce este de preferat ? Parca as merge doar pe una din variante. Prima varianta imi ofera mie avantaje, neputand sa primesc "comenzi false" , pe cand cea de a doua ofera incredere utilizatorului, mai ales ca magazinul va fi nou in Romania. Cu Paypal nu are rost sa ma mai complic, nu?
Cred ca odata cu toti acesti pasi urmati, site-ul este sa zicem terminat si pot incepe sa promovez magazinul si sa atrag clienti.
In etapa urmatoare nu am experienta atat de mare si cred ca pentru inceput, dupa ce o sa am ceva campanii de link building, pe langa clasicele directoare, ceva reviewuri platite pe bloguri , inscriere in ceva shopsearch-uri si altceva nu imi trece prin minte. Deci dupa toate acestea cred ca voi apela la Adwords.
Alta modalitate de a-mi promova produsele nu stiu. Cateva pareri despre Adwords in Romania cand vine vorba de magazine online? Rata conversii per click care este ? Ma pot astepta la vanzari cu ajutorul Adwords sau este o pierdere totala de venit. Care ar fi alternativele? Exista posibilitatea de a avea "pay per sale" la noi ?
Dupa cum ati observat nu stiu chiar asa de multe , mai ales ca pana acum m-am documentat d.p.v legal pentru a-mi deschide un S.R.L si de toate acestea am scapat.
Deci va rog ajutati-ma cu completari si corectati-ma acolo unde este cazul.
Va multumesc mult!