Profesionistii care cumpara un magazin online or sa fie interesati mai mult de rulaj decat de profitul pe care il faci tu in momentul de fata. De ex. Emag nu e inca pe profit si estimeaza ca o sa intre pe profit undeva prin 2018-2019, si asta pentru ca investeste dar si creste enorm de mult.
Eu daca as cumpara un magazin online as tine cont de:
- vechimea site-ului;
- bugetul investit in promovarea acestuia (campanii adwords, seo, facebook .. etc.);
- notorietatea magazinului in online, feedback-uri bune/rele pe forumuri, bloguri sau pe facebook;
- numarul unic de vizitatori care au intrat pe site de cand exista pana acum (ma rog, in masura in care se poate face o estimare in linii mari a procentului din piata care a interactional macar o data cu magazinul);
- contractele pe care le ai cu furnizorii, discounturile pe care le ai fata de piata/concurenta, exclusivitati, servicii de full filment..etc.;
- numarul de clienti total dar si activi din ultimul an, rata lor de intoarcere, valoarea cosului mediu;
- rezultatele si volumele obtinute in perioada campaniilor speciale (black friday, sarbatori, altele);
- rata de deschidere la newslettere, cautari dupa brand in google trends .. etc.
Practic daca e vorba de un magazin online mic spre mediu, in functie de analiza cifrelor de mai sus personal as evalua/plati intre 6-36 x profitul mediu din ultimul an obtinut/luna.
Depinde mult si de nisa, de concurenta, ca poti sa vinzi cand esti pe val pe o nisa mega noua, sau poate vrei sa vinzi cand esti cu un picior in groapa pentru ca au aparut X competitori si esti in scadere .. toate conteaza foarte mult.
Succes!