Citat Postat în original de giox2 Vezi Post
Salut, stocul + furnizorii conteaza foarte mult si iti spun asta din experienta, personal am incercat mai mult de 15 furnizori pana sa il gasesc pe cel porivit pentru afacerea mea. Oricine poate sa faca un site de comert si sa vanda in mai putin de 2 saptamani asta nu inseamna ca o sa faca si profit, eu fac profit si de asta e mai avantajos sa il cumperi decat sa il faci de la 0. Evident eu nu am dat foarte multe detalii si e normal sa nu intelegi exact cum functioneaza afacerea.
Profesionistii care cumpara un magazin online or sa fie interesati mai mult de rulaj decat de profitul pe care il faci tu in momentul de fata. De ex. Emag nu e inca pe profit si estimeaza ca o sa intre pe profit undeva prin 2018-2019, si asta pentru ca investeste dar si creste enorm de mult.
Eu daca as cumpara un magazin online as tine cont de:
- vechimea site-ului;
- bugetul investit in promovarea acestuia (campanii adwords, seo, facebook .. etc.);
- notorietatea magazinului in online, feedback-uri bune/rele pe forumuri, bloguri sau pe facebook;
- numarul unic de vizitatori care au intrat pe site de cand exista pana acum (ma rog, in masura in care se poate face o estimare in linii mari a procentului din piata care a interactional macar o data cu magazinul);
- contractele pe care le ai cu furnizorii, discounturile pe care le ai fata de piata/concurenta, exclusivitati, servicii de full filment..etc.;
- numarul de clienti total dar si activi din ultimul an, rata lor de intoarcere, valoarea cosului mediu;
- rezultatele si volumele obtinute in perioada campaniilor speciale (black friday, sarbatori, altele);
- rata de deschidere la newslettere, cautari dupa brand in google trends .. etc.

Practic daca e vorba de un magazin online mic spre mediu, in functie de analiza cifrelor de mai sus personal as evalua/plati intre 6-36 x profitul mediu din ultimul an obtinut/luna.

Depinde mult si de nisa, de concurenta, ca poti sa vinzi cand esti pe val pe o nisa mega noua, sau poate vrei sa vinzi cand esti cu un picior in groapa pentru ca au aparut X competitori si esti in scadere .. toate conteaza foarte mult.

Succes!