Toti discuta numai noi nu, asa ca va provoc la o discutie "abisala" despre Charlie! Nu despre teroristi, acolo e clar ca buna ziua - niște nemernici. Ca sa incep eu cu parerea mea, Je suis Charlot.
Versiune printabilă
Toti discuta numai noi nu, asa ca va provoc la o discutie "abisala" despre Charlie! Nu despre teroristi, acolo e clar ca buna ziua - niște nemernici. Ca sa incep eu cu parerea mea, Je suis Charlot.
Mi se pare o tampenie ce ai scris la tine pe blog, nu iti place o revista, nu o citesti! si cu asta basta, la sfarsit compari oamenii cu animalele(crocodili), ceea ce vrei tu sa faci se numeste cancan si imi provoaca greata...
Eu cred ca nu e cancan sa discuti pana unde merge libertatea - “Libertatea mea se termina acolo unde incepe libertatea celuilalt”, - John Stuart Mill
Dacă ne rezumăm la Charlie sau Charlot, eu nu sunt niciunul. Din același motiv, cred ca se aplică pentru toată lumea.
Lucrurile în Franța nu sunt chiar obișnuite pentru unii dintre noi.
Aș remarca 2 lucruri, unul este legat de ceea ce înseamnă caricatură în Franța și al doilea despre ceea ce înseamnă religia în Franța, facând o paralelă cu ce se întâmplă în România.
Popularitatea caricaturilor acolo este majoră. La fel și istoria respectivei forme de artă. Nu doar în Franța, dar mai ales în Franța. La noi, nu există fani, cumpărători de caricaturi.
Apoi, secularismul francez. Dacă ei nu mai plătesc biserica decât pentru restaurări de clădiri religioase, la noi o parte, o prea MARE parte din buget se duce spre biserică.
Francezii văd religia cu totul altfel și afli asta doar dacă trăiești printre ei o perioadă. Pentru mulți dintre ei, biserica este o glumă. Literalmente glumă.
Și asta fac. Transpun tradiția lor în caricatură pentru a-și exprima părerea despre biserică - personajele biblice sunt o consecință. N-au fost doar caricaturi despre Mahomed și Coran, ci despre toată lumea.
De ce e așa rău? Pentru că, probabil, dar ăsta e doar un punct de vedere personal, ei trăiesc din scandalul, viralitatea provocată de respectivele caricaturi. Șocul vinde. Însă, poate ei nu văd o caricatură de-a lui Mahomed drept șoc. Pentru ei, poate e chiar amuzant. Poate chiar așa este. Ei nu se duc la moaștele Paraschevei să stea 2 zile la coadă, în frig. Dacă ne-ar vedea pe noi, probabil că ar naște alte caricaturi.
Problema însă nu ține de mentalitate. Și acum mă întorc la începutul postului, la partea despre care am spus că se aplică tuturor.
Este ilegal să faci caricaturi? Cu siguranță nu. Este ilegal să iei la mișto divinitatea? Categoric nu.
Este imoral? Asta e absolut discutabil.
Pentru ca e o luptă între două lumi - democrația și legalitatea vs. biserica și moralitatea.
Noi nu trăm în biserică. Trăim într-o societate. Adevărat, dacă cineva ar pune poze cu mama pe un site, probabil m-ar deranja. Ce să fac, să îl omor?
Trăim în democrație, unde nu există legi pentru defăimarea divinității, chiar dacă, practic, e doar o glumă.
Problema cea mai mare este LIBERTATEA.
De ce?
Pentru că, dacă astăzi limităm o latură a ei, mâine o să putem, la fel de ușor, urmând același șablon, să limităm o altă libertate.
Rapsodia, de azi încolo nu mai ai voie să critici pe Google. E imoral. Pe mine mă hrănește, atât material cât și spiritual. Nu-ți dau voie. O să te împușc! Google Akbar!
De mâine nu mai aveți voie să criticați popi. Sunt oamenii lui D-zeu pe pământ! Vă împușc pe toți dac-o mai faceți!
heh, nu vă vine să ma caricaturizați după ultimele 2-3 propoziții?
Uite aici un articol pe subiect fara sa fie cancan Un articol excelent despre lumea musulmană » nwradu blog
Nu poţi judeca nişte oameni decât dacă trăieşti în lumea lor o perioadă. Ca european îi condamn pe terorişti pentru că sunt familiarizat cu modul de gândire al oamenilor care trăiesc în state laice. Dacă aş fi musulman practicant, i-aş apaluda. Până la urmă cine are DREPTATE !?
De fiecare dată când cineva e omorât, TREBUIE să existe un vinovat. În cazul de faţă, vinovaţii suntem noi, cu toţii,(pentru ignoranţă şi intoleranţă) şi nu doar teroriştii. Permiţându-mi o gluma - Cine sunt teroriştii !? Locuitorii planetei TERRA !!!
E deranjant că toată presa se axează pe prinderea faptuitorilor şi nimeni nu încearcă să le facă un profil: câte clase au, câţi fraţi au, sunt sau nu orfani, care e venitul lor etc.
Moral = Care conține o învățătură; moralizator. [ una din definitii ] care e invatatura caricaturilor de aici si aici. Din punctul meu de vedere nu e chiar moralitate.Citat:
Este imoral? Asta e absolut discutabil.
Ca e legal sau ilegal e alta discutie, eu zic ca e legal, altfel le inchideau sandramaua. E legal sa nu lasi o tiganca sa isi inmormanteze copilul? Habar nu am. E libertate sa injur pe oricine folosind cuvinte din dex? Discutam. Francezii rad de credinta, musulmanii omoara femeile cu pietre. O fi bine? Ne rezumam ca fiecare o face la el in tara?
De aia ne numim homo sapiens - ca sa stim cand si unde ne oprim. La noi pe asta se merge, ca sa nu fure ponta sau basescu, hai sa le punem pumnul in gura la toti - iar ei au imunitate. Eu cred ca trebuie sa fie o limita, nu putem de frica a ceva sa lasam totul la liber.Citat:
Pentru că, dacă astăzi limităm o latură a ei, mâine o să putem, la fel de ușor, urmând același șablon, să limităm o altă libertate.
Nu ... deoarece libertatea ta se termina unde incepe libertatea mea. Cat despre alegatiile tale de mai sus, este un punct de vedere, faptul ca francezii vad religia la misto nu este problema celor care cred in Mahomed. Cred ca stii sa faci diferenta intre bun-simt si grosolanie. E ca si cum eu te-aj injura de mama ori de cate ori am ocazia, sunt convins ca la un momend dat vei reactiona.
Ma gandesc, daca tot sunt atei, de ce nu l-au luat la misto pe papa avand in vedere ca mai bine de 50% din cetatenii francezi se declara catolici.
Ce s-a intamplat acolo are legatura cu globalizarea, cu un set de legi la nivel global care sa combata asa zisul terorism, cu libertatea de care si tu vorbeai. Dincolo de diversitatea de idei si de perceptii a fiecarui individ exista ceva comun care ar trebui sa ne lege nu sa ne dezbine, LIBERTATEA noastra.
Vorbim aici de libertatea unora care au instigat vadit, de actiunile unor fanatici, alminteri condamnabila, insa consecintele le suporta masele, adica noi, aia mici care comentam ca prostii ca avem idei in cap.
Deja mass-media a inceput propaganda cu legile big-brother, alti analisti prietenosi vorbeau de orase mici gen inchisori .... si cu siguranta o sa vedeti cum se propaga unda de soc care loveste direct in noi.
Din punctul tău de vedere. Din punctul francezilor de vedere, se pare că da.
Nu am spus că este un lucru bun. Am și precizat, ca o opțiune personală, faptul că nu-s de acord cu acest tip de "publicații", pentru că vând prin viralitatea lor, prin scandalurile pe care le provoacă. Dar daca eu pot să-mi exprim o opțiune personală, tu la fel, francezii de ce n-ar putea?
În presa noastră nu se umple de noroi Coranul. Însă se murdăresc multe alte valori. Îi omoară cineva p-ăștia?
Pentru mine personal Coran = ZERO. Nu fac mișto de el pentru că nu găsesc motivele. Nu trăiesc din așa ceva. N-am o cultură a caricaturilor, a pamfletelor.
Dar, oameni buni, noi trăim într-o societate în care valori similare sunt calcate în picioare și nu omorâm pe nimeni!
Vorbim vorbe si aruncam vina de pe o parte pe alta. RELIGIA, indiferent cum se numeste ea, este vinovata. Un instrument de manipulare creat de oameni pentru oameni mai slabi, dar care prinde. Ce diferenta este intre islam si crestinism atat timp cat in ambele amanduror religii s-au comis mii, poate milioane de crime? Fara religiile astea violente (chiar daca, in esenta, nicio religie nu propovaduieste ura, insa crestinilor le recomand sa arunce o privire peste Cartea Regilor, Leviticul, Deutoronom), astfel de crime nu ar avea loc.
Problema ca dintre toate religiile, modul in care este pus in aplicare islamul este cel mai predispus la abuzuri si la violenta, iar asta, pe termen lung, reprezinta un pericol si pentru noi si pentru copiii nostri. In mai toate orasele mari din Europa autoritatile incearca sa nu supere comunitatea musulmana in incercarea de a fi politically corect, favorizand astfel indirect aparitia de enclave extremiste in toate colturile Europei. Vedeti si voi unde se ajunge... la crime care sfideaza intreaga civilizatie europeana si nu numai.
Asa putem sa spunem ca in Romania rromii considera ca e o rusine sa mergi la munca, si au dreptate.Citat:
Postat în original de designarti
Constitutia = Un instrument de manipulare creat de oameni pentru oameni mai slabi care se lasa manipulati in favoarea celor care se imbogatesc! ?Citat:
Vorbim vorbe si aruncam vina de pe o parte pe alta. RELIGIA, indiferent cum se numeste ea, este vinovata. Un instrument de manipulare creat de oameni pentru oameni mai slabi, dar care prinde.
Deci Constitutia e instrument de manipulare folosit exclusiv de catre bogati?:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) ))))))))))))))))))))))))))
http://www.troll.me/images/10-guy/cool-story-bro.jpg
Eu vad lucrurile cam asa: cand ii arati carpa rosie taurului stii clar ce va urma. De ce faci asta? N-are nici o importanta ca cel care agita carpa rosie este mai inteligent decat taurul si ca vrea sa arate ca este liber in cuget si simtiri. Toreadorii isi asuma ca pot fi calcati in picioare. Eu, ca simplu spectator, nu pot empatiza nici cu toreadorul, nici cu taurul. Unul este inganfat, celalalt este prost. Mie nu-mi place corida.
Cei de la Charlie Hebdo au mai avut o bomba in redactie. Se mai mira cineva ca acum au fost atacati? Nu este vorba de jurnalism si de libertatea presei, ci de starnirea taurului. De ce starnesti taurul? Pentru ca poti? Pentru ca vrei sa arati ce?
Este trist, exact ca atunci cand la corida toreadorul moare. Nu voiam ca toreadorul sa moara. Toreadorul si taurul pot trai linistiti, in pace, daca renunta la spectacol. Charlie Hebdo a vrut ca spectacolul sa continue. Trist.
Corect! Toreadorul si taurul pot trai linistiti, in pace, daca renunta la spectacol.
https://ymeseenger.files.wordpress.c.../reputatie.png
Just for fun!
State: 17,800-Plus People Killed Globally in Terrorist Attacks in 2013
Drug Abuse Kills 200,000 People Each Year: UN Report
This year about 564,800 Americans are expected to die of cancer—more than 1,500 people a day. Cancer is the second leading cause of death in the US, exceeded only by heart disease. One of every four deaths in the US is from cancer. Since 1990, there have been approximately 5 million cancer deaths.
Each year, an estimated 443,000 people die prematurely from smoking or exposure to secondhand smoke, and another 8.6 million live with a serious illness caused by smoking.
Terorism sau doar o gluma proasta?!
https://www.youtube.com/watch?v=pjMZl3DptAM
Fara sa le iau apararea musulmanilor care au recurs la un asemenea gest (regretabil), eu incerc sa privesc lucrurile din ambele perspective.
1. Pentru musulmani, acele caricaturi sunt o forma de ofensa a sistemului lor de valori. Asta e, ei cred in Mahomed si in jurul lui se invarte sistemul lor de valori. Lipsa educatiei, lipsa informatiei, manipularea...toate au condus la concentrarea valorilor lor in jurul credintei. Putem sa-i blamam pentru asta? Ne afecteaza pe noi acest lucru? Nu.
2. Francezii (caricaturistii) au platit un pret (prea) scump pentru o libertate de exprimare prost inteleasa. Am vazut si eu cateva caricaturi si multe dintre ele sunt duse dincolo de un elementar bun simt. Ok, pretindem sa ne fie respectat propriul sistem de valori, indiferent care este el, dar cum raspundem in schimb?
Am sa dau doua exemple. Daca maine ma duc in Israel, ma imbrac in uniforma nazista si incep sa fac glume cu evrei si nazisti, nu mai este vorba despre libertate de exprimare? De ce un astfel de gest ar fi imediat condamnat de opinia publica civilizata? Pentru ca este gresit. Asa cum consider ca este si gestul caricaturistilor.
Alt exemplu: Daca maine ma duc in America si afisez o caricatura in care infatisez un negru spanzurat si doi albi amuzandu-se "ce bine-i sta", credeti ca va dura mult pana sa fiu acuzat de discriminare? Si intreb din nou, de ce, nu mai este libertate de exprimare? (acest exemplu e preluat de pe un blog).
Ideea este ca si libertatea asta de exprimare ar trebui sa aiba niste limite. Mai ales cand ofenseaza niste fanatici religiosi care nu stau prea mult pe ganduri (vorba romaneasca, nu te pune cu prostul ca are mintea odihnita).
Acum ce mai ziceti de al doilea atac? au omorat oameni nevinovati in magazin.. aia ce or mai facut? sa vad la astia ce le mai scoateti de vina...
Ai perfecta dreptate in ceea ce spui, nu o puteam spune mai bine. Ceva nu e ok cu Charlie si nu ma stept ca laicii sa inteleaga asta.
Totusi, in fata terorismului trebuie sa strangem randurile si sa ne aparam cea mai mare valoare: dreptul la viata. Aici nu mai vorbim de libertatea de exprimare. Nu putem permite nimanui sa vina sa-si aplice propria lege in casele noastre, indiferent de cat de indreptatit s-ar simti. Dar asta trebuia sa se faca prin solidaritate cu oamenii si nu prin solidaritate cu "Charlie", care mai nou se pare ca face umor negru... Asta nu mai e umor!
Si ca de obicei, eu vin cu intrebarile tampite:
Daca se va dovedi ca publicarea acelor caricaturi a fost parte dintr-o campanie de marketing menita sa socheze, dar care nu a tinut cont de pericole, cine mai vrea sa fie Charlie?
S-a vandut vreodata Charlie mai bine ca acum?
Eu mai reamintesc ceva [ ma vad nevoit sa reamintesc ca nu apar teroriștii ], Ghilotina a fost scoasa din uz in aceiasi Franta in 1981 - adica exact ecand eu eram in clasa a IX-! Revedeti daca vreti Doi oameni in oras!
Mi se pare ireal cum oameni inteligenti, de pe seopedia, gasesc justificari pentru violenta extrema.
Libertatea de exprimare nu se termina nicaieri. M-a injurat Rapsodia, initiatorul topicului. Pe mine, nu un concept abstract cum e imaginea lui Mohamed. I-a injurat si i-a facut cum i-a venit la gura pe mai multi, poate poate va fi bagat in seama. Merita un glont in cap? Despre ce vorbim????
Este pura ipocrizie sa spui ca ala care a facut o gluma despre ORICE sa merite violenta fizica sau moarte. Indiferent cat de voalat o spui. Cum a zis Plesu la ziar: "e incalificabil DAR...". E fara pic de DAR. E incalificabil si atat.
Si da, Matei are dreptate, de vina sunt religiile care baga in cap oamenilor tampeniile astea. Cum ar fi ca religia dicteaza moralitatea. Cum ar fi ca religiile sunt pasnice. Nu sunt pasnice. Atat in coran cat si in biblie se spune clar ca cei care se inchina la alti zei trebe omorati.
In biserici se spune in mod repetat, aproape in fiecare duminica, cat de rai sunt sectantii, ateii etc. Dati-mi voie sa spun si eu, in fix aceeasi masura, ce daunatoare sunt religiile voastre!
Ma repet, cine spune ca merita cineva violentat? Da, recunosc ca si eu am dat, am facut, am zis. Dar niciodata nu am zis ca cineva sa fie omorat. Nu mai stiu cum sa explic ca sa se inteleaga, daca degeaba scriu : NU APROB, NU ACCEPT CRIMELE! Si continui: NU ACCEPT BATJOCORA! De unde reiese ca cele doua sunt cu sau cand eu pun mereu SI adica + ?
Fiecare are dreptul la libertate, dar asta nu inseamna ca esti liber sa stai in casa mea, pe motiv ca tu nu ai casa. E deplastat exemplul, dar chiar nu inteleg de ce apara atatia oameni "arta" celor de la ziar. Daca aia erau ok, inseamna ca si cand eu am fost .. cum zice Dan, a fost mai mult decat ok? Sunt eu unul din cei inferiori ca am respect fata de Dumnezeu? Sau fata de Alah, sau Budha? Ar trebui sa fiu stigmatizat ca nu cred ca ma trag din maimuta? Pana la urma la asta se reduce totul, cine avea dreptul sa faca ce a facut, unii sa ucida si unii sa-i instige la asta, caci oricat am fi de ipocriti, era clar ca la asta se va ajunge cu acele caricaturi. Doar ca poate se spera ca politi aii va opri la timp. Sau ca nu vor fi chiar ei cei care sufera de pe urma teroristilor ci oamnei la metrou, etc.
Ideile si parerile nu pot fi combatute decat cu alte idei si pareri.
Daca cineva raspunde la idei cu violenta, e venit din evul mediu.
Libertatea se termina acolo unde incepe libertatea celuilalt.
- Nu o sa reusesti niciodata sa explici ca nu faci legaturi intre crima si batjocura atata timp cat le pui in acelasi context. Si mai ales in contextul de la Paris.
- exact, cel care a venit in casa francezilor a incercat sa-si impuna regulile la altii in casa
- lumea ia apararea libertatii de exprimare reprezentata in cazul de fata de jurnalisti francezi. Care libertate nu e limitata la batjocura, bataie de joc la adresa zeitatilor etc
- irelevant ca ce ai facut tu a fost ok sau nu, important e ca nu ti-a bagat nimeni un glont in cap, nu am venit dupa tine sa iti rup picioarele, cu toate ca as fi putut. Intelegi?
- ai respect fata de o singura zeitate, care iti impune ca celelalte nici macar nu exista. Deci nu ai respect fata de elefantii si vacile la care se inchina indienii. Vacile le mananci de exemplu. La tine acasa. Este o batjocura grava la adresa cel putin unei religii. Acu poate incepi sa intelegi de ce exista si de ce e buna libertatea de exprimare.
- e treaba ta ce crezi, din punctul meu de vedere si al majoritatii europenilor. Islamistii se pare ca au o problema, vor sa crezi altceva.
Politia i-a oprit. Dar si asta e irelevant, pentru ca vor fi si altii.
PS: mai ai links de la tine de pe bloguri? Nu dau click pe ele, intreb informativ asa.
HAHAHAH islamismul si drepturile. Ma faceti sa rad.
Involuntar dar pe baza de consecinta am ajuns sa fiu Charlie. Dar mai intai hai sa lamurim o chestie, NU sunt de partea islamistilor [ sau ce or fi ei ], nu are resot sa ma repet. Iar daca ai adus discutia la viata online, hai sa facem paralela pana la capat. In online ca si in viata reala, faci ceva, patesi ceva. Daca m-ai dat pe mine ca exemplu, iti aduc aminte ca si atunci, ca si acum, sustineam o idee personala. Atunci era vorba de luarea peste picior a unei colege - unii sustineau ca nu are importanta daca e doamna sau domn, egaliatea permite orice. Nu o lungesc, ca nu are rost, dar am tras ponoasele, mi s-a spus ori stergi ori pleci. Aici pe forum avem negativele - un fel de gloante - car epot duce chiar la moarte - excluderea de pe forum. Unii desi se lauda ca sustin libertatea de exprimare, ca lasii dau negative noilor veniti, fara ca macar sa se semneze. Adica trag in ei. Pe unii ii aduc in sitiatia de a sta la spital, fara a mai putea beneficia de toate libertatile - adica sa posteze in Market, etc. Nu fac teoria forumului nostru, ca e un privilegiu sa postezi acolo sau dincolo, ci doar fac paralela. Deci incazul meu ori inchideam revista ori la groapa cu mine. Am ales sa inchid revista!
Teoretic si tu ai tras chiar mai sus in mine:
Adica ce ai facut, nu se uita asa usor, sau nu se uita deloc.Citat:
M-a injurat Rapsodia, initiatorul topicului. Pe mine, nu un concept abstract cum e imaginea lui Mohamed. I-a injurat si i-a facut cum i-a venit la gura pe mai multi, poate poate va fi bagat in seama. Merita un glont in cap?
De aia exista limba romana, ca sa intelegem ce se spune in fraza, paragraf. Ba se mai da si BAC-ul cu intrebari de genul: ce a vrut sa spuna.... de aceea mi se pare fortat sa citesti NU SUNT DE ACORD cu terorisii si sa intelegi le iau pararea! Cred ca se poate discuta in paralel despre doua chestii separate, chiar daca au o legatura intre ele, sau mai exact nu amestec merele cu perele.Citat:
- Nu o sa reusesti niciodata sa explici ca nu faci legaturi intre crima si batjocura atata timp cat le pui in acelasi context.
Nu cred ca partea cu religia isi are rostul aici.
Nu sunt convins ca e vorba de majoritatea europenilor, nu exista date concrete. Spuneai de casa, doar ca in mediul online casa e ceva mai mare, publicatia lor este online si deci in casa tuturor, nu doar a francezilor. Oricum, ideea era sa discutam despre ce au facut jurnalistii nu criminalii. Cu aia e clar, criminalul e criminal, ce se mai poate zice.Citat:
din punctul meu de vedere si al majoritatii europenilor. Islamistii se pare ca au o problema, vor sa crezi altceva.
Ref links, daca ai observat nu prea pun, acum am pus ca asa mi-a fost mai usor, nu duc lipsa de ele, ca sa mai caut cateva.
Pai ce n-ai inteles (asa pare) nici atunci si nici acum este ca e irelevanta persoana. Mi-e egal ca esti barbat, femeie, copil, batran, evreu, tigan, blonda, venit pe forum ieri sau la anu. Conteaza CE SPUI. Stiu ca pare greu de priceput, ca fiecare are ceva frustrare, dar pe mine nu ma intereseaza ffrustrarile oamenilor. Cum nici pe altii nu-i intereseaza frustrarile mele.
Daca spui prostii, permite-mi sa spun si eu prostii. Daca tu m-ai injurat, tot ce am facut este sa folosesc ACELEASI arme: cuvintele. Daca tu transformi negativele in gloante, transforma si aberatiile scrise in violuri. Ca sa fie corecta comparatia zic.
Deci practic si fara analogii: la vorbe ti s-a raspuns cu vorbe. Nu s-a atins nimeni de un fir de par din capul tau, nici macar nu ti-am dat jos site-urile, nu ti le-am penalizat, nu am cautat razbunare altfel decat pur prin vorbe.
Jurnalistior francezi li s-a raspuns la caricaturi cu moarte.
Si nu am zis ca iei partea islamistilor. Am zis ca ma deranjeaza enorm, tremur de nervi cand aud ca "si-au cautat-o" sau ca "e inacceptabil DAR...". Pentru ca asta inseamna ca crezi, chiar in proportie de 0.001%, ca acea crima este oarecum justificata. Crezi ca ar trebui sa tac din gura, sa nu mai mananc la mcDonalds, sa nu ma pis spre rasarit, nevasta sa nu iasa din casa etc, doar pentru ca nu ii convine cuiva.
Acum despre mediul online: dupa cum bine stii, site-urile din toata lumea nu se incarca in calculatorul tau gratis asa, cand ii dai drumul. Deci nu te invadeaza nimeni. Nu e in casele tuturor. E invers de fapt. Oricine VREA, are acces la informatia. Daca mie nu imi place site-ul tau, n-o sa te critic pentru ce scrii pe el, pentru ca pur si simplu nu intru.
Dane daca vei gasi unde am scris eu ca au cautat-o sau altele... mea culpa, dar nu cred sa fi zis asa ceva.
Asta inseamna ca jurnalistii erau buni? NU. Sunt doua chestii separate. Asa le vad eu. Jurnalistii instigau, sau ce faceau ei, criminalii omorau ca sta stiu ei sa faca. Daca nu aveau la indemana jurnalistii alegeau o scoala, un metrou, etc. Trebuie opriti? DA! Dar parca nici pozele jurnalistilor nu ma fac sa rad, cum nici poantele mele seci nu amuza pe multa lume.Citat:
Jurnalistior francezi li s-a raspuns la caricaturi cu moarte.
In schimb ce postez pe forum, vede chiar si cine nu vrea. Dar cred ca s-a inteles punctul de vedere al fiecaruia. Teoretic eu spun ca e 9 si tu spui ca e vineri. In rest e poveste.Citat:
Daca mie nu imi place site-ul tau, n-o sa te critic pentru ce scrii pe el, pentru ca pur si simplu nu intru.
Asta e cu fiecare, doar ca tremura la alte chestii decat tine.Citat:
Am zis ca ma deranjeaza enorm, tremur de nervi cand aud ca ...
Te inseli 100%, mai mult nu sunt incantat ca fiul meu e in Dubai. Dar asta e viata! Doar un debil, scelerat, maimuta poate fi si 0.00001% de acord cu crima. Am mai scris inainte, nici cu pedeapsa cu moartea nu sunt de acord.Citat:
crezi, chiar in proportie de 0.001%, ca acea crima este oarecum justificata.
PS: nu mananc carne, sunt vegan! :) deci aici am scapat de alte religii!
Am facut eu acum 20 de minute o religie care zice sa nu mananci plante, ca e si ele viata.
LE: am zis ca sunt suparat in general pe toti cei care zic ca "si-au cautat-o" jurnalistii, sau care ii condamna cumva. Nu stiu cine a zis exact, dar tu ai raspuns si eu am zis ce aveam de zis.
Eu spre deosebire de altii [ nu zic de tine ] sunt mai "moale", imi pasa daca sunt atacati cei mai "slabi", femei, copii. Dar ca si tine, ma ambales si reactionez cateodata impulsiv. Totusi nu cred ca esti asa cum vrei sa pari:Citat:
LE: am zis ca sunt suparat in general pe toti cei care zic ca "si-au cautat-o" jurnalistii, sau care ii condamna cumva. Nu stiu cine a zis exact, dar tu ai raspuns si eu am zis ce aveam de zis.
PS: pe mine ma irita cuvantul frustrat - nu stiu de ce, o fi din copilarie, cand l-am batut mar pe unul de omora pisci prin innecare! [caz real ]Citat:
Mi-e egal ca esti barbat, femeie, copil, batran, evreu, tigan, blonda,
Cred ca si ateu sa fii, si musulman sau beduin, evreu, palestinian sau coreean - tot prin pace si buna intelegere ai trai mai bine. Asta pana ne vom adapta si vom reusi sa stam pe luna fara aer, eu ma antrenez zilnic! :) Ca sa incheiem intr-o nota mai optimista.
Nu e vorba de justificari, e vorba despre cum functioneaza lucrurile in lumea reala.
Nu poti face o chestie de genul fara sa te astepti la urmari. La fel cum nu ii poti spune unuia de pe strada ca ai fantezii cu mamasa fara sa te astepti sa-ti iei un picior in cap.
Jurnalistii aia au mai facut chestia asta prin 2012 cand le-au incendiat musulmanii sediul. Acum, cica le-ar fi cumparat intreaga editie si ar fi distrus-o insa au tinut neaparat sa scoate o a 2a editie. Avertisment mai pasnic decat asta nu cred ar fi putut da.
Legat de libertatea de exprimare este inteleasa gresit si este amuzant cand se vorbeste despre ea in acest context si mai ales in Franta.
Trebuie sa intelegeti ca acele "simple caricaturi" pentru ei, pentru traditia si cultura lor nu reprezinta niste simple caricaturi si acest lucru il stie toata lumea inclusiv ei o stiau. O stiau. Hă hă :)
@Dan, Rapsodia
Cred ca amandoi bateti campii cu gratie, fara suparare. Treceti de la diete la religie si de la amintiri la frustrari personale. Nu cred ca pune nimeni semn de egalitate intre excesele caricaturale ale jurnalistilor si moartea acestora. Si nu cred ca este cineva normal la cap care sa spuna “bine le-a facut”.
Cei de care pomenesti tu Dan, si despre care crezi ca ar gira intr-un fel gestul teroristilor, cred ca vor sa sublinieze altceva: faptul ca acei caricaturisti s-au expus unui risc destul de mare, tinand cont ca discutam de 1.6 miliarde de adepti ai unei religii (iarasi, faptul ca tu sau eu suntem atei n-are nici o relevanta in contextul asta). Iar din cei 1.6 miliarde de adepti, probabilitatea ca un numar insemnat sa aiba mintea suficient de infierbantata este mare. Retine, nu vorbim de persoane cu un anumit grad de cultura si toleranta, vorbim de persoane indoctrinate intr-o cultura si cutuma extrem rigida, unde nuantele nu prea exista. Daca pentru noi propria viata este cel mai de pret lucru, pentru multi dintre ei semnificatia propriei morti este mai importanta decat viata insasi.
Acum astept sa fiu acuzat si eu ca tin partea teroristilor sau le justific gestul. Nu m-ar mira.
Indraznesc sa spun ca stiau inclusiv ca ii enerveaza pe jihadisti, altfel pun la indoiala numarul lor de neuroni, doar ca ii durea in cot. Oricum mie scarba de ambele tabere, unii criminali la propriu si unii la figurat [ sau chiar la propriu - caci din cauza lor au tras si altii, au murit doar pentru ca erau acolo, poate ca nici macar nu-i simpatizau pe cei de la ziar.Citat:
Trebuie sa intelegeti ca acele "simple caricaturi" pentru ei, pentru traditia si cultura lor nu reprezinta niste simple caricaturi si acest lucru il stie toata lumea inclusiv ei o stiau.
Eu nu cred ca e inteleasa gresit deloc. Cred ca gresit e inteles genul revistei.
Uite, cineva mai destept ca mine a tradus un numar:
https://cabalinkabul.wordpress.com/2...timului-numar/
Si a zis asa: "Libertatea include punerea în discuție a oricărui mit și ideologie impuse. Orice compromis duce la pierderea libertății. Nu există nuanțe, altfel decât iluzii efemere.
În libertate NU EXISTĂ BLASFEMIE."
Lucru cu care sunt 100% de acord. Si asta pentru ca vorbim de UE, nu de lumea araba, unde te astepti la asa ceva. Realistic vorbind deci.
ontopic: pentru cine e interesant, e un curs gratuit despre subiect. Candva, poate fi folositor:
https://www.coursera.org/course/terr...classid=970633