Rezultate 1 la 7 din 7

Subiect: PFA sau micro

Afișare hibrid

eliviu este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    35
    Data înscrierii
    12th April 2007
    Vârstă
    50
    Posturi
    44
    Putere Rep
    35

Implicit PFA sau micro

Daca realizez 1000-2000 EUR/luna din adsense cum e mai rentabil sa-i incasez, prin PFA norma fixa sau sa-mi fac micro
    nu sunt interesat sa emit facturi (incasez doar adsense), nu mai am alte colaborari cu nimeni, nu am nevoie de angajati

va rog sa detaliati avantaje/dezavantaje. va rog sa va retineti de la raspunsuri gen: incaseaza direct ca pers. fizica fara a mai crea PFA/micro

Multumesc,

PhoeniXman este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    38
    Data înscrierii
    8th October 2010
    Locaţie
    Cluj
    Vârstă
    39
    Posturi
    1.834
    Putere Rep
    38

Implicit

Daca realizez 1000-2000 EUR/luna din adsense cum e mai rentabil sa-i incasez, prin PFA norma fixa sau sa-mi fac micro
    nu sunt interesat sa emit facturi (incasez doar adsense), nu mai am alte colaborari cu nimeni, nu am nevoie de angajati
    Nu-ti trebuie firma pentru asa ceva... (daca iti faci firma automat trebuie schimbat si contul adsense si alte complicatii) , tu trebuie doar sa-ti declari la fisc veniturile si sa te impoziteze, dar am auzit ca daca lucrezi ca si programator nu-ti mai ia impozit pe venit.

raxiro este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    29
    Data înscrierii
    2nd November 2010
    Locaţie
    Bucuresti
    Posturi
    73
    Putere Rep
    29

Implicit

PFA cu norma nu prea mai poti ca la programatori au mai ramas 2 caen-uri la norma, unul e consultanta IT si unul parca ceva de hardware... Deci nu prea ai cum sa incasezi adsense pe consultanta it. Ramane varianta de PFA fara norma unde platesti 16% impozit.

La micro platesti 3% pe venituri si ca sa scoti banii, 16% pe dividente, asta daca nu ai cheltuieli astfel putand sa scoti banii doar cu 3%

Si a treia varianta e cea spusa mai sus, declari veniturile si platesti 16% impozit ca persoana fizica. Aia cu programatorul e valabila daca esti angajat ca programator, nu se plateste impozit la salariu.

tymbark este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    50
    Data înscrierii
    5th November 2010
    Locaţie
    Iasi
    Posturi
    1.355
    Putere Rep
    50

Implicit

Scuze ca intervin, dar care-i treaba cu "daca lucrezi ca si programator nu-ti mai ia impozit pe venit."? Este ceva oficial, vreun articol de lege, unde sa pot citi despre asta? Eu n-am auzit pana acum de asa ceva. Si chestia asta este valabila doar pt angajat full-time?
    Signatura lipsa

PhoeniXman este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    38
    Data înscrierii
    8th October 2010
    Locaţie
    Cluj
    Vârstă
    39
    Posturi
    1.834
    Putere Rep
    38

Implicit

ORDIN nr. 250 din 31 mai 2004 privind încadrarea în activitatea de creație de programe pentru calculator:
    Art. 1
    Angajații agenților economici care își desfășoară activitatea pe teritoriul României în conformitate cu legislația în vigoare, al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 7221, 7222), precum și angajații persoanelor juridice române de drept public beneficiază de scutirea de impozit pe venit, în conformitate cu prevederile art. 56 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

1.posturile pe care sunt angajați corespund listei cuprinzând ocupațiile menționate în anexa nr. 1;

2.postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatică, evidențiat în organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, direcție, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;

3.au diplomă de absolvire a unei forme de învățământ superior de lungă durată, eliberată de o instituție de învățământ superior acreditată, având înscrisă una dintre specializările: Automatică, Calculatoare, Informatică, Matematică, Cibernetică, Electronică, respectiv una dintre specializările cuprinse în anexa nr. 2, și prestează efectiv una dintre activitățile prezentate în anexa nr. 1;

4.angajatorul a realizat în anul fiscal precedent și a înregistrat distinct în balanțele analitice, ca urmare a activității de creare de programe pentru calculator destinate comercializării pe bază de contract, un venit anual de cel puțin echivalentul în lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Națională a României, aferent fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.

Daca sunt indeplinite aceste cerinte nu ar trebui sa existe alte ingradiri.

Studii de lunga durata: licența, ciclul I Bologna+master, ciclul II Bologna
    Poate va ajuta si Hotararea nr. 404/2006

Uite aici Scutirea de la plata impozitului pe venit a programatorilor IT a generat creștere economică > Capital.ro

Aici parerea profesionistilor la intrebarea unui programator http://www.avocatnet.ro/content/foru...ogramator.html
    Ultima modificare făcută de PhoeniXman; 22nd February 2012 la 22:30.

raxiro este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    29
    Data înscrierii
    2nd November 2010
    Locaţie
    Bucuresti
    Posturi
    73
    Putere Rep
    29

Implicit

Da, cred ca este full time, si firma cumva trebuie sa aiba domeniu de activitate principal it-ul. Tu ca angajat esti scutit de cei 16% care se opreau de la firma si cei 16% care se opreau de la tine. Aceasta lege este tinuta in vigoare pentru a creste atractivitatea firmelor de software care lucreaza in RO.
    Nu stiu sa iti zic numarul legii sau altceva. E de vreo 5-6 chestia asta functionala.

Marius Cristian este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    53
    Data înscrierii
    14th January 2007
    Locaţie
    Bucuresti, Romania
    Posturi
    1.519
    Putere Rep
    53

1 out of 1 members found this post helpful.

Implicit

1. PFA
    1.1. PFA cu norma de venit nu se poate (a ramas la norma de venit doar 6202 - consultanta it si 6203 - intretinere sisteme si echipamente de calcul).
    1.2. PFA impozit la profit: 16% impozit, 5.5% sanatate, circa 230lei/luna pensie.
    Mai multe despre PFA aici: Infiintare PFA

2. Micro: 3% din incasari + 16% din profitul pe dividente (atentie la cheltuielile eligibile, s-ar putea ca ptr ce faci tu sa nu prea poti face prea multe, niste indicatii ai aici: Infiintare PFA )
    In plus tb sa ai un angajat ceea ce ptr el inseamna alte taxe; un model de calcul ai aici: Despre Pfa
    Singura ce ai putea-o evita este impozitul pe salariu, in cdt enuntate in postul lui phoeniXman (deci din anul 2, daca ai avut minim 10.000USD incasari din creare de programe de calculator samd)

In concluzie: "incaseaza direct ca pers. fizica fara a mai crea PFA/micro".

Informații subiect

Utilizatori care navighează în acest subiect

Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)

Thread-uri Similare

1. Micro Niche Finder - gratis 30 de zile
    De 100R în forumul SEO Soft
    Răspunsuri: 4
    Ultimul Post: 13th October 2011, 17:04
  2. Siteuri de micro nise in 2parale
    De Serban Cristian în forumul Website-uri
    Răspunsuri: 17
    Ultimul Post: 25th September 2011, 13:41
  3. Micro niche sites
    De tazonne în forumul Discutii Social Media
    Răspunsuri: 97