Dupa zece ani de activitate la Radio SKY Constanta, Marius infiinteaza, in ianuarie 2004, propria firma de web-design (Creative-Design) cu care castiga premiul Internetics 2005 pentru cel mai bun site de comert electronic, prin proiectul FunGift.ro Licentiat in comunicare si relatii publice, Marius implineste 30 de ani in primavara si este pasionat de Internet, mare si familie.
De ce un magazin virtual si nu unul clasic, offline?
Marius: A fost un raspuns firesc la o piata. Detinem cel mai bun site de divertisment romanesc, ResursaDeFun.ro, care are un trafic deosebit: oameni educati, cu venituri peste medie, cu un simt al umorului dezvoltat. Acestui public am dorit sa-i oferim, in plus, un serviciu la nivelul calitativ cu care era obisnuit: un magazin online.
La inceput a fost un pilot, un magazin online pe un subdomeniu al RdF.ro, care vindea tricouri inscriptionate. Timp de aproape un an, acest test a functionat cu rezultate care ne-au intarit convingerea ca trebuia sa dam o sansa unui magazin online de sine statator, cu identitate si valori proprii.
Astfel, s-a nascut FunGift.ro – magazin online de cadouri. Si nu s-a nascut oricum – suntem, cred, singurul magazin online de cadouri care face „next day delivery”, „door to door delivery” oriunde in orasele mari din tara. Pentru ca tot ce vindem exista deja la noi in stoc. De asemenea, suntem singurii care oferim consultanta si consiliere tehnica online in timp real, 18 ore din 24. Cei care nu se simt confortabil comandand online pot plasa o comanda telefonic, avem livrare gratuita la comenzile mai mari de 100 de lei si lista de mari avantaje ar putea continua...
Care au fost investitiile? Cati bani v-au trebuit pentru a pune magazinul pe picioare?
Marius: Imi este destul de greu sa vorbesc despre investitia noastra in magazinul online pentru ca a fost un proiect dezvoltat de noi pentru noi. Ce pot sa spun este ca pe licente, certificat de securitate, taxe procesator de carduri, s-au dus in jur de 500 de Euro. Daca nu era un proiect inhouse, probabil ca bugetul pentru dezvoltare ar mai fi crescut cu 500-1.000 de Euro. Apoi a mai fost investitia in stocul initial de marfa, una din multele particularitati ale FunGift.ro, dupa cum am mai spus, fiind faptul ca are in stoc toate cele 186 de produse in marimi si culori diferite pentru a putea face livrarea in 24 de ore oriunde in tara.
Iar in momentul de fata, care sunt cheltuielile voastre curente/lunare? Cam cat costa intretinerea unui magazin virtual?
Marius: Cheltuielile legate de un magazin online sunt mici... extrem de mici comparativ cu un magazin clasic. Ca la orice demers online, gazduirea (hosting-ul) este un cost lunar. Apoi o linie telefonica, un spatiu care poate sa fie oriunde, cu o chirie oarecare. Exceptand cheltuielile cu forta de munca, nu cred ca ai nevoie de mai mult de cateva sute de Euro pentru a administra un astfel de magazin.
Ai amintit de forta de munca… Este numeros personalul FunGift? Cati „angajati” sunt necesari pentru un magazin virtual?
Marius: Noi suntem trei. Unul se ocupa de partea tehnica, dezvoltare si mentenanta, unul de comenzi si cel de-al treilea de web marketing, relatii publice si alte treburi de prin preajma. Bineinteles ca rolurile nu sunt “batute in cuie”; ne completam si ne ajutam reciproc atunci cand volumul de munca o cere. De exemplu, in decembrie am avut o perioada in care am declarat ziua de munca terminata la ora unu noaptea.
Nu cred in ideea de numar optim de angajati intr-un magazin virtual. Am fost la eMag si am fost impresionat de ce am vazut la ei... erau o armata de oameni, comparativ cu noi. Dar stiu clienti de-ai nostri care tin un magazin online cu vanzari acceptabile cu un singur om care este si patron si angajat, si secretara si sofer. Un magazin online are multe avanaje – printre acestea se numara si faptul ca il poti administra cu un numar mic de oameni, comparativ cu unul clasic.
Multe magazine online nu iau in calcul investitia in publicitate in scopul promovarii afacerii. E importanta publicitatea? Cum ati promovat voi FunGift?
Marius: Promovarea unui magazin virtual, web marketing-ul, sunt vitale pentru succesul unui demers de comert electronic. Nu pot concepe un magazin online de succes fara o promovare corecta.
La FunGift.ro am folosit toate metodele curate de promovare, publicitate web cu plata pe afisare, reclame text cu plata per click, SEO. Si aici as dori sa intaresc cuvantul curate. Nu ne-am asociat niciodata numele cu actiuni ce nu ne fac cinste: SPAM sau SEO SPAM (asa zisul blackhat SEO). Si ii sfatuiesc pe toti sa procedeze la fel. Pe langa imensul deserviciu pe care-l faci imaginii tale printr-o campanie SPAM, consecintele pot fi, de-a dreptul, dramatice pentru existenta unui magazin online in momentul in care esti bannat de Google pentru practici interzise de promovare. A se vedea recentul caz Insoft.ro, al carui trafic a scazut cu 80 de procente in doua saptamani dupa eliminarea din Google. Si continua sa scada.
FunGift.ro s-a bucurat de ajutorul dat de fratele mai mare – Resursa de Fun.
Apoi ne-am folosit experienta acumulata in SEO (search engine optimization) pentru a dezvolta acest magazin online in asa fel incat pentru cel mai important cuvant cheie – “cadouri” – sa fie pe locul doi in Google din peste 850.000 de rezultate, iar in Yahoo sa fie primul. Am folosit serviciul AdWords al lui Google pentru campanii target-ate pe vorbitorii de limba romana din toata lumea, cu o eficienta de neasteptat.
Legat de costuri, optimizarea pentru motoarele de cautare se plateste o singura data (la inceput) si poate sa ajunga cat intreaga dezvoltare a magazinului online. Dar, de departe, este cea mai eficienta metoda de promovare. O campanie AdWords pleaca de la cateva zeci de lei lunar pana la linia superioara trasata de bugetul tau. Marele avantaj in acest caz este flexibilitatea: iti poti crea, activa, edita campanii in cateva secunde.
De ce un magazin de cadouri si nu alte produse?
Marius: Glumind, as putea spune ca sexshop-uri erau prea multe. :-)
Cadouri, pentru ca ne plac. Este frumos sa faci cadouri. Nu cred ca este ceva mai frumos decat sa vezi zambetul persoanei dragi tie in momentul in care primeste un cadou. Si este un segment larg si generos – avem in magazin produse de la pixuri in forme demente sau baloane la 2 lei bucata, pana la cosuri-cadou de peste 800 de lei.
Dar ce se vinde cel mai bine pe Internetul romanesc?
Marius: IT-ul si produsele de birotica. Aici este si cea mai mare concurenta, aici sunt si primele esecuri majore.
Sa vorbim si despre platile online, fiindca multe magazine nu considera importanta implementarea lor sau se sperie de procese laborioase si consumatoare de timp si bani. Cum stau lucrurile, de fapt?
Marius: Pe parte de procesare carduri, noi am ales sa colaboram cu DotCommerce Romania datorita client-support-ului fantastic. De un an relatia de colaborare functioneaza excelent. Am implementat modulul trimis de ei in cateva minute, am facut prima plata online in regim de test si apoi ne-am relaxat, taind de pe lista cu „To Do-uri” inca un punct: plata cu cardul bancar era functionala pe FunGift.ro. Costul este acoperit de o clauza contractuala de confidentialitate, dar pot sa spun ca imi doresc ca toate vanzarile noastre viitoare sa se faca numai cu plata de pe un card bancar. :-)
Dar se merita implementarea de plati online sau e doar asa… de dragul de a mai bifa ceva pe „To Do” List? Ce procent din clientii vostri platesc cu cardul?
Marius: Categoric, metoda de plata online este un castig. Pe FunGift.ro procentul celor care cumpara in acest moment cu cardul nu este foarte mare, probabil undeva la 10%. Daca nu as sti ce poate sa faca plata online dintr-un magazin virtual si as lua drept etalon FunGift-ul, as spune ca, din punct de vedere comercial, plata online nu merita in acest moment. Dar pe cel de-al doilea magazin online al nostru, FloriInConstanta.ro, procentul platilor online se apropie de 100%, asadar lucrurile difera in functie de natura business-ului.
Insa nu trebuie neglijat castigul de imagine oferit de plata online, cat si avantajele ulterioare generate de educarea consumatorului. La FunGift.ro ne incurajam clientii sa plateasca online, le oferim o reducere pe viata de 10% la toate comenzile efectuate de ei, indiferent de modul in care platesc ulterior, daca au platit o singura data cu cardul. Aceasta reducere se cumuleaza cu celelelalte reduceri sau oferte existente. Este premiul nostru pentru cei care nu sunt speriati de mass-media in cautarea senzationalului ieftin si care cred intr-o stare de normalitate: aceea a platilor online in siguranta in Romania. Am un mare regret ca, in general, se face inca foarte putin pentru aceasta educare a consumatorului, cred cu convingere ca lipsa unei informari corecte la nivelul pietei este inca marele dusman al platii online.
Care sunt problemele cu care va confruntati ca magazin virtual?
Marius: Cred ca cele mai importante sunt lipsa educatiei de care aminteam anterior si calitatea slaba a serviciilor postale.
Cu ce profit ati incheiat anul 2005?
Marius: Inca nu stiu cifre. Stiu ca am facut acum cateva zile comanda cu numarul 1.000, la noua luni de la lansare si ca target-ul acestui an este comanda 3.000. :-)
Interesat in linkuri quality din siteuri in engleza cat si in acces in PBN.uri non publice. Please PM.