Salut tuturor !
In cadrul APTI - Asociatiei pentru Tehnologie si Internet am avut mai multe discutii interne referitoare la cum se poate raporta spam-ul romaneasc, astfel incit autoritatile sa ia si niste actiuni in acest sens. Nu, nu ne propunem ca sa avem spam 0, dar vrei sa vedem ca macar ceva se misca.
In urma mai multor discutii intre noi, dar si al unei intilniri cu reprezentanti ai celor 2 autoritati care ar trebui sa se ocupe de acest lucru ( MCTI si ANSPDCP) si ANISP ( vezi sumarul intilnirii aici ) .apti.ro - Note privind intilnirea pe tema Spam in Romania
Am ajuns la concluzia ca se poate face o sesizare ( pe baza Ordonanta Guvernului 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, aprobată, cu modificări şi completări prin Legea nr.233/2002) catre ANSPDCP ( dataprotection.ro) care este obligata sa inceapa o ancheta si sa ne informeze de rezultat in maxim 30 de zile.
Iara procedura detaliata :
a) Se vor fwd-a toate e-mailurile comerciale nesolicitate ( din Romania sau targetate pe Romania) primite pe aceste adrese personale la adresa spam at apti.ro( aici va trebui sa stabilim tehnic cum e mai bine sa fie trimis mesajul pentru a se pastra si headerele - deci cred ca va fi forward ca attachment)
c) Eu (sau oricine) le vom verifica si vom trimite o sesizare oficiala pe mail si fax catre ANSPDCP , care are obligatia sa inceapa o investigatie si sa ne informeze despre rezultatul ei in 30 de zile. Nu trimitem o sesizare pentru fiecare mesaj trimis si nici in fiecare zi, ci in functie de gravitatea spam-ului, timpului nostru pentru aceasta actiune si eficientei pe care activitatea o va demostra in timp.
Prima sesizare a fost trimisa pe 23 Ianuarie 2007
Un mic FAQ :
Q: De ce nu pot sa fac eu direct plingerea ?
A : Ba poti ca persoana fizica. Doar ca cei de la Autoritate o sa iti ceara intai sa faci dovada ca ai cerut sa fi scos din lista cf legii 677/2001 art 15 - exercitarea dreptului de opozitie. Vezi procedura primirii plingerii si modelul 3 de plingere pe site-ul Autoritatii.
Q : De ce trebuie sa trimit neaparat catre APTI ?
A : Poti trimite la orice asociatie catre iti va reprezenta interesele in acest domeniu.
Q : Deci pentru orice spam trimis de mine veti face o plingere ?
A : Nu. Vom face o plingere atunci cind vom primi mai multe plingeri referitoare la un spam ( ca sa nu fie o greseala ). Ne rezervam dreptul de a limita numarul de sesizari astfel incit sa fim mai eficienti sau pentru a raporta doar ceea poate fi definit ca spam conform legislatiei romanesti
Q : Pot sa public mesajul mai departe ?
A : As prefera sa fie 10-15 oameni care sa se tina de treaba, decit 100 de cei care se inscriu si nu fac nimic. Deocamdata acest mesaj e publicat pe 2 forumuri (gazduire.info si seopedia.ro) si a mai fost trimis membrilor APTI. Daca credeti ca si altcineva e interesat de aceasta actiune directionati-l catre unul din aceste mesaje.
Cei care raporteaza in mod constant vor primi un username si parola prin care veti putea vedea prin IMAP adresa spam at apti.ro tot ceea ce este raportat de ceilalti participanti.
Daca aveti intrebari generale referitoare la aceasta procedura sau de ce nu ar merge, puteti sa le postati aici si va voi raspunde cit mai repede.
Toate bune
Bogdan