Probabil cea mai mare dilema intre companiile si persoanele care ofera servicii SEO e "oare cu ce pret fac altii acelasi lucru?" In cazul in care dai de un client care e mai vorbaret sunt sanse sa-ti spuna ce pret i-au cerut altii pentru optimizare desi, sunt sanse la fel de mari sa bage un pret la vraja asteptandu-se sa ceri tu mai putin daca vrei sa-l castigi de client.
Observ ca foarte multe persoane au tendinta sa se vanda prea ieftin, la fel cum multi dintre noi probabil sarim cu niste preturi cam mari pentru situatia din Romania si frica de a investi bani multi in promovarea online din partea multor firme le face sa nu-si mai doreasca serviciile tale pentru pretul prea ridicat. Propun si eu un mic debate, cu un exemplu pe care am putea mai multi sa spunem preturile pe care le-am cere pentu optimizare. Nu e obligatoriu sa dezvaluiti suma reala, dar daca ar fi ceva apropiat cat sa vada toata lumea cam cat de valoros e SEO si cam cat se cere pe piata ar fi destul de util.
So... ca tot a fost valentine's day exemplul meu se bazeaza pe o chestie random: ursuleti de plus. Sa zicem ca vine firma "x" si vrea optimizare pentru "ursuleti de plus", "ursuleti de jucarie", "jucarii de plus", "pret ursulet de plus" - 4 cuvinte usoare pentru care se poate obtine un top10 lejer fara prea multe dureri de cap si investitii aditionale - rezultate putine si concurenta destul de slaba.
Preturile mele pentru cuvintele astea ar fi asa:
- top10 fiecare cuvant - 400 euro din care 200 euro avans, 50 euro pentru top10 atins la fiecare cuvant cheie - durata: 1-2 luni
-top3 fiecare keyword - 700 euro din care 300 euro avans si cate 100 euro pentru fiecare cuvant cheie ajuns in top3 - durata: 2-4 luni
Anyway, voi ce preturi ati avea pentru aceleasi chestii?