Atata timp cat publicul va creste, si ma refer aici la cresterea numarului celor care au acces la internet, concomitent cu cresterea interesului romanilor de a cumpara online, totul va fi pe crestere in anii urmatori. De fapt, multi ani de acum inainte. Indiferent ca vorbim de servicii, ecommerce, afiliere sau orice altceva, in online viitorul suna bine De ce cred asta? Hai sa ne gandim cati dintre romani utilizeaza internetul si dintre acestia cati o fac pentru a cumpara online? Va spun eu, extrem de putini raportat la toata populatia. Iar comparatia cifrelor actuale cu cele din 2008 este irelevanta dupa parerea mea. Perioada buna din 2007-2008 a fost doar o consecinta a boom-ului din offline, nimic mai mult. Atunci a fost vremea risipei, vremea in care nu se tinea cont de bani, pentru ca erau. Acum, odata cu criza si probabil mult influentat de mesajele subliminale din media, internautul roman, si asa putin la numar, este foarte reticent in a cumpara ceva, fie ca o face online sau offline. Insa chiar si in aceste conditii, online-ul nu a scazut, ci doar nu a avut o crestere atat de spectaculoasa.

Dar, ca sa revin la internauti, eu sunt de parere ca in .ro cresterea online-ului pe termen mediu si lung este direct proportionala cu cresterea nr. conexiunilor la internet. Restul aspectelor sunt detalii. Desigur, aici ma refer la generatiile tinere, nu are nici o relevanta daca nea Gheorghe "isi baga internet", pentru ca mentalitatea e greu de schimbat. In fine, ca sa fiu mai explicit, am sa iau ca exemplu propria familie. Parintii mei nu au utilizat niciodata internetul, si mai mult ca sigur nu o vor face. Sunt deja destul de in varsta pentru a mai face vreun efort in acest sens. Bunicii mei, nici atat. Eu cumpar online, dar recunosc, nu atat de mult. Mai am doua surori care cumpara online, insa doar ocazional. Astfel, la un simplu calcul, din 7 persoane luate in discutie, numai unul singur cumpara online, din cand in cand. Daca eu nu sunt un caz singular, si mai mult ca sigur ca nu, atunci concluzia este clara pentru toata lumea. Ei bine, ce se poate face in situatia asta? Practic, mai nimic. Insa timpul le va rezolva pe toate. Pe mama sau bunica nu le vor convinge nimeni niciodata sa cumpere online. Iar nici eu nu voi deveni prea curand un impatimit al cumparaturilor online, indiferent de atractivitatea ofertelor care mi-ar fi fluturate pe la nas. Dar, cu toate acestea, exista o mare speranta.

Daca te uiti acum in jurul tau, cu siguranta nu te prinde mirarea cand vezi copii de 7-8 ani cu tableta in mana sau iphone-ul la ureche. Ei bine, cand toata aceasta generatie va veni din urma (si nu ma refer doar la cei de 7 ani, eu in liceu de-abia am descoperit internetul) atunci totul se va schimba. Una e sa te nasti cu iphone-ul in mana si alta e sa descoperi internetul pe bancile liceului. Internetul e ceva ce iti intra in sange, iar acum vorbim de acei oameni care se nasc si cresc cu ideea ca a naviga pe internet si a cumpara online este ceva cat se poate de firesc. Stim cu totii cat de importanta este mentalitatea. Pentru ca, ipotetic vorbind, chiar daca bunica ar avea acum un laptop cu acces la internet, nu stiu care ar fi sansele sa cumpere vreodata ceva online. Eu sunt convins ca cei ce vin din urma vor fi cei care vor maturiza online-ul in .ro, noi doar l-am creat.

Nu cunosc statistici exacte, insa ce pot sa spun cu certitudine este ca numarul celor ce au acces la internet in .ro este extrem de mic. Iar pe cale de consecinta, nr. celor ce cumpara online este si mai mic. Insa partea frumoasa este ca lucrurile se schimba in bine in fiecare zi. Petru ca in fiecare zi tot mai multi romani descopera internetul si cumpara online.

Nu stiu cat de corecta este judecata mea, dar personal consider ca online-ul va fi pe crestere in fiecare an, pentru mult timp. Desigur, as fi putut intra mai mult in detalii, insa, ca idee, am vrut doar sa spun ceea ce cred eu ca se va intampla in online, pe termen mediu si lung.