Salut !
Daca am un magazin online de exemplu ce imi trebuie ca el sa functioneze legal.Trebuie sa am firma sau ceva de genul?
Si daca imi fac un site de prezentare ca webdesigner...incalca asta legea cu ceva ?![]()
Salut !
Daca am un magazin online de exemplu ce imi trebuie ca el sa functioneze legal.Trebuie sa am firma sau ceva de genul?
Si daca imi fac un site de prezentare ca webdesigner...incalca asta legea cu ceva ?![]()
Cand iti deschizi un magazin, trebuie sa iti faci firma sau PFA ( persoana fizica autorizata ). Trebuie sa platesti impozti pentru orice produs vandut.
Pentru a face comert online este obligatorie postarea in website a datelor de inregistrare de la Registrul Comertului. Altfel, se considera contraventie. Intreaba-l pe google despre "legea nr. 365 din 7 iunie 2002 privind comertul electronic" si o sa te lamuresti.
Daca faci webdesignu pentru vecinu e ok, dar ramai la stadiul de "un baiat care face situri".
Daca vrei sa faci la modul serios, tre' sa poti factura, si asta implica o personalitate juridica de orice fel. Vezi care te avantajeaza din punct de vedere fiscal.
Si vezi daca poti fi mai mult decat "un baiat care face situri", daca nu esti stapana pe ce face n-are rost sa faci firma, implica diverse cheltuieli.
Retired
Tu stii la ce nivel esti, ce si cum ai lucrat pana acum...
Daca vrei sa faci un site de prezentare cu uite ce stiu eu sa fac, nu iti trebuie firma.
Daca vrei next level, musai firma ca nu poti factura si nu se incurca alte firme cu tine.
Retired
Este nevoie de FOARTE MULTE LUCRURI, care variaza in functie de ceea ce vrei sa vinzi si cum anume vrei sa vinzi. Daca vrei cu adevarat sa incepi o afacere in online nu ajunge sa citesti cateva replici pe un forum, fiindca raspunsul e intotdeauna complicat. Trebuie sa incepi sa te documentezi serios (legislatii, reglementari, ore de consultanta la ONRC si alte institutii etc). In primul rand ce vrei sa vinzi? Produse alimentare (comestibile), piese calculatoare, softuri piratate?
Povestea incepe cu:
Inregistrare firma la registrul comertului: zic firma, ci nu PFA, pentru ca la PFA ai voie sa activezi doar pe 3 coduri CAEN, iar in general magazinele au nevoie de mult mai multe (coduri de prelucrare, livrare, depozitare, comert cu amanuntul, comert cu ridicata, tipuri diferite de produse etc. etc. etc. etc. etc.). Exista mai multe tipuri de firme: SRL, SA, SNC, SCS, SCA... vezi care se potriveste cel mai bine modelului tau de business.
Autorizatii si aprobari:
In functie de marimea afacerii si tipul de comert pe care il a vei face, trebuie sa te interesezi ce autorizatii iti trebuie. Cele mai "populare" sunt:
- ANSPDCP - autorizatie pentru prelucrarea datelor cu caracter personal (asta e musai pentru orice magazin online)
- ANSVSA - si in general autorizatie sanitara/ sanitaro-veterinara - in cazul in care planuiesti sa vinzi ceva ce se mananca sau bea.
- Autorizatie functionare de la primarie...
- Pompieri...
- Protectia mediului...
- Protectia muncii...
etc. etc. etc.
Daca vrei sa functionezi ca webdesigner, poti sa tai facturi pe PFA sau firma (in functie de cate coduri CAEN ai si cate resurse poti investi in contabilitate).
We buy things we don't need to impress people we don't like.
Vand advertoriale pe site-uri cu autoritate mare
Faptul ca in PFA poti angaja alti oameni nu e nou sub soare.
Iar legat de limitarea la codurile CAEN, cand am inregistrat eu firma anul trecut, limitarea inca exista. PFA sta in general pentru o o persoana "liber profesionista", care se pricepe la o chestie... si pe aia o presteaza. Ca sa inregistrezi PFA trebuie sa aduci si dovezi ca ai competente sa prestezi serviciul respectiv. De exemplu, daca vrei sa faci PFA pe fotografie, trebuie sa aduci dovezi ca ai absolvit cursuri foto. Tinand cont de toate astea... m-ar mira ca limitarea domeniilor de activitate sa nu mai existe, dar orice e posibil.![]()
Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)