Eu nu sustin ca trebuie sa crezi adliteram ce scrie in vechiul testament, eu intrebam care e limita, care e lista cu chestiunile adevarate si cu simbolurile.
Eu stiu ca bisericile iau din biblie ce el convine adliteram, si ce nu le convine spun ca sunt "simboluri".

In teorie, scrie si prin bibliem prin apocalipsa pe undeva, ca aceasta carte este pazita de insusi Dumnezeu si ca nu pote fi schimbata/modificata. Deci in teorie, cartea spune adevarul. Punand la indoiala veridicitatea unor parti ale bibliei, o invalidezi total, pentru ca n-ai practic de unde sa stii ce e real si ce e poveste.

In vechiul testament sunt totusi elemente esentiale care nu pot fi trecute cu vederea, nici considerate mituri, pentru ca acolo sunt bazele crestinismului. De exemplu cele 10 porunci si chiar geneza. Tu spui ca nu e "canonic" - nici nu stiu clar ce inseamna asta. Dar presupun ca nu poti fi crestin ortodox/catolic daca n-ai auzit de geneza sau de Moise.

Nu explic eu unui crestin ce sa creada, eu doar pun la indoiala faptul ca vechiul testament nu face parte din crestinism, de orice tip este el.

Si da, sunt de acord ca credinta religia si biserica sunt diferite, de aia am incercat sa evit sa ma iau de credinciosi, o fac doar n contextul in care au fost prea atenti la slujba. Condamn in primul rand bisericile, apoi religiile in general, iar pe credinciosi deloc, fiecare e liber sa creada in ce vrea el. As merge pana la a spune ca daca cretinii aia cu kalasnikoave din Franta puteau fi cetateni model daca nu erau indoctrinati de religia lor si de bisericile la care se duceau (moschei, adunari ce erau alea). Faptul ca tu ai asa o parere proasta despre atei ma face sa cred ca ai discutat numai cu atei tampiti sau ai auzit tu pe la biserica despre asta si o iei ca adevar.

Despre pilda cu Noe - un "crestin adevarat" ar fi spus ca Dumenzeu poate face sa se umple pamantul cu apa fara sa lase urme. E Dumnezeu, poate face orice. Putea oricand sa repopuleze planeta, fara sa ne lase scris undeva ca a facut-o. Faptul ca te indoiesti de asta totusi... ma bucura.