4th February 2012, 21:20
6 out of 6 members found this post helpful.
Infiintare PFA
La sfarsitul anului trecut mi-am infiintat un PFA si ma gandisem sa impartasesc toate informatiilel necesare (in general imi place sa tin sub control ce trece prin zona mea
).
Infiintare:
- costuri: circa 250-300lei (pe mine m-a costat 500lei ptr ca am apelat la o firma, deci s-au adaugat: comisionul lor si taxa imputernicirii notariale)
- acte: acordul vecinilor (daca locuiti la bloc), contract de comodat ptr sediu - copia actului de proprietate al sediului, formulare de la registrul comertului, copie dupa actele care sa ateste pregatirea in domeniul respectiv (diploma de licenta ptr absolvent facultate de specialitate sau alte acte cum ar fi niste cursuri acreditate samd), copie CI, specimen semnatura samd (la registrul comertului primesti o lista cu toate actele daca ceri de la biroul de informatii)
- durata: in Bucuresti circa 2-3 zile
Impozitare:
- Real: a specificat bine Robyroy: Despre Pfa (cu doar o mica rezerva, la casa de pensii se plateste o valoare minima in fct de actele ptr care este dovedita specializarea: de ex cine a depus acte de studii superioare va fi incadrat la salariu minim ptr angajat cu studii superioare)
- Norma de venit (se poate opta doar anumite coduri CAEN): se stabileste o norma fixa si taxele de mai sus se aplica doar pentru acea suma (norma), indiferent daca aceasta este realizata sau nu
TVA:
- se poate opta la inceput ca sa fii sau nu platitor de tva
- la peste 35.000E incasari la cursul euro din 2007 (adica undeva la circa 27.000 E in zilele noastre) esti automat trecut ca platitor de TVA
Altele:
- daca esti angajat cu norma intreaga in alta parte atunci nu mai platesti decat impozitul si contributia la sanatate
- daca esti angajat cu norma intreaga (sau alte categorii, difera de la judet la judet) poti beneficia de o reducere (de obicei 50%) la norma de venit, daca ai ales aceasta metoda
Revin peste vreo zi cu mai multe. Sper ca un moderator va reedita postul cu informatiile mai detaliate pe care promit sa le dau.
Ultima modificare făcută de Marius Cristian; 4th February 2012 la 21:28.
4th February 2012, 22:10
1 out of 1 members found this post helpful.
@robyroy la pensii nu platesti nimic pe PFA daca esti angajat cu carte de munca, indiferent ca esti full time sau doar 2 ore pe zi. Am fost si am intrebat
Anul acesta s-a scos norma de venit pt multe coduri CAEN, pt informatica au ramas 6202 si 6203. Pt cei care vor sa faca proiecte seo sau web design, recomand sa-si puna codul caen 6202 (servicii de consultanta in tehnologia informatiei) si sa treaca in contracte "consultanta pentru ..."
Signatura lipsa
6th February 2012, 16:42
1 out of 1 members found this post helpful.

Postat în original de
tymbark
@Cristi poti faci un contract de prestari servicii cu cel care iti face site-ul, chiar daca el nu are nicio forma juridica ca sa poata emita factura. cel putin asa mi-a spus un contabil, dar mai bine intrebi sa fii sigur
Daca este posibil, Gigel trebuie sa se duca la administratia financiara si sa declare respectivul contract pentru a plati impozit pe venit, asta chiar daca are sau nu alte surse de venit.