30th August 2012, 12:09
1 out of 1 members found this post helpful.
Anul trecut la TeComm (conferinta de e-commerce ce se tine la Cluj) am avut ocazia sa cunosc multi proprietari de magazine online. Vreau sa spun ca la un moment dat am panicat vazand cat de frustrati sunt de magazinele lor - foarte multi aveau solutii custom si din cate mi-am dat eu seama considerau web developerii inamicii publici numarul unu.
Am vazut acolo si web developeri "hiena" care isi faceau preturile in functie de client, acelasi lucru il propuneau cuiva aflat la inceputul afacerii cu 300 euro si cuiva deja prosper cu 3000 euro.
La noi comertul electronic este in plina expansiune. Si dupa parerea mea exista loc pentru toate tipurile de solutii (desi eu personal nu as merge niciodata pe custom).
Problemele nu vin din custom sau ne-custom, din ieftin sau scump. Problemele vin din necunoastere.
Daca vrei sa oferi solutii e-commerce trebuie "sa stii meserie". Trebuie sa stii ce poti oferi, sa stii sa anticipezi nevoile clientului, sa oferi servicii de calitate, sa iti estimezi valoarea muncii.
Sunt de parere ca un site nu il evaluezi dupa principiul "am lucrat x ore la el", ci dupa principiul "iti ofera y functionalitati"
Nu poti sa te astepti de la un client sa stie de la inceput ce vrea, cand multi nu stiu sa faca diferenta intre domeniu si hosting. Nu poti sa te astepti de la un client sa estimeze corect valoarea unui site cand exista intotdeauna "un prieten al unui prieten care se pricepe la calculatoare si il face mai ieftin". Trebuie sa stii tu cat valoreaza munca ta, si sa stii sa ii explici clientului de ce pretul este asa cum este, ce anume ii oferi de banii respectivi.
Cat despre custom sau nu, cred ca exista loc pentru ambele.
Insa solutii custom mie personal nu mi se par rentabile. Asta ar insemna clienti mai putini (nu cred ca poti oferi astfel de servicii de calitate multor clienti din cauza volumului mult mai mare de munca pe care il implica) care platesc mai mult.
Pe cand serviciile de adaptare/modificare CMS-uri ca Magento, Prestashop, Opencart etc mi se par mai rentabile. Poti oferi preturi mai mici mentinand calitatea serviciilor pentru ca nu vei fi un deschizator de drumuri de fiecare data cand un client cere o modificare, sunt sanse mari sa o fi facut-o deja pentru un alt client.
The best things in life aren't things