Postat în original de
robyroy
Buna intrebare. Fiecare dintre modalitatile descrise de tine are avantajele si dezavantajele sale.
Tarifarea la ora de lucru este probabil cea mai avantajoasa modalitate pentru tine. Dar poti da peste un client carcotas care sa iti reproseze ca tragi de timp pentru a-i incarca factura. Parerea mea este ca poti tarifa la ora doar daca esti un brand consacrat. Atunci chiar si cei mai carcotasi dintre carcotasi se vor abtine sa maraie.
Personal prefer un mix dintre ultimele doua. Dupa un audit prealabil (gratuit sau platit) stabilesc de comun acord cu clientul obiectivele (fara a-mi fixa obiective nerealiste) si pretul. Tot atunci fixez si eventualele bonusuri pentru atingerea obiectivului mai devreme de termenul agreat si pentru depasirea obiectivului propus.
Incasez la inceput o parte din bani (de regula 30-40%) dupa care In rate egale lunare daca proiectul e de durata mai mare, sau la atingerea obiectivului pentru proiecte mai mici.
Coret, numai ca e o intreaga discutie aici.
Audit gratuit - am incercat timp de 3 luni, si am renuntat. Acum este contra-cost.
Munca de audit dureaza cateva ore, si ce faci, daca clientul considera ca pretul pentru proiect este prea mare? Muncesti degeaba.
Obiectivele - usor de zic cand ai cereri concrete, dar 90% sunt cereri de "vreau sa-mi optimizez site-ul", fara cuvinte cheie, fara strategie fara obiective. Tu trebuie sa faci audit, sa-i alegi cuvintele cheie, sa-i faci strategia si sa-i setezi obiectivele!!! Nu merita!
Bonus de obiectiv e foarte corect, de obicei prefer in %, in functie de performanta pentru peroada de timp pentru top 10, si bineinteles top 5 sau top 3.
Avans obligatoriu, nici nu exista altfel 50% de preferat, si restu de % in functie de obiective.
Sunt membrii pe forum "arsi" dupa luni de munca. Pentru asta as propune un topic separat, cu lista de clienti "tepari", daca accepta moderatorii.
Varianta ideala de client posibilia.
Stie ce e SEO onsite, si SEO Offsite, are cunostinte de marketing, stie ce inseamna targetat, conversie, si are un buget de investit in promovare online, fie doar si optimizare.
Atunci totul s-ar rezuma la portofoliu, recomandari si preturi.
Cand esti la inceput, trebuie sa oferi preturi mici, cu conditia ca ai garantia ca daca tot nu castigi mare lucru, macar sa poti folosi clientul respectiv ca referral.
Dar daca plata se face in benzinarie, atunci ramai doar cu experienta acumulata
Pentru plata, eu prefer pret fix pentru obiectiv, ideal top 10, si % (din valoarea initiala) pentru top 5 si top 3.
Ultima modificare făcută de Tom; 21st July 2011 la 23:03.
Nu trimite PM cu intrebari, posteaza pe forum! Nu ofer sfaturi, audit sau raspunsuri pe PM.