In cazul meu da. La altii nu stiu, cred ca depinde de aplicatie.
Pentru ca pe un cont shared nu o sa am niciodata viteza pe care o vreau, iar un VPS este mult mai fragil decat ce am eu (din testele mele, e o alta discutie, o sa deschid un topic si despre asta).
Am facut un calcul, VPS vs serverul meu de acasa. Financiar, in primul an, ies la mai mult de jumatate din bani. Cu tot cu hardware si curent. Nu e asa de important totusi, altele sunt avantajele.
Efortul depus pentru "mentenanta si securizare" este similar la un VPS/dedicat/homeserver, asa ca nu prea are sens intrebarea.
Dar hai sa pun si calculul.
Un VPS similar in oarecare masura cu ce am luat eu este minim 13 euro pe luna.
Asta insemnand 2 cores, 2GB RAM dedicat, SSD (ma indoiesc de ssd la banii astia, dar sa zicem), unmanaged, trafic nelimitat, storage 80GB+
13euro x 12luni = 692 de lei pe an
In cazul meu, am dat 300 de lei pe hardware, iar consumul de curent, din calcule (pentru ca e cel mai economic procesor gasit) este de maxim 20 de lei pe luna, estimez 15 lei, na.
Deci avem 300 + 15x12 = 480 de lei in primul an, apoi 180 de lei / an
Daca rezista mai mult de un an (si ma astept sa reziste), al doilea an e 3.5 euro la mine fata de 15 euro la ei.
Si acum sa repet, sa fie clar:
Nu ma intereseaza economia de 1-2-300 de lei pe an. Avantajele sunt altele in cazul meu. Plus ca imi place artizanatul![]()

Răspunde cu citat