Cand m-am apucat de seo, cam acum 7 luni, am preferat outsorcing. Habar nu aveam de seo, faceam doar site-uri. Stiu, e de ras, facem site-uri de 3 ani, dar pur si simplu ne axam pe grafica si functionalitate.
Si asa am inceput sa dau "sfoara in tara" pentru seo.
Din punctul meu de vedere, seo este un serviciu care necesita garantii. Garantia mea ca platesc un serviciu si nu sunt pacalit.
Eu mi-as dori urmatorul sistem:
Plata avans = 30% din quote
Pagina 1 = 30%
Pozitia 5 = 40%
Pt locu 2-3 bonus de 50%
Pt locul 1 bonus de 100%.
Pt pozitia 5 vreau time-frame realisitic cu (+-) 1 luna.
Garantia pe care o cer este locul 5, si vreau sa platesc performanta si nu promisiunile.
Am la randul meu clienti care vor seo, si tocmai din ceast motiv prefer sa ii trimit sa caute in alta parte. Pentru ca eu consider ca fara garantie nu pot oferi un serviciu profesional.
Acum, am ajuns la proiectele interne, si nu cred ca outsorcingul mai e o varianta rentabila, fie ea si cu costuri care par initial mai mici. Tocmai din cauza lipsei garantiei, riscul pentru un proiect sa esueze este foarte mare.
"iti scot linkurile" va suna cunoscut ?
Sunt proiecte care fara seo, sunt degeaba. Cum te poti astepta de la client sa investeasca intr-un proiect, si sa-si primeasca raspunsuri evazive, gen "nu garantez".
Cand m-am apucat de unul dintre proiectele noi (bilete . com) am dat mail la top 7 "optimizare seo" si la top 3 "web design", doar siturile fara keyword in titlu. Am cosiderat din experienta mea destul de mica, ca e mult mai greu sa optimizezi un site pe .ro fara keyword in titlu, iar cei care reusesc se pricep mai bine decat ceilalti. Am primit 8 raspunsuri, nici unul cu "garantii" ca sa nu mai zic de profesional.
Cred cu tarie ca si in seo, ca in foarte multe afaceri in romania, se merge pe "dai si fugi", si din acest motiv se feresc majoritatea de garantie. Nu conteaza fidelizarea clientilor, referal, bonusuri, portofoliu, .....
Sunt multe de spus, dar poate cu alta ocazie.
Krumel = cel mai bun topic de pana acum !!!

Răspunde cu citat