Tom, chiar daca nu sunt nici pe departe la fel de activ ca si tine, mi se pare ca se duce discutia topicului in cu totul alta directie.
Nu vad de ce s-ar duce in vanzare/cumparare de linkuri in functie de PR de pe Seopedia, chiar daca in ultimile luni cam asta se intampla in proportie mare (vand 3 linkuri pr 5, cumpar 3 linkuri pr4...si asa mai departe).

In fine..on topic:

PR este matematica PURA.
Ce nu intelegi voi (tu) este faptul ca diferenta intre PR afisat de un tool si PR real este majora, de multe ori PR-ul este altul. De ex acum, tu vezi la mine PR5, dar sunt sanse mari sa am deja PR8, cum la fel, sunt sanse sa am PR1.
Spui ca e matematica pura, dar dupa te contrazici pentru ca spui ca nu ai cum sa iti dai seama de PR real, vorbind de sanse.
Matematica pura inseamna o formula si daca stii tu 100% care e, dupa update-ul asta sunt convins ca voi gasi cateva exemple sa pice formula. Daca nu o stii, inseamna ca si de la tine sunt doar speculatii, asa cum facem toti.

Ex: Am un client nou: pana cu o zi inainte de BF (cel real) accesul pe site era disponibil cu USER si parola.
A lansat site-ul de BF si a obtinut un numar de linkuri pentru promovarea zilei respective de pe cateva bloguri cu PR mare, autoritate mare si tot ce vrei tu.
Atentie: are 5 backlins de pe 3 domenii, toate linkurile provin de pe pagini noi (postari noi) care nu si-au luat PR.
Surpriza: azi dupa update PR, toolurile pe care le folosim toti imi arata PR 4...ma crucesc de dimineata pentru ca eu personal, nu inteleg nimic.

Concluzia mea de pana acum este ca in formula magica a PR s-a mai adaugat o necunoscuta..si vad ca mai sunt si altii care au aceeasi idee.