<div class='quotetop'>QUOTE(Duncan @ May 15 2006, 10:28 PM) Quoted post</div><div class='quotemain'>
Salut! Am citit tot ce s-a scris in thread-ul acesta, dar tot as avea nevoie de niste sfaturi de la voi: am o idee de site care va avea si o componenta de e-commerce (nu vrea sa dau mai multe detalii pana nu il pun "pe picioare"); ideea de baza este ca se va adresa strainilor (exclus clienti romani, nu pentru ca nu vreau sa le vand ci pentru ca nu ar avea nevoie de produs) si as vrea sa stiu care ar fi cea mai buna solutie: shopping cart free (gen osCommerce) + procesor de plati gen MoneyBookers? Credeti ca ar functiona? Sau un procesor de plati roman, gen procesor.ro (dar am inteles ca ar avea comisioane destul de mari)? Ideea e ca nu va fi un price per unit mare la produs, asa ca daca mai dau si un comision gras altora muncesc degeaba...Chestia e ca nu stiu foarte multe despre setting up an e-commerce site (m-am axat pe alte domenii de invatare pana acum) si daca mi-ar putea explica cineva care ar fi pasii consecutivi ce ar trebui urmati in lansarea unui astfel de business,i-as fi tare recunoscator. Tnx in advance for your opinions on the subject.
[/QUOTE]
Bun gasit Duncan,
Mi-am permis sa pornesc un nou topic pe baza intrebarilor tale in speranta ca va fi interesant pentru cei care vor sa faca acest pas si ca cei care au facut pasul deja vor continua sa posteze si ei din experienta lor.
Va rog sa considerati tot ce voi scrie ca simple pareri personale bazate pe experienta proprie si sa fiti ingaduitori cu mine daca voi scrie lucruri stiute de toata lumea.
Pasii necesari pornirii unui magazin online .com sunt oarecum aceeasi ca si pt. un magazin .ro exceptand unele unelte necesare.
0. Infiintarea firmei. (am trecut acest punct cu prioritate zero)
Trebuie sa aveti o firma in spatele magazinului vostru si sa va mandriti cu ea strainilor
1. Definirea produselor pe care doriti sa le vindeti (servicii, produse tangibile sau software, ieftine sau scumpe) si a publicului caruia va adresati.
Studiati celelte site-uri din acelasi domeniu. Este absolut necesar sa stiti unde va situati.
Aceste definitii vor determina toti pasii urmatori.
2. Alegerea domeniului pt. site (cat mai scurt, cat mai business, cat mai usor de retinut).
Personal, as miza pe .com si nu pe alte variante (.biz, .org, .info etc). Am pornit un magazin .biz si apoi am tras ceva ponoase fiindca schimbarea domeniului (chiar si acelasi domeniu de la .biz la .com) este extrem de grea sau imposibil de facut uneori.
Un alt sfat ar fi achizitionarea tuturor extensiilor de domenii (.com, .biz, .net, .info) oricat de mica vi s-ar parea la inceput afacerea voastra. Sunt sanse mari ca in timp ea sa creasca si intotdeauna se vor gasi "binevoitori" sa cumpere celelte extensii iar voi le veti plati bani grei pt. transfer ulterior (tot experienta personala).
In principiu, exista site-uri care va vor vinde tot setul cu o suma mai mica decat un singur domeniu .ro (e drept ca domeniile internationale se platesc anual). Nu stiu daca am voie sa postez aici un astfel de link.
Este indicat ca la detaliile domeniului sa puneti ca si detinator al domeniului numele firmei si nu un nume de persoana.
De asemenea, pentru imaginea magazinului adresa email de contact din inregistrarile domeniului este bine sa nu fie una free (yahoo sau gmail) ci una pe un domeniu propriu. Cel mai bine: contact@firmamea.net .
Multi inregistratori de domenii va vor imbia sa cumparati o facilitate prin care sa il faceti domeniu privat (adica nu va putea sa vada nimeni inregistrarile din spatele lui (whois) .... dupa parerea mea, desi veti fi tentati sa faceti acest lucru pt. a ascunde locatia "romaneasca", aceasta este o greseala mare fiindca in afaceri se doreste transparenta.
3. Alegerea hostingului. Daca vreti sa deschideti un magazin online nu apelati la conturi de hosting ieftine (aproape gratuite). Niciodata un (potential) client nu se va intoarce daca va da nas in nas cu un server cazut sau care se incarca extrem de greu.
Pe o treapta mai sus va veti situa daca veti contracta un cont de reseller de hosting astfel incat sa aveti posibilitatea sa aveti DNS-uri private.
Ex. Sa presupunem ca magazinul online se numeste www.magazinulmeu.com iar firma din spatele magazinului se numeste Firma Mea srl.
Este o idee buna ca pentru acest domeniu sa folositi ca si DNS-uri ns1.firmamea.net si ns2.firmamea.net
Extrem de des clientii de afara obisnuiesc sa se uite in spatele domeniului magazinului (whois) ca si metoda de verificare a credibilitatii.
4. Realizarea site-ului. Daca vreti sa vindeti ceva gaditi site-ul ca un instrument de vanzare si nu ca un instrument de relexare sau incantare pt. vizitatori, nu ca un instrument de informare a vizitatorilor, nu ca un loc unde sa iti etalezi talentele de webdesigner sau programator.
Toate acestea din urma sunt doar unelte pentru a vinde. Ele sunt absolut necesare dar nu sunt obiectivul principal al site-ului.
Asta insemna ca principalul obiectiv al primei pagini a site-ului este sa il faca pe vizitator sa ramana pe site si (extrem de important) sa porneasca mai departe in explorarea lui (adica sa faca pasul urmator spre vanzare).
Absolut orice pagina dintr-un site e-commerce trebuie sa il determine pe vizitator la o actiune care sa duca la actiunea finala: vanzarea.
Creati un traseu principal al site-ului (prima pagina --> produs --> cos produse --> plaseaza comanda) iar toate celelalte informatiile aditionale (extrem de necesare) puneti-le la indemana astfel incat daca simte nevoia de informatii aditionale sa le poata accesa oricand, dar nu i le puneti in drum. Lasati traseul principal simplu si liber.
Nu puneti niciodata intr-un site e-commerce bannere publicitare, box-uri AdSense ori alte tipuri de reclama.
Daca este necesar pentru politica afacerii, puteti pune, cel mult, intr-un colt un "buchet" de link-uri ale partenerilor.
Folositi unelte de monitorizare a activitatii vizitatorilor pe site si observati care sunt punctele de pe traseul principal unde pierdeti clienti si "luati masuri".
5. Scriptul e-commerce. Asigurati-va ca alegeti un script care indeplineste urmatoarele conditii:
- obtinerea de suport la nevoie;
- gestionarea usoara a sistemului (clienti, comenzi);
- posibilitatea de customizare a functionalitatilor;
- upgrade usor in viitor;
- posibilitatea de customizare a designului;
- functioneaza cu sistemele de plata alese;
- suporta SSL;
- este compatibil cu serverul pe care l-ati ales pt. hosting (de fapt, serverul trebuie sa il alegeti in functie de necesitatile scriptului);
- va permite adaugarea de unelte de marketing si PR (oferte speciale, discounturi, gestionare diverse categorii de clienti, newsletter s.a.)
- are un traseu usor si intuitiv pentru "checkout" (plasarea comenzii)
6. Optimizarea pentru motoarele de cautare (SEO). Niciodata sa nu neglijati acest aspect. Platiti un expert, apelati la prieteni sau folositi orice alta metoda dar site-ul trebuie sa fie in motoarele de cautare la "loc fruntas".
7. Sistemul de plata. Sistemul (sistemele) de plata folosite determina si imaginea site-ului.
Oricat de imbietoare ar parea ideea unor sisteme "merchant account" (unde clientul plateste chiar pe site-ul vostru) parerea mea este ca solutia ideala pentru start (pana cand site-ul ajunge un brand cunoscut foarte bine) este folosirea unui sistem de plata cu notorietate care face redirectare pe paginile sale in momentul in care clientul trebuie sa introduca detaliile cartii de credit sau alte detalii importante.
Recomandarea personala ar fi (in ordinea importantei lor):
a) PayPal.com (prin DotCommerce)
b ) 2Checkout.com
Se mai poate adauga fara rezultate notabile (mai ales daca vindeti in afara Europei) si MoneyBookers.com
De asemenea, poate fi luat in calcul pt. incasari internationale si DotCommerce dar nu cunosc imaginea acestui sistem pe plan International.
7. Certificat SSL. In domeniul e-commerce este extrem de important sa ai instalat un certificat SSL astfel incat vizitatorii site-ului sa stie ca lucreaza pe o conexiune securizata.
Personal, as recomanda si "Site Seal" (o imagine - sigiliu de site - care atesta ca vizitatorul se afla pe site-ul care trebuie si ca identitatea proprietarilor a fost verificata). De obicei site seal se obtine tot de la providerul de SSL.
9. Fraudele. Fraudele va pot falimenta dar nu sunt chiar inevitabile.
Nu exista site e-commerce fara fraude dar acestea trebuie pastrate la un nivel acceptabil pentru afacere.
Sa nu va bazati niciodata pe sistemele anti-frauda ale procesatorilor de plati. Folositi intotdeauna si alte unelte pentru verificarea anti-frauda.
In timp va veti forma un simt aparte anti-frauda dar, chiar si atunci, uneltele anti-frauda sunt obligatorii![]()
10. Sistemul suport clienti. Desi, strainii "nu se rusineaza" sa sune la telefon pentru suport, este destul de frecventa situatia in care folosesc email-ul.
Este recomandabil sa aveti un numar de telefon afisat (cu orar de functionare conform orelor Romaniei).
Cu toate astea, datorita diferentelor de fus orar si a faptului ca majoritatea clientilor (depinde si de natura afacerii) vor fi americani, suportul prin telefon va fi surclasat de email.
Nu cred ca se justifica investitia intr-un sistem "live support" (instant messaging). Cel putin nu la inceput.
Extrem de importanta este viteza de raspuns la email-uri si consistenta acestora (rezolvarea reala a problemelor sau intrebarilor transmise).
11. Promovarea.
Bineinteles, ca aceasta este partea esentiala a reusitei. Promovarea trebuie facuta non-stop, fara nici o relaxare si folosind toate metodele rezonabile (SI LEGALE).
Din experienta mea, 3 sunt metodele cele mai eficiente:
a) listarea in motoarele de cautare
b ) link-uri sponsorizate in motoarele de cautare
c) modul in care iti servesti clientii
12. 2-3 principii ...
a) Inoveaza in permanenta
b ) Daca luna aceasta ai avut vanzari multumitoare, nu insemna ca cele de luna viitoare vor veni de la sine
c) Daca ai un site profesionist cu o promovare excelenta nu insemna ca toata lumea va cumpara de la tine. Vor cumpara doar cei care au nevoie de ceea ce vinzi tu si nici acestia toti. Doar o mica parte.
Dintre cei care au nevoie de ceea ce vinzi tu vor cumpara cei care au auzit de tine, le-a placut primirea pe care le-ai facut-o, s-au convins ca ai ceea ce le trebuie lor, s-au convins ca sunt in siguranta facand afaceri cu tine si ...... nu le-a atras intre timp atentia altceva .
Par putini? Nu sunt deloc putini atunci cand te adresezi intregii omeniri!!
Adaugat ulterior:
d) Intotdeauna postati toate informatiile despre produs, plata si livrare foarte clar astfetl incat clientii sa le aiba la indemana inainte de a comanda.
La straini nu merge sub nici o forma cu "surprize".
Daca nu a avut o informatie postata pe site despre produs (chiar daca voua vi se pare minora) atunci este un bun prilej sa spuna: "Nu e ok. Vreau banii inapoi". Si strainii nu se jeneaza sa isi ia banii inapoi.
e) Fiti foarte atenti la concurenta.
Daca idea ta este noua, ingenioasa si are succes sa fii sigur ca se vor gasi o gramada de alti "intreprinzatori" care o vor pune si ei in aplicare si vor fi dispusi la tot felul de concesii pentru success. Fiti pregatiti pt. schimbari pentru a va mentine in top.
In general traseul vietii unei afaceri bune pe internet (bazata pe o idee noua) este:
--> lansarea afacerii --> succesul afacerii --> aparitia altor intreprinzatori pe aceeasi idee --> sufocarea afacerii (daca nu este gestionata bine) din cauza prea multor intreprinzatori si a concesiilor pe care acestia le fac pt. a intra pe piata
Luati exemplul paginii de un milion de dolari. Era plin Google de link-uri platite cu sute de pagini de un milion de dolari.
Norocul studentului englez a fost ca ideea lui era o afacere "fulger". Si-a luat banii si nu il mai afecteaza ce a ramas in urma lui.
Daca ideea ta nu este noua atunci fii pregatit ca ai tai concurenti (deja pe piata) sa reactioneze la intrarea ta pe piata si sa investeazca mai multe resurse pentru a-ti bloca traseul.
Asadar, cand analizezi concurenta priveste-o ca fiind mai puternica decat o vezi in acel moment.
f) Nu intotdeauna pretul mai mic poate fi un atuu pentru detronarea concurentei.
O calitate mai buna iti poate permite intrarea cu un pret chiar mai mare decat al concurentei.
De exemplu, eu am intrat pe o piata unde exista doar un singur concurent (din pacate acum sunt o gramada) si care vindea un item la $60 .
Eu am intrat cu preturi de $180 la aceleasi itemuri (cu o calitate mult imbunatatita, bineinteles) si am avut succes.
g) Fiti pregatiti sa vindeti. Fiti pregatiti sa vindeti ...... chiar afacerea.
Trebuie sa fiti atenti la piata, la modul cum evolueaza ea si sa observati momentul in care trebuie sa vindeti afacerea.
Daca simtiti ca este momentul, nu ezitati sa o faceti. Nu fiti sentimentali.
Cu prietenie,
Clement