1 out of 2 members found this post helpful.
O solutie simpla pentru un magazin online profitabil
E o solutie simpla, dar trebuie inteleasa intai problema. Nu merge in toate situatiile, dar e ceva ce ar trebui poate luat in considerare. Nu e o solutie completa, doar o idee care poate fi salvatoare, si pe care de obicei nu o luam in considerare.
Am ajuns la aceasta solutie mai demult facand un plan de afaceri pentru mai multe idei de magazine virtuale pe care doream sa le infiintez (a, si a trebuit sa trec si pe sub nasul unor bancheri scortosi planul de afaceri), si la care tinta simpla dar greu de atins, era un profit semnificativ pentru fiecare magazin.
Problemele uzuale ale unui magazin virtual, nou lansat:
- De obicei proprietarul nu are foarte multi bani (altfel s-ar apuca poate, sa construiasca o fabrica, sau sa aduca vapoare cu marfa din China)
- Dimensiunea nisei este limitata, iar posibilitatile magazinului de a lua o felie din acea nisa sunt iarasi limitate. Uzual poti avea un numar de x clienti pe zi si asta e (cel putin o vreme).
- Cota de adaos este limitata. Este de fapt diferenta intre pretul pe care ti-l ofera furnizorul la achizitie, si pretul de piata al produsului tau. Este greu, daca nu imposibil pentru un magazin virtual fara un brand puternic, sa vanda peste pretul pietei. Deci castigurile sunt limitate.
- Concurenta este uzual puternica, iar de obicei supravietuieste cel care are costurile cele mai mici.
- Principala problema sunt costurile fixe. Ca sa ai un magazin virtual normal, iti trebuie un sediu (cat de mic) la care platesti chirie, birou, acces la internet, calculator, imprimanta, contabil, un om caruia ii platesti salariul si impozitele, iti mai trebuie contract de curierat la care platesti costuri de transport, ai costuri de aprovizionare cu marfa (nu toti furnizorii ti-o livreaza la nas, mai ales cand faci comanda de 50 lei) etc.
La prima vedere sunt costuri individuale mici (exceptand chiria si salariile poate) insa cand le aduni pe toate iese o suma de speriat. Cei care au facut deja calculul stiu asta.
Va dau un exemplu insa cum se poate face profitabil un magazin virtual, care uneori poate fi singura solutie puternica de reducere a costurilor si implicit solutie de profit. Ideea este sa nu faci un singur magazin, ci doua, in aceeasi locatie. Ideea este insa sa fie complet diferite ca si nisa, pentru a atrage vanzari din ambele nise. (poti face si 3 sau 4, depinde cat te tin balamalele)
Exemplu: sa zicem ai costuri de 5000 ron pe luna, iar magazinul 1 produce cei 5000 ron. Adaugand inca un magazin virtual pe aceeasi locatie, pe un alt segment, costurile tale fixe vor fi cam aceleasi (poate 200 ron in plus, depinde de caz), insa castigurile vor fi duble. Cu alte cuvinte in loc sa castigi 5000 ron si sa ai profit zero, poti avea 5000 de ron in buzunar, adica aproximativ 1000 euro profit brut. De la un nivel incolo poate vei mai avea nevoie de un om in plus, dar in acel moment oricum vei avea profit deci se va justifica.
Ai doar o investitie initiala mai mare de timp in doua situri in loc de unul, si un pic mai multa munca de intretinere.
1 out of 1 members found this post helpful.
esti poet.
Trei magazine online in doua camere cu 5 angajati. Atmosfera de vacanta in cele doua camere si nimeni nu se rupe cu munca. Cifra de afaceri si profit formidabil. E posibil. Daca vinzi cocaina, uraniu si diamante cred ca e foarte posibil. Mai ales daca vinzi in strainatate.
Trei magazine online ce vand in Romania, catre clienti romani, cu angajati romani, cu legile romanesti, beneficiind de servicii romanesti bancare, de curierat, etc nu vor avea niciodata atmosfera de vacanta in 2 camere cu stocuri, calculatoare si telefoane, cu contabil, cu oamenii care raspund la telefoane, ambaleaza comenziile, printeaza awb uri, suna ptr confirmare, etc.
Expeditiile a trei magazine online, pregatite de cativa angajati, vor fi livrate de cuieri indolenti, care uita sau nu mai are timp sa treaca sa ia coletele, catre clienti indolenti. Care comanda in seara asta si a doua zi dimineata cand ii ajunge comanda la usa s-a razgandit.
Si as putea continua, cu multa experienta in spate si sute de exemple. Citind primul post al tau, m-as repezii sa spun ca nu ai absolut nici un fel de idee despre cum functioneaza magazinele online romanesti. Dar te as jigni. Asa ca ma repet, esti poet