Multumesc mult George pt sfaturi ! Acum incep sa caut sa scriu acele 10 articole pt portofoliu. Sa ma gandesc intai despre ce domeniu.
Multumesc mult George pt sfaturi ! Acum incep sa caut sa scriu acele 10 articole pt portofoliu. Sa ma gandesc intai despre ce domeniu.
Important e să exersezi, să-ți ”formezi mâna” cum s-ar zice. Apoi, cu timpul, va veni și experiența, pe parcurs descoperindu-ți și un stil personal.
Cu toate astea însă, eu consider că e foarte important (pe lângă multe alte aspecte ce trebuie avute în vedere în relația CW-client, dar pe care băieții le-au amintit deja) să te poți adapta, să fii flexibil/ă și să îndeplinești sarcinile asumate, pretențiile pe care plătitorul le are de la tine în urma înțelegerii pe care ați avut-o.
( la capitolul negocieri e altă măiestrie, evident )
Oricum, spor și curaj, nu te descuraja !![]()
Inca un articol care iti va fi de folos: 6 sfaturi pentru a scrie mai bine - Romanian Copywriter. Spor!
Orientativ: Copywriting. Secrete de “culise”
Multumesc pt articole. Mai astept si altele.. fiecare sfat ma ajuta.
Pregatirea si inclinatia conteaza foarte mult. Un asistent medical poate scrie foarte bine articole pe nisa de sanatate, in schimb pe review-uri de produse electronice poate sta rau, desi el crede ca poate scrie despre marea-cu-sarea. Un absolvent de facultate tehnica va scrie bine review-uri, dar va avea un nivel nesatisfacator in sfera psihologiei.
Pregatirea (scolarizare, cursuri, participari la evenimente) face diferenta intre un content writter care va sti chichite si cum sa abordeze subiectele si ce sa sublinieze.
Tot la pregatire as pune si gramatica si abilitatile de formulare. Degeaba exista vointa daca nu pune cratimele cum trebuie, foloseste conjunctia "si" excesiv, iar nivelul de scolarizare se vede de la o posta.
Pretul este important pentru ca poate face o separarae in cazul unora si este direct proportional cu calitatea oferita. Ar trebui sa fie!
Seriozitatea este necesara intrucat toti vrem sa primim la termen ceva pentru care am platit. Nu crec ca ii place cuiva sa primeasca serviciile comandate sau platite cu cateva zile ori saptamani intarziere. Daca se intarzie, cu siguranta apar nemultumiri concretizate in analize "la sange" si intreruperi ale colaborarilor.
Curaj, nu te speria! Poti afla cum te descurci doar daac te arunci in valtoare: adica sa te apuci de scris. Mai intai ofera 5 articole la pret promotional pentru care sa ceri pareri cumparatorilor, dupa care, in functie de nivelul constatat si reactii, te poti apuca de 1-2-3 nise. In niciun caz sa nu scrii "pe orice tema". Nici geniile nu cred ca ar putea scrie pe orice tema. Exista genii in: matematica, fizica, chimie, astronomie samd insa niciunul nu e geniu in toate. Repet: scrie doar pe cateva nise, adica specializeaza-te doar pe ceva anume.
Succes!
"Modul in care gandesti atunci cand pierzi, determina cat mai ai de asteptat pana vei castiga" David Schwartz
Citez de pe Wikipedia:
- "Isaac Newton a fost un renumit om de știință englez, alchimist, teolog, mistic, matematician, fizician și astronom, președinte al Royal Society." In niciun caz nu i-as fi cerut lui Sir Isaac Newton sa scrie "retete de slabit". Chiar si pe turism s-ar fi descurcat bine, intrucat putea imbina bine cu astronomia (ex: recomandari de locatii turistice pentru perseide)
- "[...] Socrate a primit educația de care aveau parte tinerii atenieni din vremea sa: a trebuit să învețe muzică, gimnastică și gramatică, adica studiul limbii bazat pe comentarii de texte." Da, ar fi facut treaba buna pe "citate celebre" ori pe fitness, insa nu si pe review-uri pentru laptopuri.
Scuze pentru post dublu, in cazul in care va fi asa. Am depasit limita de timp pentru modificarea postului, insa mi s-a parut ca ar fi interesante aceste doua abordari.
"Modul in care gandesti atunci cand pierzi, determina cat mai ai de asteptat pana vei castiga" David Schwartz
Am vazut ca a recomandat cineva mai sus sa scrii primele articole pentru sume mici. Eu unul iti recomand sa deschizi un topic in secitunea de "Oferte gratuite" si sa oferi 5 articole mocca de vreo 300 de cuvinte. Evident, daca esti la inceput intr-ale scrisului, vei mai suplimenta. Pentru cele 5, bataia va fi mare. Dupa ce le termeni, mai posteaza in acelasi topic disponibilitatea de a mai oferi gratuit alte cateva articole. Sa afle lumea de tine. Ai grija sa-ti stilizezi putin primul post din topic ca sa atraga atentia. Cu toate ca sunt gratuite, daca primul post lasa de dorit, atunci cand vei cere bani, userii isi vor reaminti astfel de aspecte. Roaga-i pe cei carora le vei scrie aceste articole gratuite sa nu te omoare cu niste cerinte grele, roaga-i sa iti ceara ceva simplu, usor, pentru inceput. Daca vei primi ceva greu de la inceput si nu vei face fata, exista riscul sa te descurajezi.
Cauta pe google "cum sa scriu un articol de calitate" sau ceva de genul. Citeste ghidurile de pe forum si sfaturile din link-urile primite mai sus de la colegi. Cel mai important e sa-ti placa, sa iti vina natural.Ca in rest vei invata cate ceva cu fiecare articol scris, cu fiecare cerinta primita.
Desi, poate intr-o zi (nu chiar foarte indepartata) vei ajunge sa-mi faci concurenta, sper ca te-am putut ajuta.
Numai bine!
Dacă vrei să fii cu adevărat remarcat, nu te vei mulțumi cu lucruri simple, chiar dacă vorbim de oferte gratuite, deci de un stadiu inițial al ”carierei” de CW.
Foarte adevărat, tot ce e gratis prinde bine la publicul amator, deci vor exista veșnic cereri în acest sens, însă dacă munca prestată este una slabă din punct de vedere al calității, așa va fi și prețuită, motiv pentru care feedback-urile vor fi direct proporționale cu ceea ce ai avut de oferit. ( asta referitor la sfatul lui Joe, care zicea să ceri chestii simpluțe )
Având în vedere că ești în căutare de noi colaboratori, fă tot ceea ce ține de tine pentru a ieși în evidență, pentru a oferi un ”ceva” ( diferă de la un CW la altul ) care să-i facă pe plătitori să te prefere pe tine în detrimentul celorlalți ( mulți de altfel, ai putut să vezi și tu cu siguranță ce acerbă e concurența )
Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)