Nu cred ca romanii sunt zgarciti.
Doar ca nu ii poti compara cu magnatii din Forbes.
Sigur internetul o sa se dezvolte si in ro, bine de tot! Dar mai avem de asteptat, nu se face cu o floare primavara si nici cu mai multe intr-o singura zi.
Nu cred ca romanii sunt zgarciti.
Doar ca nu ii poti compara cu magnatii din Forbes.
Sigur internetul o sa se dezvolte si in ro, bine de tot! Dar mai avem de asteptat, nu se face cu o floare primavara si nici cu mai multe intr-o singura zi.
Suntem la inceput... e clar ca nu o sa ajungem in viitorul apropiat la bid-uri asa mari cum sunt dincolo. Deocamdata pentru multe firme, chiar pentru firme mari din Romania, diviziile care se ocupa de online, primesc asa cum a zis miromulus, doar firmituri. Banii merg mult mai mult pe partea TV, sau pe reclama stradala, etc...
Poate ca studiile lor arata ca inca aceste forme de publicitate au in continuare cel mai mare impact. Sau poate inca nu au inca un feedback convingator de pe Online. Poate ca e nevoie sa intre Brat-ul, sau sa ne mai maturizam si noi pe parte de Online. Degeaba ne sfatosim noi ca online-ul in romania e sus si tare... eu zic ca suntem mici si inca la inceput... bani cu adevarat in Romania putine site-uri fac, agentiile care sa te reprezinte sunt si ele la un nivel departe de a-l numi profesionist.... si argumentele pot continua, dar nu vreau sa ma departez de la subiect.
Ce vroiam sa subliniez e ca suntem la inceput, iar bani din Google nu o sa facem noi prea repede, sau nu cum se fac dincolo. Sigur, viitorul pare sa sune bine, intrarea Google e un lucru pozitiv cu siguranta, dar nu cred ca trebuie sa facem deocamdata valuri mari pentru asta, e un fapt normal, care e bine ca s-a intamplat acum si nu mai tarziu. Cred insa ca mai trebuie sa treaca ceva vreme pana cand sa intaleaga toata lumea utilitatea si avantajele pe care le are.
In timp valoarea bid-urilor va creste, datorita cresterii nr de advertiseri.
Nu cred ca auditarea Brat are a face prea mult in legatura cu publicitatea in sistem CPC, preponderenta in AdWords. Nu e ca la ziare / reviste / televiziuni unde ca advertiser voiai sa estimezi impactul inainte sa dai banul, in sistem CPC e mult mai simplu si mai eficient: dai banul pe cat impact ai.
Impactul nu se masoara in click-uri ci in vanzari.dai banul pe cat impact ai.
100 de click-uri de la copii de 13 ani nu sunt egale cu 100 de click-uri de la manageri. Asa ca studiile demografice precise sunt foarte necesare in orice piata de publicitate, si mai ales in online, unde adunarea de date este mult mai usoara.
In al doilea rand cred ca pretul pe click in romania o sa scada pe termen scurt, deoarece tot mai multi publisheri o sa treaca la adsense, pe cand advertiserii o sa aiba incercari timide, cu bugete reduse, pana o sa convinga de rentabilitatea sistemului + advertiserii o sa invete sa utilizeze adwords (biduri mai mici, cuvinte derivate cu preturi mai mici)
La noi publicitatea online e mai axata pe branding decat pe vanzari directe si atunci un advertiser este mai avantajat de un banner flash cu 1000 de afisari decat de 3-5 click-uri pe care le putea lua cu aceeasi bani de la adsense.
In final e adevarat ca impactul se masoara in vanzari, eu vorbeam insa de impactul bannerului intr-o pagina web. Sigur ca acest impact final este puternic influentat de varsta / nivelul veniturilor persoanelor care dau click - chestia asta este insa aproape rezolvata de targetarea pe care o face AdSense: nu cred ca va pune reclame la servicii financiare pe site cu joculete si nici invers.
Paradoxal, am observat in AdWords cum bidul minim la anumite cuvinte in romana pe care concurenta este zero a crescut de la 6 la 15 centi.
Asta este intr-adevar o realitate: companiile mari au preferat sa faca advertising pentru branding, aceste campanii ingloband de regula si ad-uri la TV si in presa scrisa, ceea ce duce la costuri foarte mari. Sa nu pierdem insa din vedere companiile mici / mijlocii care nu au bugete de X00 sau X000 K euro, si care doresc rezultate masurabile, concrete. Probabil ca pentru multe din aceste companii AdWords poate fi o solutie potrivita.
Ultima modificare făcută de c_n_m; 19th March 2007 la 12:19.
Din ce stiu eu, cand concurenta e mica si rata de click pe ad-urile tale e foarte mare, google te obliga sa ridici max bidul. Sper sa nu ma insel
1. advertiserii mari nu prea sunt interesati de internet. Abia acum poate cu aparitia BRAT-ului, cand vor avea si print si tv si net in acelasi program de la BRAT, poate vor mai rupe un dumicat pt internet.
2. Traiti cu impresia falsa ca reclama pe internet este mai ieftina decat la TV.
FALS ! Depinde ce urmariti...
La TV isi permit sa apara doar cei cu bani MULTI, dar are si efect MARE !
Pe net pot aparea si advertiserii mari, dar e mult mai tentant pt cei mici, care au produse/servicii de vanzare direct, iar acesta va casca ff. bine ochii unde se duc banii lui, mai ales daca este targetare contextuala !
3. Firmele mici abia acum au si ele cate un site functional, dar de cele mai multe ori orientativ si updatat din an in paste.
Magazine online sunt cateva si toate cu aceleasi produse !
4. "Baieti puneti mana pe pana" si scrieti pt ca internetul romanesc este sublim, dar lipseste cu desavarsire !
Ultima modificare făcută de Courage; 20th March 2007 la 14:30.
Castigul din reclama online e proportional cu vanzarile online. Pentru ca la noi vanzarile sunt destul de mici e normal ca si bugetele de publicitate online sa fie proportionale. In afara de hardware, unde s-a creat un pic de concurenta si unde o investitie in reclama inseamna pentru multi supravietuire, restul domeniilor sunt inca in pionierat.
Reclama online nu e mai ieftina ca cea la tv dar sigur e mult mai usor de masurat rezultatele. Cand iti faci reclama la tv/radio nu stii mai nimic despre influenta campaniei asupra vanzarilor. Internetul e clar cel mai usor de masurat mijloc de a face publicitate. Din pacate, la momentul asta precizia statisticilor online e un dezavantaj, tot ce aflii sigur in urma unei campanii din care te asteptai sa ai vanzari e tocmai faptul ca nu se prea cumpara online.
IMM-urile, care ar trebuii sa fie grosul de mici afaceristi online, nu-si updateaza siturile sau il tin doar de prezentare a firmei in loc sa incerce sa vanda tot din acelasi motiv: s-au chinuit, au investiti la inceput in dezvoltarea sitului doar ca sa vada apoi ca vanzarile sunt 0 si ca nu-si recupereaza investitia.
Ai dreptate Courage, internetul romanesc cam lipseste dar trebui sa vedem ca tot ce s-a realizat pana acum a cam fost munca patriotica cu gandul la bugetele de publicitate din viitor.
Poate de aceea venirea Google in Romania poate sa fie un stimul pentru crearea de continut romanesc. Nu poti compara un eCPM pe Neogen de 0.20 Euro cu un eCPM la google care se apropie de sumele care se platesc de agentiile de publicitate!
Vremea Onești Romania, istorie bacalaureat
Fals. Doar ca au bugete mai mici decat TV sau offline.
Corect. De-asta s-a si creat. De-aia este si pe online si pe offline.Abia acum poate cu aparitia BRAT-ului, cand vor avea si print si tv si net in acelasi program de la BRAT, poate vor mai rupe un dumicat pt internet.
Oricum ai zice tu, este mai ieftina.2. Traiti cu impresia falsa ca reclama pe internet este mai ieftina decat la TV.
FALS ! Depinde ce urmariti...
Daca iei acelasi buget de TV (ex. 80000 Euro pentru cateva aparitii pe zi, pe parcurs de 2 saptamani), si il pui pentru net .....
Nu conteaza ca sunt aceleasi produse. Pana la urma fieare isi poate promova produsul lui.Magazine online sunt cateva si toate cu aceleasi produse !
Eu as zice asa : Are potential enorm. Ca inca nu este cum ar trebui sa fie, asta este altceva. E nevoie doar de timp.4. "Baieti puneti mana pe pana" si scrieti pt ca internetul romanesc este sublim, dar lipseste cu desavarsire !
Co-founder of Deepstash. Tech lover. Dinosaur. Dad. Chef.
Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)