Voi expune si parerea mea, care este in contradictie cu ce au scris colegii mai sus:
1. Dragos Bunea afirma ca afilierea va creste, vor pica bani din cer (mai greu, dar vor pica) si va fi o veselie generala (Dragos, nu e o ironie la adresa ta, ci una amara). Oameni buni, mediul offline este in declin din 2009 (da, in 2007-2008 criza nu se simtea in Romania). De ce ar exploda mediul online? Ambele medii functioneaza, in esenta, pe baza unui numitor comun: banul, resursa financiara, numiti-l cum vreti. Cata vreme economia in ansamblu este in declin continuu si sufera din lipsa finantarii, de ce ar zburda mediul online? Care sunt premisele pentru asta?
Parerea mea este ca, atata vreme cat economia stagneaza sau scade nici mediul online, in general, si nici afilierea, in particular, nu vor creste. Putem discuta despre o consolidare a celor care stiu ce au de facut, putem discuta de o maturizare a pietei in aceasta perioada, dar nu despre cresteri semnificative. Nu luati in calcul doar povestile de succes, includeti in ecuatie si esecurile (faliment, iesiri din afiliere etc).
2. Ecommerce da, isi pastreaza tendinta de crestere (din inertie pe de o parte, pe de alta din necesitate). Insa ritmul de crestere este mult incetinit, nu e la “valori normale” pentru nevoile pietei. Motivele sunt aceleasi.
3. Servicii…Dragos ma face sa zambesc iar, dar nu de bucurie. Calitatea serviciilor prestate este si ea in declin si voi argumenta. De exemplu, eu scriu articole cu 50 lei / 100 cuvinte. Vine colegul X, care simte criza pana in maduva oaselor si ofera acelasi serviciu, la aceeasi calitate, cu 30 de lei. Am doua alternative: astept sa aud sunetul sublim al matelor goale…sau aliniez pretul. Si-l aliniez. Lipsa banilor in piata e si mai acuta, si vine colegul Z, mai mort de foame decat noi doi si face o oferta de 10 lei / 500. Aceeasi dilema, aceeasi rezolvare: aliniem preturile sau murim. Si vine intrebarea: Pot oferi aceeasi calitate la 10 lei vs 50 lei? (nu incercati cu explicatii gen “un profesionist nu-si bate joc de munca lui etc”, sa nu fim ipocriti).
Concluzia? Lipsa banilor din piata duce, per ansamblu, la o diminuare a calitatii. Nu poti produce Mercedes la pret de Logan. Ca vor fi unii care vor strange din dinti si ori nu vor lasa la pret (clienti mai putini) ori se vor alinia la preturile pietei (vor munci mai mult, pentru mai putini bani), tendinta de ansamblu cam asta este, dupa mine.
Totusi, exista si un lucru bun in aceasta perioada. Piata se “curata” de paraziti si vor rezista cei cu adevarat buni sau determinati. Mai mult, cine poate rezista in acest ciclu economic, va culege roadele atunci cand trendul se va inversa (orice criza - scadere economica sau stagnare – nu poate dura la nesfarsit, va urma inevitabil si cresterea).

Răspunde cu citat