@Dan, vad ca sustii cu ardoare Vechiul Testament si consideri ca este o carte in care tot ce se spune este real si adevarat. Pentru ca tu nu crezi in existenta lui Dumnezeu, inseamna ca Vechiul Testament este scris de oameni, conform experientelor lor. Inseamna ca acolo sunt prezentate fapte istorice.
Hai sa examinam un pic ce se spune despre potop. O multime de oameni de stiinta crestini incearca sa aduca dovezi ca potopul a avut loc. Din pacate, nu gasesc acele dovezi. O inundatie de asemenea proportii ar fi trebuit sa lase urme, ori acele urme nu sunt gasite nici de catre geologi, nici de catre arheologi. Ca apele sa acopere muntii ar fi trebuit sa aiba un volum greu de explicat. De unde atata apa? S-au topit calotele polare? Toata apa din atmosfera a condensat? Au iesit si apele subterane, desi mecanica fluidelor nu ar putea explica acest fenomen? Chiar daca toate mentionate mai sus s-ar fi petrecut, tot ar mai lipsi cateva milione de kilometri cubi de apa. Apoi se spune ca Noe a luat pe corabie cate o pereche din toate animalele pamantului. Nu mai spun ce cosmar logistic ar fi pe corabia aia, dar crezi ca ar fi incaput cele cateva milioane de specii de animale de pe pamant? Apoi nu se pomeneste nimic despre speciile de insecte. Plantele nu au avut un loc pe corabie. Si apoi, cum au ajuns toate animalele pe corabia lui Noe. Sa presupunem ca Noe a construit corabia in Israelul de astazi. Cum au ajuns pe corabie specii de animale care traiesc si au trait numai in America de sud, sa spunem? Si cum de s-au sincronizat toate animalele sa vina spre corabia lui Noe?
Daca tu gasesti raspuns la toate aceste intrebari si CREZI cu tarie ca potopul a existat, atunci voi fi dispus sa consider ca tot Vechiul Testament este valabil si adevarat.
In fapt, este mai simplu sa intelegi ca mitul recreerii lumii este intalnit si la alte popoare, si evreii l-au preluat prin sincretism religios. Toata povestea cu potopul este o alegorie, un mit, un avertisment. Are multe functii, dar in nici un caz functia de adevar istoric.
Daca, in schimb, admiti ca potopul este doar o poveste, atunci intelegi ca mai pot exista si alte povesti in Vechiul Testament.
Tot sustii ca crestinii trebuie sa creada in tot ce spune Vechiul Testament. Este amuzant ca un ateu ii explica unui crestin in ce trebuie crestinul sa creada. Este amuzant cum pozitiile noastre par inversate. Eu, crestinul, ar fi trebuit sa apar Vechiul Testament, iar tu, ateul sa-l ataci.
Cele mai multe biserici protestante nu considera Vechiul Testament ca fiind canonic si deci pot sa considere sau sa desconsidere parti din el. Surpriza?
Nu ma intereseaza ca Biserica Ortodoxa Romana pastreaza Vechiul Testament in biblie. Motivele pentru care o face pot fi diferite de cele care crezi tu. Tu crezi ca este o problema doctrinara, eu pot spune ca este una de traditie. Crestinii din primele secole nu aveau biblie si nu-i batea nimeni la cap cu Vechiul Testament, care nu aparuse inca. Felul in care arata biblia astazi s-a stabilit de catre primul conciliu de la Niceea la anul 325. Acolo s-au cernut cele 100-200 de evanghelii si s-a stabilt care din scrierile vechi ebraice sa intre in componenta bibliei.
Ce fel de crestin sunt eu? Nu are relevanta. Daca sunt crestin adevarat? Conteaza pentru tine? Ce-ti pasa? Acum 500 de ani as fi fost ars pe rug in Italia sau Spania, astazi pot discuta cu preoti ortodocsi care imi spun ca multe din ideile mele se regasesc la protestanti, dar nici unul n-a zis ca nu sunt crestin.
Credinta, religia si biserica sunt lucruri foarte diferite. Ateii, de obicei, le amesteca in aceasi oala, le este mai comod, nu au nevoie sa inteleaga, doar sa arate cu degetul.