18th September 2014, 12:31
1 out of 1 members found this post helpful.
Salut Adelin,
Am cautat pe Google cateva dintre intrebarile tale, si uite ce am gasit:
Acestia sunt primii pasi:
- sa alegi un nume pentru firma;
- sa declari adresa unui sediu social si al unui punct de lucru (printr-un contract de inchiriere sau comodat);
- sa alegi un domeniu principal de activitate - cred ca aici te vei incadra la codul CAEN 63 (Activitati de servicii informatice - ROcaen.ro | Codul CAEN pentru Informatii si comunicatii );
- sa platesti un capital social (minim 200 de RON);
- sa alegi un specimen de semnatura;
- sa declari daca vei avea asociati;
- multe alte declaratii tip;
Daca vrei sa castigi ceva timp, din 2012 se poate infiinta o firma online pe site-ul celor de la ONRC. Aici am gasit un mic ghid: Inregistrarea online a unei firme la ONRC in 4 pasi simpli. Cum procedezi?
De platit va trebui sa platesti impozit pe profit (16%), contributii pe salarii (daca vei avea angajati) si un contabil.
Pentru restul intrebarilor voi lasa colegii de forum mai specializati sa raspunda, pentru a nu te induce cumva in eroare.
18th September 2014, 12:54
Eu zic sa nu-ti faci firma decat daca ai clienti care vor intr-adevar factura si castigi suficienti de multi bani sa nu te deranjeze faptul ca majoritatea banilor merg la stat. Cum toate veniturile trebuie impozitate poti sa-ti declari veniturile la finante si sa platesti cei 16% impozit pe venit fara sa ai SRL sau PFA. Este posibil sa te puna sa platesti si sanatatea (7% din venit) daca nu platesti in alta parte, adica nu esti angajat la o firma care sa plateasca in locul tau. Daca ai venituri foarte mari atunci intr-adevar trebuie sa-ti faci o firma, daca se poate fara TVA, nu ai miscari de produse asa ca nu poti deduce TVA-ul, pierzi la fiecare factura 24%.
Daca iti faci firma poti vinde reclame si daca siteurile sunt pe numele tau si tu vrei sa vinzi pe firma, trebuie doar sa faci un contract intre tine (persoana fizica) si firma (persoana juridica) pe o anumita suma din care sa platesti costurile.
La transferul domeniilor pentru fiecare firma politica este alta, stiu ca la rotld.ro poti transfera domeniul.ro daca faci un contract de cesiune a domeniului catre o persoana juridica (sau fizica) dupa care persoana respectiva trebuie sa plateasca din nou inregistrarea domeniului. La celelete firme trebuie sa vezi la fiecare separat, fiecare are alta politica de transfer a domeniilor, unele firme percep un comision pentru transferul domeniilor, alte firme nu.
Cont adsense nu am deci nu stiu cum sa faci... taxele anuale sau lunare in functie de ce tip de firma faci, SRL cu TVA sau fara, PFA sau altceva.
18th September 2014, 13:26
O alta varianta este infiintarea unei firma de tipul SRL-D (SRL pentru debutanti).
Trebuie sa indeplinesti cateva cerinte minime si vei avea cateva avantaje.
Cerinte:
- conditia principala este sa nu fi avut inainte sau sa nu fi fost actionar la o alta firma SRL sau SA;
- pana anul acesta a existat o conditie sa nu ai mai mult de 35 de ani - in luna Iulie a anului in curs, aceasta cerinta a fost eliminata;
- anual trebuie sa investesti minim 50% din profitul obtinut pe anul anterior;
Avantaje:
- infiintarea acestui tip de firma este gratuita, iar timpul de infiintare nu dureaza mai mult de 3-4 zile;
- poti obtine un ajutor financiar nerambursabil de pana la 10.000 de euro - pentru a beneficia de acest ajutor trebuie sa ai minim doi angajati;
- scutire de la plata pensiei de catre angajator pentru pana la 4 angajaţi;
Statutul de SRL-D se pierde in momentul in care se implinesc 3 ani de la infiintare sau daca cifra de afaceri depaseste 500.000 de euro.
18th September 2014, 13:27
1. Poti sa le vinzi firmei, sau poti sa faci un contract intre tine si firma prin care sa cedezi dreptul de folosinta gratuit (comodat, de exemplu ca la auto sau la spatiul care se va folosi ca sediu social al firmei) sau contra unei compensatii (plati).
1.1. Daca ai hostul existent deja platit pe numele tau la o data anterioara infiintarii firmei (logic), cred ca abia la reinoirea abonamentului de hosting poti sa il faci direct pe firma, sau daca tii neaparat cred ca e posibil sa il poti trece ca o cheltuiala pe firma - aspectele procedurale le discuti cu contabilul.
1.2. Domeniile deja cumparate pe numele tau sunt bune cumparate, eventual vezi punctul 1 la care un site cuprinde practic si un domeniu. Pentru cele achizitionate in viitor iti poti face cont pe firma la registrarii de domenii. De asemenea poti sa iti transferi domeniile deja luate pe numele tau pe noul cont creat pe firma (cu reinnoire 1 an deci cu o noua plata si prelungirea domeniului, sau prin push daca contul de firma e la acelasi registrar cu contul pe numele tau).
2. Cum doresti: il treci pe firma (si intri la impozitare conform punctului 4) sau il tii pe persoana fizica (si declari la fisc in anul urmator sumele incasate in anul curent, si o sa iti calculeze ei cat ai de plata).
3. Daca prin publicitate intelegi bannere, advertoriale etc pe care ti le va cumpara o alta firma (cel mai probabil) atunci este necesar sa faci vanzarea pe firma deoarece cele mai multe firme care achizitioneaza publicitate cumpara de la firme, nu de la particulari.
4. 3% impozit pe venit (adica pe incasarile firmei, considerate fara tva daca firma e inregistrata ca platitoare de tva) + 16% impozit pe dividende (pe care insa le poti retrage si folosi doar dupa sfarsitul anului fiscal) + costuri cu serviciile de contabilitate + costuri cu un nou cont bancar + costuri de timp cu organizarea 'hartiilor' firmei
5. Nu stiu pentru ca nu utilizez, dar de exemplu la 2Parale iti faci un nou profil de plata (pe acelasi cont de user), bineinteles cu un nou contract, iar cand vrei sa ti se faca o plata alegi pe care din profilele de plata sa fie facuta.
Daca am gresit cu ceva in raspunsurile de mai sus, rog pe cine e mai bine pregatit sa ma corecteze.
Ideea e sa iti faci bine calculele, sa vezi cu care varianta iesi mai bine. In functie de veniturile lunare estimate e posibil sa fie mai avantajos firma, sau nu.
18th September 2014, 17:35
2 out of 2 members found this post helpful.
daca faci contract intre tine si firma, in care stipulezi ca vei primi o suma de bani, te cam intorci de unde ai plecat pentru ca iar esti in situatia in care realizezi venituri ce trebuie declarate si apoi impozitate de stat. ai trei variante:
1. declari veniturile ca persoana fizica si platesti 16% impozit si CAS 5,5% - nu te mai intreaba nimeni de nimic, dezavantaj(sau nu) ca nu poti lua un credit, nu beneficiezi de vechime, etc
2. infiintezi PFA, platesti 31,3% pensie, 5,5% sanatate, 16% impozit venit net (iti poti deduce anumite cheltuieli), te poti folosi oricand de bani
3. infiintezi SRL, platesti 3% impozit pe venitul total fara a beneficia de deduceri (de la 1.03.2013 toate societatile nou infiintate sunt platitoare de impozit pe venit pana la atingerea unei anumite cifre de afaceri), platesti contabilitate, apoi dupa 1 an iti scoti din firma banii ( nu poti mai devreme, legal) -pentru care trebuie sa platesti tot ce este la punctul 1.
Sfatul meu, daca ai nevoie sa eliberezi facturi PFA, mai ales ca acum poti chiar sa ai angajati pe PFA.
18th September 2014, 18:54
As adauga la punctul 1 al lui astterx faptul ca nu poti deduce cheltuielile (hosting de ex).
Trust, but verify.