Maine ajung la contabila si revin cu un update dupa.
Maine ajung la contabila si revin cu un update dupa.
daca esti neplatitor de TVA si inscris in ROI, pentru fiecare bun/serviciu din UE platesti TVA 24% la noi (factura din UE va fi fara TVA). Eu am fost pus in situatia de a alege: factura cu TVA 20% in UK sau 24% la noi. Tinand cont de plafonul de 10.000 am ales varianta cea mai ieftina.
Intrucat ma intereseaza si pe mine subiectul (am o firma neplatitoare de tva si urmeaza sa incep campanii adword) am sapat un pic si am incercat sa sintetizez (toate referintele provin din codul fiscal publicat pe pagina anaf, deci nu luate de pe alte situri):
„ART. 158^2 Registrul operatorilor intracomunitari
.... Registrul operatorilor intracomunitari care cuprinde toate persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care efectuează operaţiuni intracomunitare, respectiv:
e) achiziţii intracomunitare de servicii, .......... efectuate în beneficiul unor persoane impozabile stabilite în România.”
Deci din punct de vedere fiscal, se inscriu atat achizitiile de bunuri cat si cele de servicii. Insa in ceea ce priveste obligativitatea inscrierii:
„ART. 153^1 Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii
Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol: a) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate şi care nu au obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu sunt deja înregistrate conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziţiei intracomunitare, dacă valoarea achiziţiei intracomunitare respective depăşeşte plafonul pentru achiziţii intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziţia intracomunitară;"
E o topica inversa- esti obligat sa te inscrii daca depasesti plafonul, per a contrario nu esti obligat sa te inscrii daca nu il depasesti, dupa cum reiese si din normele metodologice de aplicare care spun:
„Norme metodologice: ART. 153^1
(2) Persoanele impozabile prevăzute la art. 126 alin. (4) din Codul fiscal sunt obligate să solicite înregistrarea în scopuri de TVA pentru achiziţii intracomunitare de bunuri conform art. 153^1 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, dacă depăşesc plafonul pentru achiziţii intracomunitare de 10.000 euro stabilit conform pct. 2 alin. (5) - (7)”
Se pare deci ca nu este necesar sa te inscrii. Sincer sa fiu am crezut ca o sa deslusesc mai usor sensul dar codul fiscal este voit formulat alambicat si pe alocuri incoerent.
Concluzia mea?
O sa desfasor adwords din buzunar pana depasesc plafonul de scutire de tva si ma inregistrez platitor de tva, ocazie cu care solicit si inscrierea in registrul achizitiilor intracomunitare.
Pana la urma cum ai procedat?
Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)