Tocmai de aceea mi-a facut placere sa purtam un dialog, tocmai pentru ca tu, Dan, nu esti ca majoritatea ateilor. Pe de alta parte nu toti crestinii sunt absurzi si indoctrinati. Nu uita ca Toma este arhetipul celui care se indoieste si este un apostol valabil. Adica, crestinismul iti da posibilitatea sa te indoiesti, sa vrei sa afli, sa cercetezi, sa te convingi.
Nici nu am spus ca nu sunt elemente valabile in Vechiul Testament, dar incearca sa intelegi ca nu daca intr-o carte cateva pasaje sunt inventii nu inseamna ca toata cartea este defecta. Despre cartile sfinte fiecare crede ce vrea, dar sunt posibile cateva abordari.
1. Poti crede ca a venit Dumnezeu din cer si le-a dat biblia preotilor, care de atunci o pastreaza cu sfintenie. De unde stim ca nu s-a intamplat asta? Pentru ca cei care au scris evangheliile povestesc altceva. Pentru ca conciliu de la Niceea a consemnat o lupta de multe saptamani pentru ca sa se hotarasca doar la cele 4 evanghelii clasice, astazi.
2. Sa crezi ca biblia a fost scrisa sub dicteu dumnezeiesc. Adica, Dumnezeu le-a dictat ce sa scrie si ei au scris. Fiecare in parte, pe bucatica lui, a scris ce Dumnezeu le-a relevat, adica Evanghelia lui Ioan, spre exemplu, Apocalipsa. Acum, intrebarea este: celelalte 100 de evanghelii, considerate de conciliu de la Niceea ca fiind apocrife, n-au fost scrise sub dicteu dumnezeiesc? Cum si-au dat seama ca doar astea patru au fost scrise sub dicteu si celelalte nu? Exista niste explicatii date de preoti si poti sa le crezi sau nu. Dar, cum ramane cu scrierile vechi, din care o parte au fost incluse in Vechiul Testament? Daca si ele au fost scrise sub dicteu, atunci de ce sunt atat de diferite de cele din Noul Testament? Si de ce nu a dictat Dumnezeu, inca din vechime, ceea ce trebuie pentru ca sa nu fie nevoie de doua testamente?
3. Poti sa crezi ca biblia este o culegere de scrieri facute de oameni, asa cum au perceput ei fapte, intamplari, cum au exprimat concepte. In acest caz, multitudinea de stiluri si de idei, uneori contradictorii, ar fi justificate.
Cei care cred ipoteza a treia pot ramane crestini. Religia nu se cheama biblienism, adica sa trebuiasca sa crezi in biblie, ci crestinism si trebuie sa crezi in Cristos.

Răspunde cu citat