Citat Postat în original de Emil Vezi Post
Se pare ca deja mi-am facut un obicei de a raspunde la topicuri inchise de Diana (e a doua oara), insa vreau sa iti dau un sfat. Mai limpede decat atat, nu se poate. Modul tau de a pune problema este relativ periculos.

O sa incep cu finalul si iti spun si de ce. Laufer, incerca sa te faca sa te hotarasti ce vrei sa faci. Se simte pe el ca are mult mai multa experienta, si poate nu ai face rau sa il asculti.

Un business de succes, nu se face cu "domeniu, host, sa instalez un script si seo ca asta stiu". Ci cu (mult) mai mult. In primul rand, ca sa faci afacerea asta a ta, trebuie sa fi certificat ca si producator. Sa ai zeci de adeverinte, autorizatii, sa respecti parametrii legati de calitatea produsului, sa testezi prin esantionare etc. In al doilea rand, trebuie sa indeplinesti niste conditii draconice cu privire la expeditie si depozitare (ca nu trimiti miere, laptisor de matca si venin prin fan curier). In cazul veninului, ai nevoie de autorizatii speciale, nu poti vinde oricui, etc etc. Toate produsele trebuie ambalate in conditii clare, pe linii de ambalare care valideaza HACCP, minimizand riscuri de contaminare. Aparatele de extras ale veninului trebuie preautorizate daca vrei sa comercializezi si trebuie declarate conforme dpdv sanitar-veterinar. Iar veninul se cere la export, dar acolo ai limitari din nou in functie de etichetare, standarde de calitate, etc.

Un script si seo, se traduce fix in nimic. Un gram de venin costa 500 de euro, si inseamna 1.2 milioane de intepaturi. Farmaciile sunt principalele care cumpara, deci brusc afacerea ta devine B2B si nu e doar B2C. Crezi ca eu ca farmacie as risca sa cumpar venin neconform, doar pentru ca este cu 2 euro mai ieftin? Trebuie sa ai o imagine de brand solida sa iti mearga, si asta nu se face prin blog comments si templatemonster. Ca sa faci afacerea asta, ai nevoie in primul rand sa treci de birocratie. Sa iti obtii toate autorizatiile. Sa ai linie de productie certificata (ambalare la borcan steril, etichetare) - nu vinzi ca in targ.

E o afacere foarte complicata, iar autorizatiile si tehnologizarea procesului de productie, pot fi indeplinite in conditii de fezabilitate economica doar daca ai un numar mare de stupi. Mult mai simplu este sa fi reseller. D-asta iti dadusem exemplul cu revshare. Insa daca vrei sa o faci ca si proces cap coada, cu venin/miere/laptisor/propolis, punem pariu ca vorbim de o investitie low xx.xxx in euro. Probabil numai traducerea contentului in engleza, franceza, germana, spaniola, italiana, va costa mai mult decat investitia pe care o preconizezi tu acum.

Si ca sa iti dau o suma: bunicul meu a investit in linia de productie / ambalare pentru miere, si in cea pentru ambalare si etichetare propolis, in jur de 75.000 euro, cu finantare partiala europeana. Foloseste asta si pentru ambalare prune uscate in pungi de plastic si etichetare, dar procesul nu difera mult fata de ambalarea propolisului.
Tu chiar n-ai ce face? Observ ca pierzi timpul degeaba cu cineva care are asta ca scop principal: sa streseze lumea si sa-i faca sa-si piarda timpul.