am facut cu mult timp un experiment prin care am inteles ca este aproape imposibil sa faci un test perfect concludent cu google. Sunt factori pe care nici macar nu ii banuim
Acum vreo 3-4 ani am facut un test cu o pagina independeta optimizata pe "aloe vera" pe un domeniu pe alta nisa in acelasi timp am mai facut pe un alt site dedicat pentru un client (amic gratuit) in care am folosit aceleasi optimizari in page, am copiat pagina identica, am lasat in text toate cuvintele cheie pe pozitiile respective si doar am schimbat cuvintele dintre pentru a nu fi duplicat.
Stiti care a fost surpriza? Pagina mea de test a devenit nr 1, si pagina amicului chiar daca am adus ceva link building a ajuns cu greu in pagina 1 si de ceva timp a disparut.
Atunci am zis ca o fi diferenta de autoritate, si dupa 1-2 ani am facut o alta pagina pe un domeniu cu autoritate mare si din nisa, preluand algoritmul de optimizare on page de la pagina test initiala, cu pagina asta am ajuns in pagina 2-3
Cautarea "Aloe vera" este o nisa cu destula competitie.
Si astazi cu pagina respectiva de test sunt in top 2 cu variatii, eu nu vand nimic cu aloe vera, nu scot nimic din acea pagina, concurenta este suparata si nu intelege de ce nu ma poate depasi, sincer nici eu.
Acum un an am cumparat un domeniu exact match, optimizat subtire, putine link-uri, si dupa pinguin a urcat din pagina 2 in top 1-2.
Am doua pagini in top 2 la acea cautare fara sa vand nimic.
Concluzia este ca nu poti sa ai conditii perfect identice.
Apoi este foarte greu sa evalueze valoarea unui link, el conteaza de juice-ul primit de pagina unde ai link-uri, ceea ce este foarte greu sau imposibil de calculat, de continutul acelei pagini, pozitionarea in continut, etc.
Doua link-uri in aceeasi pagina pot transmite valoare complet diferita, de exemplu poate cel pozitionat mai sus in cod trimite mai mult link juice, poate la unul site-ul de destinatie este relavant 98% si la altul 97%
@Marius apreciez experimentul tau si sunt de acord ca nu conteaza prea mult un tld, poate conteaza un pic in algoritm, poate 1% dar care poate fi compensat fata de altul cu tld premium ca are un link mai valoros pentru google.
Nu ma pricep la SEO dar ma bag in seama