Nici n-ai vise mari...
Nici n-ai vise mari...
Afiliatii sunt pentru majoritate magazinelor trecuti la "si altele" pentru ca:
1. comenzile din afiliere reprezinta in medie undeva sub 5% din numarul comenzilor totale
2. costul pe comanda venita din afiliere este mult mai mare decat costul pe comanda din alte surse
3. la comenzile din afiliere exista in medie de 5 ori mai multe probleme decat la alte surse (si se reflecta si in costul pe comanda) - retururi, clienti dificili, clienti care inteleg altceva din cauza minciunilor de pe unele site-uri de afiliere etc
4. afiliatii au pretentii, adwords si fbAds nu au. Raportat la cat aduce fiecare, munca pentru afiliere este mai mare, profitul mult mai mic, discutiile si energia consumata incomparabil mai mari.
Ar mai fi si alte aspecte, dar cred ca astea sunt cele principale.
Nu zic ca afiliatii sunt rai, ci ca ar trebui sa inteleaga lucrurile astea, sa le schimbe, apoi isi pot permite sa emita cate pretentii vor.
Cand mi-o aduce mie un afiliat 20% din comenzi, il iau partener si ii cumpar tot ce are nevoie, de la scaun din piele fina pana la cel mai jmecer imac, numai sa faca treabaPlus bonusuri zi de zi, cadane sa-i danseze etc.
PS: ii gasesc si nevasta, sa se inmulteasca sa faca si pui de afiliati care sa faca fiecare cate 20%, mai deschidem magazine, ce naiba.
PPS: daca e domnisoara afiliata, ii gasesc flacau, ca nu cumva sa se inteleaga ca favorizez in vreun fel sau discriminez.
Ultima modificare făcută de Dan; 22nd November 2016 la 14:33.
Dan, cele 4 afirmatii pe care le faci se bazeaza exclusiv pe experienta ta cu magazinul tau propriu sau pe o analiza a N magazine la care ai acces? Daca varianta a 2-a este cea adevarata, care este valoarea acelui N?
Mai sunt si altii cu magazine, pot sa-si exprime si ei parerile. Sau poti suna la magazine random, le spui ca esti afiliat si cum te cheama si cum vrei sa ii promovezi si ceri niste date procentuale. (unii nici nu si-au facut calculele pana acum)
Eu n-o sa raspund la intrebare. Daca nu ma crezi ce sa zic... as putea sa spun ca n-ai legatura cu domeniul.
Dane, discutia asta a mai avut loc odata, cel putin.
Dar cand am intrebat ce pretentii are un advertiser la modul concret de la un afiliat toata lumea a inceput sa fluiere si nimeni n-a mai fost interesat de subiect.
1. Comenzile din afiliere reprezinta undeva la 5%. Poate fi ok, depinde ce reprezinta acele 5 procente si in ce masura sunt clienti noi. Treaba cu clientii vechi (n-ai zis tu dar zic altii) este si asta discutabila pentru ca aceia nu sunt numai clientii lor. Poate afiliatul a promovat un produs si clientul a revenit la ei tocmai petru ca au acel produs. Cred ca intelegi aspectul.
2. Costul pe comanda venita din afiliere e mai mare. De acord, doar ca e o comanda pe care altfel nu o aveai. Daca acea comanda iti aduce profit, se merita. Daca nu, n-ai ce cauta in afiliere. Tu, ca advertiser, socotesti totul la profit, publicitatea o primesti gratuit! Nu-ti cere nimeni bani pe link-uri, bannere sau pentru cuvintele frumoase pe care le spune despre tine.
3. 4. Nu am ce comenta, sunt chestiuni de alegere.
Privit din partea celalata pot spune ca nici din punctul de vedere al afiliatului nu se mai prea merita.
1. Valoarea procentuala a comisioanelor este din ce in ce mai mica.
2. Magazinele au inceput sa exagereze cu reducerea valabilitatii cookie-urilor.
3. Nesiguranta data de inexistenta unor reglementari legale si nerespectarea contractelor de catre unii advertiseri impune precautie atunci cand vrei sa investesti in afiliere. N-o spun eu, a demonstrat-o practica. In plus, un advertiser poate refuza oricand plata unui afiliat, cu justificari mai mult sau mai putin incriminatorii.
4. Concurenta a crescut si in randul afiliatilor iar investitiile sunt din ce in ce mai mari pentru a converti.
Vrei trafic de caliate? Pai asta nu se poate nene cu 1% comision si cu 3 zile recurenta. Pentru ca afiliatul nu mai poate investi pentru a sustine traficul de calitate. Daca dai 1% inseamna ca vrei spam! Si asta e valabil si pentru cel mai mare si pentru cel mai mic advertiser din afiliere. Vrei trafic de calitate, ajuta afiliatul sa ti-l ofere!
Din cele 4 puncte enumerate de tine imi dau seama ca, ca advertiser e nasol de tot afilierea, asa ca daca faci afiliere ar fi bine sa renunti. Inteleg ca nu merita, pierzi timp si bani.
In 2Performant sunt peste 200 magazine online care fac afiliere de cativa ani buni.. ei platesc si comisionul retelei si comisioane catre afiliati. Probabil ca merita daca fac asta de atata timp.
Multi fac greseala sa puna egalitate intre afiliere si Adwords/FBads, ceea ce nu e tocmai ok. Afilierea inseamna un parteneriat in care tu ca advertiser trebuie sa te implici. Vrei mai multe vanzari dar nu esti dispus sa ridici un deget. In prezent in 2P sunt cred ca maxim 5 advertiseri care au inteles cu adevarat ce inseamna afilierea si actioneaza in consecinta. Probabil ca si rezultatele pentru ei sunt pe masura.
Daca vrei sa ai rezultate, daca vrei sa ai calitate, trebuie sa ti afiliatii in priza. Ei muncesc pentru tine.
Exista foarte multi advertiseri care gandesc la fel ca tine si de asta si afilierea in Romania bate padul pe loc. In loc sa mergem inainte, sa evoluam, stam si ne uitam unu la altu si dam vina unu pe altu cine ce are de facut si a cui responsabilitate este. Si aici un rol foarte foarte important il are si reteaua de afiliere pentru a educa ambele parti implicate. Din pacate nici ei nu prea stiu ce sa faca. Partea proasta e ca exista modele de copiat care functioneaza, dar nu se doreste implemenatrea lor si aici, pe acelasi motiv bine cunoscut "lasa ca merge si asa".
p.s. Exista un afiliat care poate sa iti aduca probabil peste 20% din comenzi, dar nu stiu daca poti sa il platesti. Cu siguranta PS-ul tau nu ii este de folosNu ii mentionez numele aici, ca sa nu zica ca a fost bagat in discutie fara stirea lui...
@Misu - eu am raspuns la "de ce afiliatii sunt cantitate neglijabila si nu sunt tinuti in puf de catre magazine". Daca merita pentru un magazin sau nu, e alegerea magazinului. Eu am zis strict pe subiect.
Si da, ai dreptate, si eu ma enervez cand imi vine un client vechi prin afiliere. In cazul meu ar fi cumparat oricum, pentru ca a cumparat la 3 saptamani de la vizita prin afiliat. Si a cumparat pentru ca am trimis newsletter ca am stoc nou, nu ca a facut afiliatul ceva special si s-a decis la 3 saptamani dupa sa cumpere
@mike - am raspuns la o afirmatie de-a ta. Afilierea performeaza mai prost prin comparatie cu alte metode de a face vanzari, atata tot. Nu am zis ca nu e rentabil, nu am zis ca nu sunt si alte avantaje.
Mentiuni:
- Povestea cu "afiliatii muncesc pentru tine" e o aberatie. Afiliatii muncesc pentru ei insisi. Nu face nimeni nimic de dragul vreunui magazin, sa fim seriosi. Si eu, ca sa dau bine dimineata cand ma uit in oglinda imi repet ca sunt cel mai baiat bun si ii ajut din suflet pe toti. Dar n-are legatura neaprat cu realitatea. Si na, intelegi, repet pentru mine, in oglinda, nu pe forumuri si pe facebook sa rada lumea de mine.
- 5 magazine din 500+ sunt exceptie, nu regula. La fel si 10 afiliati din 10000. Ne raportam la exceptii sau la majoritate?
Zici ca "stii cum gandesc" cand de fapt eu iti expun doar date verificabile. Astea sunt datele, ce sa le fac eu? Sa le tin ascunse ca sa nu ii afecteze emotional pe afiliati? Daca ai ce face cu datele, daca iti folosesc, ma bucur. Daca le folosesti doar ca sa ai motiv de contre, sincer le poti ignora.
A, si bonus asa. Pe personajul care mi-ar putea face 20% din vanzari de ce sa-l platesc? Nu face afiliere? Eu i-as da bonus ce am zis mai sus. Ca asa pot si eu sa zic ca da, cresc vanzarile cu 100% in 3 zile, da-mi 1 milion de euro sa bag in ads. Ce aberatie mai e si asta?)
Ultima modificare făcută de Dan; 22nd November 2016 la 21:50.
@Dan, cand vei avea sute de vanzari pe zi nu te vei mai enerva ca iti vine o comanda din afiliere ca ai trimis tu newsletter sau ai facut remarketing.
Pana atunci, bucura-te ca afiliatii iti fac vanzari.
Stiu un magazin care crescuse binisor tocmai datorita afiliatilor (vindea ceva haine de club...). Oare alesese deliberat afilierea in conditiile in care "performeaza mai prost prin comparatie cu alte metode de a face vanzari"?
Momentan este/sunt 4 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 4 vizitatori)