Mi se pare ca fara cifre mai precise discutiile astea nu prea sunt de mare folos comunitatii... dar hai sa incep eu.
Cel mai reusit succes (dintr-un anumit punct de vedere) pe care l-am avut in seo (pe .ro).
Vroiam sa fac un site static, care sa ajunga in serp, sa stea acolo fara sa mai trebuiasca sa ii trimit eu linkuri, si fara sa adaug continut nou. Nu il faceam pentru clienti, il faceam ca un proiect personal, ce urma sa imi aduca un castig extra lunar fara mare efort.
Keyword research
Nr de cautari pentru cuvantul respectiv: 300.000 pe luna verificat cu trafic.ro (ulterior, cand a aparut google adwords tool, am observat ca numarul de cautari targetate pe ro coincideau perfect.)
Concurenta:
numarul 1 era un site super autoritar pentru cuvantul respectiv, avea vechime si o multime de backlinkuri, google il lista cu site links pentru cautarea respectiv,( avea keywordul in numele domeniului) .
numarul 2 = o pagina a siteului de la nr 1, cu destul de multe linkuri.
numarul 3,4,5.... cateva milioane = amatori.
Acum siteul meu:
Am ales numele domeniului continand exact keywordul. keyword.tld
Am creat siteul si am scris vreo 5-10 articole scurte in el. Optimizarea on page aproape de perfectiune din punctul meu de vedere ( clar superior oricarui alt concurent de pe pagina).
Am trimis vreo 10 linkuri cu anchor textul care imi convenea mie de pe alte siteuri de ale mele, related, semirelated, si complet nerelated dar care aveau ceva autoritate.
Am construit ceva deep backlinks folosind putin social bookmarking si blog commenting pe bloguri do follow.
Am inscris in cele mai bune directoare, doar vreo 10-20. Majoritatea mi l-au acceptat.
Total ore de munca : maxim 5 ore sa zic.
Siteul a ajuns pe pozitia 2 (alterneaza cu pozitia 3, google dance, etc..) in 4 saptamani.
Castiga din publicitate cateva sute de $ pe luna,(nu multe) fara sa trebuiasca ca eu sa mai fac ceva la el.
Concluzia
Keyword research este crucial. Daca nu esti presat de clienti sa optimizezi pentru anumite cuvinte, si vrei doar sa optimizezi pentru siteurile tale, atunci poti sa descoperi o multime de nise cu concurenta mica si volum de trafic relativ mare pe care poti sa le " exploatezi" .
idem Nic.
Chiar daca nu am eu cunostintele necesare pentru a mi exprima eu o parere asa de ferma voi incerca sa spun si eu "succesul" meu. In ciuda a toate "smecheriile" temporare aplicate de multi dintre noi tind sa cred din ce in ce mai mult ca calitatea continutului este cea mai buna strategie de promovare. La urma urmei asta este ce vrea Google de la primele pozitii, continut de calitate . Pentru mine decat sa inscriu un site in 30 de directoare, mai bine scriu un articol care imi aduce in mod natural 30 de linkuri si am rezolvat problema.
Primul meu site , atunci cand nu stiam prea bine ce inseamna cuvantul SEO a insemnat 3 luni de munca zilnica pentru continut[munca 0 privind SEO]. Acum este cel mai bine pozitionat site al meu din punct de vedere SERP
Ultima modificare făcută de Prometeu; 19th September 2008 la 21:36.
Idee complet eronata (parerea mea). Botul google nu poate diferentia intre continut de calitate si continut prost. Google poate diferentia numai intre continut relevant (prezenta cuvintelor cheie in text, relevanta asociata cu keywordul cautat etc..) si continut irelevant. Nici macar un om nu poate emite o judecata asupra unui continut -daca e de calitate sau nu- pentru ca parerile vor fi subiective, daramite un amarat de algoritm.
Totul se reduce la backlinkuri si continut relevant.
Dupa cum spuneam,si vad ca esti si tu de acord, totul se reduce la backlinkuri. Tu scrii continut de calitate ca sa aduci in mod natural backlinkuri. Eu stiu sa aduc backlinkuri si fara sa scriu continut de calitate. Care iese mai bine pana la urma?
Tu nu poti influenta anchor textul linkurilor care vin spre tine, eu pot. Care iese mai bine in final?
S-ar putea sa scrii un articol foarte bun, si totusi nimeni sa nu linkeze spre tine (nu ii poti influenta tu pe altii sa linkeze). Eu pot sa scriu ce prostii vreau, si tot sa imi fac rost de linkuri. Care iese mai bine?
Tu nu poti determina rata cu care aduci linkuri catre tine. Eu pot.
Tine cont ca pentru majoritatea siteurilor pe care le optimezi s-ar putea sa nu ai optiunea sa scrii continut de calitate pe pagina. Ce faci atunci?
Exemplele pot continua...
Exemplu clasic:
Cautarea credit cards: Toate rezultatele de pe prima pagina sunt practic o colectie de linkuri de afiliat cu o scurta descriere langa ele. Ala reprezinta continut de calitate? Nu, ala reprezinta continut relevant. Daca ar fi ca google sa rankeze dupa continut de calitate, atunci articolul asta din wikipedia ar trebui sa fie pe primul loc, explica el lung si in detaliu cam tot ce vrei sa stii despre credit cards, istoria lor, cum functioneaza, etc...
Wow Nic vad ca ai venit convins rau sa ma contrazici. In primul rand tin sa spun ca la inceputul postului am precizat faptul ca nu am eu cunostintele necesare pentru o parere chiar atat de profesionala.
A , inainte de a incepe chiar tin sa precizez ca apreciez foarte mult postul tau, daca s-ar discuta asa la fiecare subiect am fi toti mult mai destepti.
Totusi acum sa mi justific si eu raspunsul. Cand am spus ca Google vrea continut de calitate nu m-am referit la robotelul Google ci la intreaga corporatie si angajati. Totusi acel algoritm creat de oameni si modificat mereu este facut pentru a intoarce un asa zis continut de calitate (totusi punct lovit, punct ochit, cuvantul "relevant" e mult mai potrivit]. Totusi inca sunt de parere ca Google este cel mai bun motor de cautare datorita alogritmilorfolositi, algoritmi care intorc rezultate potrivite pentru fiecare cautare. Ce ai spus despre robotei , continut de calitate, etc iti dau dreptate .
Tu poti face rost de backlinkuri fara continut de calitate. Eu pot pastra un user mai mult de 5 minute pe pagina mea, eu pot readuce un vizitator pe pagina mea ,o data si inca odata si inca odata si azi si maine si poimaine eu am un bounce rate de 20%, tu ce bounce rate ai ? Si daca crezi ca in felul acesta nu am castig din reclama PTC sa stii ca nu este adevarat. Insa acest continut de calitate imi permite si altfel de reclama pe site , pot fi afiliat , vinde produse, increderea userului pt pagina mea ofera un avantaj urias.
Nu spun ca afirmatiile tale nu contin adevar. Daca esti destept , poti invarti multe lucruri si iesi mult mai bine decat pagini de calitate cat de optimizate sunt ele. Eu am incercat doar sa ating putin cam care ar fi dezavantajele unui site non-quality[termenul e inventat pe moment, nu stiam altul], sau eu stiu poate MFA
In mod surprinzator la afirmatia cu credit card te pot contrazice ia cauta pe google.ro "credit cards" acum si vezi cine este primul ?[oare wikipedia?, desi pe .com situatia nu este aceeasi]
Sincer sa fiu am renuntat de mult la crearea acestui continut de calitate [adica munca de 5 luni de zile pentru continutul unui site] si am inceput sa obtin si eu linkuri fara continut chiar asa de stralucit [desi incerc sa am standardele ridicate, nu vreau sa imi bat joc de vizitator] si poate ies mai bine, poate nu. Dar la cate experimente am avut si cate site-uri am mai facut intre timp, cel la care am muncit atata timp este cel mai mare succes al meu, deci oarecum cel mai mare secret dupa cum se numeste si topicul.
Multumesc pentru critica, chiar apreciez.
La cat mai multe posturi constructive
P.S citind mai atent primul tau post in acest topic , cam aceasta este strategia care am inceput sa o aplic in ultima perioada, ce-i drept functioneaza foarte bine.
Ultima modificare făcută de Prometeu; 22nd September 2008 la 18:44.
El a spus ce "vrea" google de la primele pozitii, nu si ce este in momentul actual. Eu cred ca incolo ne indreptam, calitate din ce in ce mai mare, odata cu rafinarea algoritmilor (si cate un handjob: vezi wikipedia).Idee complet eronata (parerea mea).
ce inseamna la tine calitatea continutului?
Calitate continut = relevanta + backlinkuri primite.
Nu ai cum sa estimezi in alt mod calitatea unui continut pe web.
Daca e sa concureze pentru un anumit keyword o poezie de Eminescu si alta scrisa de mine, si presupunand ca nici una dintre ele nu primeste backlinkuri, o sa rankeze google poezia lui Eminescu mai bine, ca e - evident - mai de calitate?
Dar daca pun o poezie de Eminescu si alta de George Cosbuc ? Care e mai de calitate atunci? Pe care o rankeaza google mai bine?
Nu ai cum sa decizi ce continut e mai de calitate.
Continutul de calitate o sa fie un factor seo, in momentul in care Dan Brown, John Grisham si alti scriitori renumiti or sa scrie articole pe seomoz.
Pana atunci, daca scrii continut de calitate nu inseamna ca esti seo-ist, daca scrii continut de calitate inseamna ca esti.... scriitor.
Ok ducem thread-ul putin offtopic, dar logica mea e in felul urmator (din punct de vedere complet teoretic):
1. Ce cauta userii cu ajutorul motoarelor de cautare? Continut (text, poze)
2. Care continut e cel mai relevant pentru cautari? De cele mai multe ori, cel de pe site-urile de calitate/trustworthy.
3. Care sunt site-urile de calitate? Cele care primesc multe link-uri de la alte site-uri relevante.
Deci da, daca rupem in bucati, ajungem la ce zici tu: "calitatea" e masurabila dpdv al unui motor de cautare.
Eu ziceam doar ca pe viitor probabil vor interveni si alti factori care sa determine calitatea unui site (gen nav stats). Cel putin asta e in ochii mei pasul logic care trebuie sa il ia motoarele de cautare.
Pai depinde de query.Dar daca pun o poezie de Eminescu si alta de George Cosbuc ? Care e mai de calitate atunci? Pe care o rankeaza google mai bine?
Si te mai contrazic la un punct: ca sa fii un SEO bun trebuie sa fii si un "scriitor" bun. Ca sa faci un linkbait, sa stii sa scrii un mail sa atragi un link, sa faci un guest post, trebuie sa stii sa te joci cu cuvintele. Sau...poti angaja pe cineva, sigurDar atunci nu esti neaparat un seo bun, ci un manager bun.
Bun. Ai dreptate. Fiecare are propriul lui punct de vedere. Nimic gresit.
Ce voiam sa zic cu poeziile:
Daca Eminescu ar fi compus o poezie cu titlul " Noapte violet de amurg cenusiu si flori roz-bombon" (am ales special titlul sa fie tampit)
Eu compun si eu o poezie cu titlul " Noapte violet de amurg cenusiu si flori roz-bombon"
George Cosbuc compune si el o poezie " Noapte violet de amurg cenusiu si flori roz-bombon"
si am dat un search pentru titlul poeziei : " Noapte violet de amurg cenusiu si flori roz-bombon"
Care poezie iese prima? Nu exista si nu va exista algoritm care sa determine ca poezia lui Eminescu e " mai de calitate " de cat a mea. Totul se cuantifica in backlinkuri+relevanta poeziei raportata la titlul.
Inchei cu doua puncte:
Nu sunt fan linkbait. Iti aduce linkuri care in majoritatea cazurilor au un anchor text care nu are nici o legatura cu keywordul pentru care vrei sa optimizezi, ex: Nic a zis in articolul lui ca bla bla bla....
Nu ma ajuta mai cu nimic ca ceilalti linkeaza catre mine cu keywordul Nic, sau articol, nu pentru asta incercam sa optimizez articolul.
Guest bloggingul nu functioneaza in toate nisele.
Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)