Pagina 1 din 2 12 UltimulUltimul
Rezultate 1 la 10 din 16

Subiect: Propunere legata de fiscalitatea in online

O. Cosmin este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    26
    Data înscrierii
    16th March 2013
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    38
    Posturi
    332
    Putere Rep
    26

Implicit Propunere legata de fiscalitatea in online

Am vazut ca e pusa tot mai des problema fiscalitatii pe forum si ca foarte multa lume e interesata de acest aspect. Am o propunere.

Cei de la ANAF organizeaza in aceasta perioada mai multe intalniri cu contribuabilii. Cred ca ar fi util sa facem o lista cu mai multe intrebari care ne intereseaza pe toti si la care nu gasim raspunsuri de la angajatii din filialele ANAF, fie ele judetene sau locale.

Lista cu intalnirile!

Eu am problema asta de vreo doi ani si am tot intrebat la trei filiale ANAF din judetul Valcea si de fiecare data am plecat nelamurit pentru ca nimeni nu a stiut sa imi raspunda. Intr-un final, ca sa scape de mine, m-au pus sa complez un formular pe fiecare an, iar pe urma lui primesc decizia anuala de impunere.

Intrebarile mele!

Situatie de fapt: Scriu articole la cerere de la persoane diferite, pe care nu le intalnesc fata in fata. Uneori am colaborari mai lungi, care se intind pe luni, alteori scriu pentru o singura persoana, un singur articol. Obtin bani din afiliere periodic.

1.Trebuie sa fac contract cu fiecare persoana, chiar daca imi cere un singur articol care valoreaza, sa zicem, 1 leu!?

2.Trebuie sa tai chitanta pentru fiecare leu primit !?

3.Trebuie sa tin anumite documente fiscale pe care sa le arat controalelor!?

4.Ce formulare trebuie sa completez la ANAF!?

5. Am vreo obligatie legata de tinerea contabilitatii!?

6. Ce taxe trebuie sa platesc!?

Credeti ca e o idee buna sa facem un document cu mai multe situatii de care ne legam si sa incercam sa gasim raspunsuri la aceste intrebari!? Ma gandesc ca la intalniri vor veni angajati ANAF care au macar o vaga idee despre ce se intampla in sistemul fiscal, nu ca robotii din teritoriu.

Catalin C. este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    43
    Data înscrierii
    5th April 2013
    Locaţie
    retired
    Posturi
    1.035
    Putere Rep
    43

Implicit

2. Ca persoana fizica nu poti taia chitante

De curiozitate, de ce vrei sa platesti impozit pentru ce lucrezi ca persoana fizica pentru persoane fizice?
    Retired

gmc
    gmc este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    21
    Data înscrierii
    4th December 2013
    Posturi
    148
    Putere Rep
    21

Implicit

Incerc sa ti dau citeva raspunsuri mai jos, pe care le am adunat intreband la contabili si economisti:

1.Trebuie sa fac contract cu fiecare persoana, chiar daca imi cere un singur articol care valoreaza, sa zicem, 1 leu!?

"Daca ai activitate repetitiva, te pot pune sa te organizezi in PFA sau II. Contract faci daca la fiecare client cerintele sunt diferite si termenele diferite. Daca ai fi SRL si spui ca scrii articole de 500 cuvinte in termen de 7zile la pretul x,xx lei, nu mai trebuie niciun contract, e pur si simplu o vanzare cu termeni prestabiliti."

2.Trebuie sa tai chitanta pentru fiecare leu primit !?

"Ca PFA/II/SRL trebuie sa dai bon fiscal/chitanta la persoane fizice"

3.Trebuie sa tin anumite documente fiscale pe care sa le arat controalelor!?

"Daca ai activitate repetitiva, trebuie sa pastrezi toate documentele cf vanzarilor si cumpararilor"

4.Ce formulare trebuie sa completez la ANAF!?

"...depinde de forma de organizare pe care o folosesti..."

5. Am vreo obligatie legata de tinerea contabilitatii!?

"Daca vei fi PFA/II/SRL obligatoriu si contabilitate. Ca persoana fizica simpla nu tii contabilitate, dar nu e legal sa vinzi 30 articole la 30 persoane diferite in fiecare luna timp de 12 luni si sa platesti taxe si impozite ca cei care fac afiliere pe persoana fizica cu PS/2Parale, de exemplu."

6. Ce taxe trebuie sa platesc!?

"...aici depinde de cite surse de venit ai si ce forma de organizare ai..."
    Succesul este ca si sarcina. Toata lumea te felicita, dar nimeni nu stie de cate ori ai fost f....

Reputatie:
    26
    Data înscrierii
    16th March 2013
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    38
    Posturi
    332
    Putere Rep
    26

Implicit

*Catalin - Am pus toate intrebarile astea deja iar ei mi-au spus ca in cazul asta nu trebuie decat sa depun o singura data pe an declaratia 200. Atata tot. Legat de chitanta mi-au zis ca nu se taie pentru activitatile la distanta. Initial m-au pus sa cumpar si chitantier si registru de incasari si plati. Ulterior mi-au zis ca nu imi mai trebuie .

Le-am reformulat aici nu pentru ca nu stiu raspunsul la ele ci doar pentru ca incercam sa va propun sa facem o lista cu toate problemele pe care le avem noi, legate de fiscalitate, si pe care sa le adresam celor care vin la aceste intalniri si despre care se presupune ca sunt capabili sa raspunda la ele.

In momentul de fata eu nu sunt sigur daca fac bine ce fac dar asta mi-au spus sa fac niste oameni care pareau ca nu sunt siguri pe ce imi zic dar care pana la urma ei ma controleaza.

*Gmc mersi pentru raspunsuri dar eu sunt persoana fizica. Nu am firma.

La prima intrebare mi-au spus ca nu e nevoie sa fac contracte. Aici nu prea sunt sigur pe ce mi-au zis pentru ca "i-am fortat" sa imi raspunda cum am vrut eu .

Le-am zis ca oricum contractele se incheie ad negotium si sunt perfect valabile din punct de vedere juridic. In plus, le-am explicat ca munca mea nu ar mai fi rentabila daca la fiecare articol de 5 lei ar trebui sa fac contract pentru ca incheierea unui contract la distanta presupune mult "timp mort". Practic ar insemna ca in mai mult de jumatate din timpul de lucru ar trebui sa deschid si sa trimit mail-uri, sa trag la imprimanta, sa scanez, sa completez contracte etc

Mishu este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    30
    Data înscrierii
    28th March 2013
    Vârstă
    56
    Posturi
    1.307
    Putere Rep
    30

Implicit

Citat Postat în original de O. Cosmin Vezi Post
    ...Legat de chitanta mi-au zis ca nu se taie pentru activitatile la distanta. Initial m-au pus sa cumpar si chitantier si registru de incasari si plati. Ulterior mi-au zis ca nu imi mai trebuie ...
    ...eu sunt persoana fizica. Nu am firma.
    ..........
    Salut,

Ai PFA?
    Daca nu ai, zi-mi si mie cum aratau chitantele alea si cum se completau, tu neavand stampila...

Cred si eu ca ar fi bine sa stim in ce ape ne scaldam si, mai ales, sa facem ministerul finantelor sa ne ia in seama. Presupun ca ei au toate datele pe anii trecuti si stiu cam la ce valoare se ridica online-ul din Romania, adica partea la vedere, cea fiscalizata, dar nu am idee in ce masura sunt interesati sa creeze facilitati...

O mare problema este faptul ca veniturile nu sunt suficient de mari pentru a justifica crearea unui PFA. Daca se va impune, probabil foarte multi vor renunta sau vor lucra la negru, deci statul va pierde. Asta trebuie explicat in primul rand, altfel vor spune fa-ti PFA si basta!

Eu cred ca ar trebui lamurit cam tot ce tine de veniturile din alte surse. Acum doi ani am avut si eu ceva vizite la ANAF si anul ala am recuperat de la stat peste 800 de lei, in conditiile in care nu am avut documente pentru alte deduceri decat CAS si CASS. Puteau fi deduse si alte cheltuieli pentru desfacsurarea activitatii.

Ce s-ar putea face?
    Un ghid de indrumare pentru toti cei care au venituri din alte surse, care sa contina legislatia si in care sa fie mentionate drepturile si obligatiile si sa fie explicat tot mecanismul de declarare a veniturilor si de impozitare. N-are rost sa punem intrebari punctuale pentru a ne da seama mai tarziu ca este si altceva ce nu stim.
    Deci, intrebarea mea ar fi: putem spera la unasemenea ghid?

Reputatie:
    26
    Data înscrierii
    16th March 2013
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    38
    Posturi
    332
    Putere Rep
    26

1 out of 1 members found this post helpful.

Implicit

Chitantierul si registrul de incasari si plati m-au pus sa il iau de la o librarie de langa. Chitantierul nu il mai am dar nu era ceva neobisnuit. Il poti cumpara de la orice librarie. Registrul arata asa:

registru de incasari si plati.jpgregistru.jpg

Ghid-ul cred ca l-ar face doar daca i-am intreba mai multi si le-am pune intrebari concrete si fata in fata, la aceste intalniri. Pe site-ul ANAF-ului exista un formular de asistenta prin e-mail. Le-am trimis intrebarile de mai sus cat se poate bine asezate inca sa nu existe dubii. Am primit un raspuns dupa vreo 30 de zile si in mail mi se copiau articole din Legea drepturilor de autor si nimic concret despre ce am intrebat. M-am simtit ca la Radio Erevan.

In momentul de fata functionarii ANAF nu au habar cat de mult a evoluat online-ul si isi inchipuie ca el inseamna doar Facebook si site-uri de stiri.

Ca fapt divers, astia de la ANAF m-au intrebat ce fac concret. Le-am spus cat se poate de simplu. Au dat telefon la Valcea sa intrebe ce fac cu mine. O doamna le spune la telefon ca sunt freelancer si trebuie sa imi aplice legislatia si normele fiscale intocmai. Astia inchid telefonul si se uita la mine. Domnule, acum am inteles ca sunteti freelancer. Din pacate nu am avut pana acum freelanceri la noi in zona si nu stim cum sa procedam dar ne mai interesam

Mishu este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    30
    Data înscrierii
    28th March 2013
    Vârstă
    56
    Posturi
    1.307
    Putere Rep
    30

Implicit

Asa ne trebuie daca nu suntem organizati! Oare, chiar nu poate fi creata o asociatie care sa ne reprezinte interesele? Intreb si eu ...

gabid este deconectat Junior SeoPedia
    Reputatie:
    0
    Data înscrierii
    10th February 2014
    Locaţie
    Iasi
    Posturi
    3
    Putere Rep
    0

Implicit

Cosmin tu esti PFA,II sau SRL?
    Din ce stiu persoanele fizice nu pot emite facturi si chitanta.

Daca cumva esti o entitate de mai sus ar trebui sa ai contract semnat cu fiecare client in parte sau macar pe fiecare factura pe spate sa fie pus un contract cadru general.

Reputatie:
    26
    Data înscrierii
    16th March 2013
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    38
    Posturi
    332
    Putere Rep
    26

Implicit

Citat Postat în original de gabid Vezi Post
    Cosmin tu esti PFA,II sau SRL?
    Din ce stiu persoanele fizice nu pot emite facturi si chitanta.

Daca cumva esti o entitate de mai sus ar trebui sa ai contract semnat cu fiecare client in parte sau macar pe fiecare factura pe spate sa fie pus un contract cadru general.
    Iti multumesc pentru ca incerci sa ma ajuti dar nu despre mine e topicul. Eu in momentul de fata pentru ce fac stiu ce conduita fiscala sa am, sau cel putin asta cred eu. Eu sunt persoana fizica. Nu emit facturi, nu tai chitante si nu fac clasicul contract desi din punct de vedere juridic orice intelegere reprezinta un contract (atunci cand cumperi o guma de la magazin inchei un contract fara sa semnezi ceva). Completez anual declaratia de venit in baza careia primesc acasa suma pe care trebuie sa o achit la fisc.

In viitor vreau sa fac si altceva si nu stiu exact ce obligatii fiscale voi avea. Pe forum sunt persoane care fac deja ceva, ce eu nu fac si nici nu vreau sa fac in viitor, fara sa stie ce obligatii fiscale au, chiar daca s-au dus la ANAF sa intrebe pentru ca aia s-au uitat (ca si la mine) precum curca la stele. Ideea era sa incercam sa fim o voce.

Rapsodia este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    31
    Data înscrierii
    18th March 2013
    Locaţie
    Hungary + Chișinău + Câmpina
    Posturi
    2.725
    Putere Rep
    31

Implicit

Off Topic.

Daca vorbim de fiscalitate, poate vine cineva care are PFA si ne spune cat ramane din 1000 RON dupa ce platesti toate taxele la stat. Ma refer la 1000 RON lunar. In statele civilizate impozitele incep de la o suma oarecare, pentru ca restul se considera activitate de subsistenta!
    Ofer servicii Social Media Marketing!. Articole contra cost Oferta generala, ro, fr si ru aici!

Pagina 1 din 2 12 UltimulUltimul

Informații subiect

Utilizatori care navighează în acest subiect

Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)

Thread-uri Similare

1. Propunere
    De Adrian Poputoaia în forumul Bar, lobby...
    Răspunsuri: 11
    Ultimul Post: 4th November 2009, 03:17
  2. propunere
    De Mascka în forumul Link/banner exchange
    Răspunsuri: 4
    Ultimul Post: 6th February 2007, 22:11
  3. Propunere
    De jeremy în forumul Discutii administrative
    Răspunsuri: 8
    Ultimul Post: 10th June 2006, 22:04
  4. Propunere
    De FireEyes în forumul Discutii administrative