Pagina 1 din 7 123 ... UltimulUltimul
Rezultate 1 la 10 din 63

Subiect: Ghid: Plan SEO Complet

 1. #1
  Avatarul lui Tudi
  Tudi este deconectat Ambasador
  Reputatie:
  33
  Data înscrierii
  30th December 2007
  Locaţie
  Cluj-Napoca
  Vârstă
  37
  Posturi
  1.581
  Putere Rep
  33


  16 out of 16 members found this post helpful.

  Implicit Ghid: Plan SEO Complet

  Edit: Imi cer scuze daca nu am postat unde trebuie. Daca nu isi are loc mini-guide-ul sub Google, va rog mutati-l unde credeti. Mersi.

  Studiez de la 16 ani SEO-ul si niciodata nu am simtit ca nu mai este ceva de invatat. Am lucrat si inca mai lucrez cu program redus ca freelancer pe Rentacoder (user Creative Trend, locul 52 momentan) la multe proiecte de optimizare, majoritatea pe continut. Personal, mi se pare ca e ca un puzzle complex, facut din multe bucatele mici, interdependente. M-am gandit sa scriu un scurt ghid care sa insumeze toate aceste bucatele, care sunt necesare intr-un plan de SEO complet. Fiind tarziu, s-ar putea sa fii uitat cateva elemente, asa ca va rog, contribuiti si corectati-ma

  I. Studiul pietei si a keyword-urilor

  1. Trebuie sa stii in ce domeniu se invarte site-ul clientului (sau a tau). Este o nisa cu putini competitori? Se bate cu site-uri cu varsta si autoritate ridicata? Sunt competitori seriosi doar pe primele 1-5 locuri, sau se bat pana pe paginile 3-4 in SERP. Deci primul lucru care trebuie facut e sa vezi impotriva cui optimizezi.

  2. Keyword-urile trebuie studiate, de asemenea, in comparatie cu competitia. Un truc folositor este sa iti iei toti competitorii directi si sa le studiezi sursa site-ului. Majoritatea isi vor pune in <meta keywords> cuvintele cheie principale. De aici poti ori sa a) furi si tu keywordurile, b) te inspiri, c) ocolesti anumite keyword-uri grele

  Ca sa gasesti keywordurile potrivite, trebuie sa vezi care sunt cele cautate de useri pe motoarele de cautare. Poti face asta cu mai multe "tools" gratuite pe care le gasesti pe net:

  - Wordtracker
  - Overture UK
  - Keyword Discovery
  - SEO Book Keyword tool

  Nu intotdeauna keyword-urile cele mai cautate trebuie sa fie si tinta. Keyword-urile de tip "long tail" pot aduce de multe ori mai mult trafic decat cele principale, pentru ca sunt mai usor de adus in top. Personal, prefer sa imi stabilesc keyword-urile pe trei tier-uri:

  - tier 1 - Keyword-uri principale (dificultate mare)
  - tier 2 - keyword-uri secundare (dificultate medie)
  - tier 3 - keyword-uri tertiare (dificultate mica, posibilitate de nisa)

  II. Alegerea domeniului

  In caz ca domeniul nu a fost inca ales (la un site propriu de exemplu), exista cateva trucuri cu care putem alege numele domeniului sa fie mai SEO friendly. De exemplu, domeniile cu keyword-uri in ele vor fi mult mai vizibile. Daca vrei sa vinzi "oua rosii" un site de genul www. ouarosii .com sau www. oua-rosii .com va beneficia de aparitia keyword-ului exact in nume. Totusi, nu e bine sa exagerezi si sa pui nume la domenii de genul www. keyword1-keyword2-keyword3-keyword4-keyword5 .com pentru ca in cazul asta sunt sanse mari sa fii penalizat mai degraba.

  Mai este un avantaj sa ai domeniul de forma "keyword1-keyword2" sau "kw1kw2". Cand cineva va vrea sa puna un link catre site-ul tau, iti va baga in textul ancora cele 2 keyword-uri, deci link-urile respective te vor ajuta mai mult in SERP.

  Trebuie sa fii atent sa nu iti fie considerat site-ul de fapt doua site-uri diferite cu continut dublu: forma "www. domeniu .ro" a site-ului e considerata un subdomeniu al lui "http:// domeniu .ro". Trebuie facuta o redirectionare la o singura adresa. De exemplu, cand cineva scrie in address bar-ul browserului "domeniu .ro", sa fie redirectionat la "www. domeniu .ro". Aceeasi problema exista uneori cu fisierul "www .domeniu .ro/index.htm" si se poate rezolva la fel, cu un redirect/rewrite din fisierul .htaccess care se afla in root-ul site-ului. Majoritatea firmelor de hosting din afara au ca standard codul de rewrite in .htaccess, dar daca host-ul tau nu il are, poti modifica htaccess-ul bagand codul urmator:

  Options +FollowSymlinks
  RewriteEngine on
  rewritecond %{http_host} ^domain. ro [nc]
  rewriterule ^(.*)$ http://www.domain. ro/$1 [r=301,nc]
  Evident, domain ro si www domain ro trebuie inlocuite cu domeniul site-ului tau.

  III. Optimizarea On-Site

  Optimizarea on-site se refera la optimizarea "infrastructurii" website-ului:

  1. Tag-ul <title>
  2. Meta tag-urile
  3. Alt tag-uri pe imagini
  4. Formatarea textului (headinguri, bold, italic)
  5. Fisierul robots.txt

  Tag-ul de titlu e probabil cel mai important de aici, nu doar pentru SEO ci si pentru CTR (click through rate) in SERP (search engine results page). Titlul fiecarei pagini trebuie sa fie diferit, sa nu fie considerat duplicate content, dar sa aiba in el 2-4 keyword-uri. De exemplu, un titlu la pagina in forma:

  kw1, kw2 - nume site, descriere cu kw3 in ea

  e din pctl meu de vedere cea mai potrivita momentan.

  Dintre meta tag-uri, majoritatea sunt pur informative, singurele care conteaza cat de cat sunt meta description si meta keywords. Ce este scris in meta description va aparea sub titlu in SERP si conteaza sa ai si aici unu-doua keyword-uri. Meta keywords nu prea conteaza, cel putin nu la SE-urile importante. Mai mult, competitorii tai pot intra, sa iti vada sursa si sa iti fure cuvintele cheie (cum am zis mai sus, la alegerea kw-urilor)

  Headingurile, boldarea si italicizarea textului conteaza mai putin, dar conteaza. Evident, se boldeaza keywordurile, nu altceva Ideea e ca motorul de cautare vede markup-ul cum ca un cuvant e boldat, deci decide ca e mai important decat restul din pagina si s-ar putea sa fie keyword.

  Robots.txt e un fisier in root-ul site-ului din care poti controla cum indexeaza crawlerii SE-urilor site-ul tau. Poti sa le zici sa nu indexeze anumite pagini cu atributul no-index sau sa nu transfere din autoritatea site-ului (pagerank de exemplu) cu no-follow. Cu robots.txt si cu ceva internal linking, iti poti controla PageRank-ul total de pe site si sa il focalizezi in doar cateva pagini importante.

  IV. Continutul Optimizat

  Recomandat e ca pe fiecare pagina, sa fie macar 200 de cuvinte cu continut optimizat, altfel crawlerii vor avea probleme in a "stii" despre ce e pagina respectiva. Unii considera ca textul trebuie sa fie cat mai mare posibil, altii spun ca tot ce e peste 600 de cuvinte e degeaba. Personal, cand scriu articole optimizate pentru clienti sau pentru mine, incerc sa le fac peste 500 de cuvinte, cu o densitate a keyword-urilor de 10% (deci in 500 de cuvinte, 50 sunt kw-uri principale, secundare sau tertiare)

  Eu structurez continutul pe cele 3 tier-uri de care am amintit la keyword-uri.

  Tier 1 - un articol introductiv care contine un mic paragraf de introducere la celelalte articole si cate un link catre ele. Articolele de tier 1 le optimizez cu kw-uri tier 1 (kw-uri principale) in linkuri si in paragrafele introductive. De exemplu, daca am un site de oua si kw-ul principal e "oua de gaina" si kw-urile secundare sunt "oua rosii de gaina" "oua galbene de gaina" "oua de gaina batrana" le voi folosi pe acestea in anchor text-ul care linkuieste catre articolele secundare.

  Tier 2 - articolele secundare sunt construite pe termenii cheie secundari. Pentru mine, aici e miza cea mai mare pentru ca aici poti atrage traficul pe domenii grele de lucru (ok, exemplu cu ouale nu era cel mai bun, pt ca nu e un domeniu care sa aiba o competitie acerba). Deci, optimizez fiecare articole pe cate UN SINGUR kw-ord secundar, pe langa care mai bag 2-3 keyword-uri tertiare, din long-tail.

  Tier 3 - nu toate articolele secundare vor avea si un tier 3, dar daca e cazul, poti face un articol tier 3 care sa fie scris pe un keyword tertiar si link-uit din tier 2 cu text ancora pe kw-ul respectiv.

  In cazul in care lucrezi la un site care are deja continut, il poti optimiza putin inserand cuvinte cheie unde se potrivesc, sau creand paragrafe suplimentare care contin keyword-urile. In general, cel mai important e sa apara keyword-uri in primele doua paragrafe din articol.

  V. Linking

  Vorbim de 3 tipuri diferite de link-uri care ajuta la SEO:

  1. Internal links - link-uri externe, de la o pagina de pe site pe alta pagina a aceluiasi site. Link-urile astea ajuta la indexarea mai rapida a site-ului de catre crawleri dar transmit si autoritatea intre pagini. De exemplu, daca pagina principala a site-ului e importanta si are multe link-uri, punand un link intern pe ea catre o pagina secundara, ii poti creste acesteia din urma importanta. Cu link-uri interne si cu atributul no-follow poti controla ceea ce specialistii SEO numesc "internal link juice".

  2. Link-uri externe - linkuri de pe site-ul tau, catre alte site-uri. Aici conteaza, pe cat poti, sa pui link-uri catre site-uri care au relevanta cu domeniul site-ului tau. De exemplu, daca ai un site de despre masini, cel mai bine e sa pui cateva link-uri catre alte site-uri cu masini importante. Va dau un caz concret. Am un website personal despre jocul World of Warcraft, pe care l-am adus pe primele locuri in SERP-uri pe keyword-uri extrem de grele, doar din external linking (aveam cam 100 de external link-uri catre un site important din domeniu, pe fiecare pagina).

  3. Inbound links (IBL) - link-uri pe care le pun altii catre site-ul tau. Nu doar ca vei primi trafic de pe site-urile pe care iti sunt puse linkurile, dar ele iti vor trimite si link juice-ul lor. Cu cat primesti un link de la un site mai important, cu atata Google va considera mai important si site-ul tau si il va ridica in SERP, il va scoate din supplemental index sau il va indexa complet. E importanta si forma IBL-ului pe site-ul respectiv: cel mai mult beneficiezi de o crestere in SERP daca IBL-ul vine catre tine cu un keyword in textul ancora. Deci pentru site-ul cu ouale, un IBL va avea mai multa valoare daca link-ul e pus sub forma "Oua Rosii" decat daca e pus sub forma "vizitati un site interesant AICI".

  IBL-urile sunt cele mai importante si sunt in afara controlului tau (la internal si external ai control complet) deci trebuie sa le obtii prin 3 metode:

  1. Link exchange - ceri un link pe alt site, punand la randul tau link catre ei pe site-ul tau
  2. Paid linking - cumperi un link pe alt site
  3. Continut de calitate - scriind continut de calitate, vei primii link-uri de pe alte site-uri, care vor contribui la ridicarea paginilor cu continutul respectiv si implicit a intreg site-ului tau. Continutul de calitate poate sa se extinda viral, deci are potential nelimitat.

  VI. Design-ul site-ului

  Cine sustine ca designul unui site nu e important din punct de vedere al optimizarii nu are habar, to be honest. In primul rand, arhitectura linkurilor e importanta pentru indexare si numele link-urilor pot avea o oarecare greutate. Un link de genul domeniu .ro/keyword1.php va conta mai mult decat acelasi link, de forma domeniu .ro/chestiiinteresante.php.

  Design-ul grafic are iarasi importanta, pentru ca vrei ca site-ul sa se incarce rapid, sa nu stea crawlerul dupa tine. Sigur, un crawler indexeaza o pagina in cateva milisecunde, dar din cate stiu ii poti ingreuna munca daca ai pagini de 500-600kb sau mai mult. In plus, un design eficient inseamna mai mult "on page time" si mai multe page impressions, care personal cred ca au o importanta in cum iti este evaluat site-ul.

  Daca iti faci un site full flash, chiar daca arata bine, trebuie stiut ca un crawler nu poate indexa textul din flash. Sunt tot felul de trucuri, cum ar fi folosirea de text din fisiere externe, tehnologia SIFR si altele, dar din nou, ingreunezi munca motoarelor de cautare, deci nu poate fi de bine La fel cu javascriptul, nu se poate (inca) indexa textul dintr-un JS. Aviz celor care folosesc excesiv si absolut inutil nav bar-uri JS sau pop-upuri cu continut.

  Last but not least, imaginile, care tin pana la urma de design, pot avea un important rol in optimizare. Modulul motorului Google, Google Images indexeaza imaginile de pe site-uri dupa marime, alt tag si continutul langa care sunt puse, deci si pozele trebuie optimizate in asa fel incat sa contina keyword-uri in alt tags, sa aiba o marime (atat dimensiuni cat si numar de kb/mb) care sa poata fi indexata.

  VII. Monitorizarea rezultatelor

  Ca sa vezi ce rezultate a avut campania de SEO, trebuie sa stii de la ce ai pornit. La inceputul campaniei, noteaza undeva traficul mediu de pe ultima luna, rata de conversie (daca e vorba de vanzarea unui produs/serviciu/ad) si pozitiile in SERP la keyword-urile pe care urmeaza sa optimizezi.

  Poti verifica SERP-ul sit-ului pe un keyword cu:

  Shoemoney serps script
  SEOmoz | Rank Checker
  Multiple Search Engine Result Position SERP tool.

  Traficul se poate verifica prin mai multe metode. Personal, folosesc Awstats-ul care vine cu hosting-ul. Trebuie aici sa mai fac ceva research, sa vad cat e de credibil awstats-ul sau daca exista alte tools mai bune (sariti linistiti cu sugestii

  Edit: spelling + cateva modificari
  Ultima modificare făcută de Tudi; 2nd January 2008 la 07:05.

 2. #2
  Avatarul lui Savage
  Savage este deconectat Membru SeoPedia
  Reputatie:
  0
  Data înscrierii
  8th October 2007
  Vârstă
  35
  Posturi
  169
  Putere Rep
  0


  Implicit

  foarte bun articol, bravo, cum sa zic mai bine ca sa inteleaga toti, e mura'n gura...
  Cum reusesc? E simplu... Link

 3. #3
  Avatarul lui aligaby
  aligaby este deconectat Membru SeoPedia
  Reputatie:
  32
  Data înscrierii
  1st September 2006
  Posturi
  92
  Putere Rep
  32


  Implicit

  De ce fiecare din cele 3 tooluri
  Shoemoney serps script
  SEOmoz | Rank Checker
  Multiple Search Engine Result Position SERP tool.
  ( si am testat si cu altele ) afiseaza un alt ranking pentru acelasi cuvint+url pe acelasi motor de cautare ( ex: google ) ?

 4. #4
  Avatarul lui Nic
  Nic
  Nic este deconectat Super Moderator
  Reputatie:
  48
  Data înscrierii
  14th May 2007
  Posturi
  987
  Putere Rep
  48


  Implicit

  Citat Postat în original de aligaby Vezi Post
  De ce fiecare din cele 3 tooluri

  ( si am testat si cu altele ) afiseaza un alt ranking pentru acelasi cuvint+url pe acelasi motor de cautare ( ex: google ) ?
  Depinde de datacenter, cred.

 5. #5
  Avatarul lui Michael
  Michael este deconectat Membru SeoPedia
  Reputatie:
  29
  Data înscrierii
  20th December 2007
  Locaţie
  Arges- Romania
  Vârstă
  59
  Posturi
  128
  Putere Rep
  29


  Implicit

  In plus:
  -trebuie sa fii foarte bun pe partea de creatie, sa fii un bun copywriter, sa stii sa jonglezi cu textul. In fine, sa-ti placa ceea ce faci. Pentru site-uri mici de prezentare obtii rezultate f bune la optimizare.
  Pentru site-uri mari, unealta seo nr unu e pluginul sef url, instalat si citit cu atentie.
  In ce priveste pr, aici intram in dsicutii : in cate directoare sa ne inscriem? Pai in cateva , sa fie ok , fara url nofollow, sa nu ceara back -link.
  mai bine dezvolt site-ul si vor veni si imbound linkurile sanatoase, datorate continutului de calitate.
  Intrebati-l pe Cristi Mezei de n-o fi asa ( vezi seopedia pe domeniu org: - super site)

  PS Un tutorial excelent, merci pentru el. oricum la capitolul seo se poate vorbi la infinit, fiecare vine cu exemplele proprii in optimizare.
  Oricum, optimizarea ramane un domeniu fascinant si , de ce nu, placut si profitabil.

 6. #6
  Avatarul lui Tudi
  Tudi este deconectat Ambasador
  Reputatie:
  33
  Data înscrierii
  30th December 2007
  Locaţie
  Cluj-Napoca
  Vârstă
  37
  Posturi
  1.581
  Putere Rep
  33


  Implicit

  Ai dreptate Michael. Obtinerea link-urilor pe cale naturala (eventual virala?) e cea mai buna. Nu stiu care e parerea lui Cristi Mezei despre asta, pentru ca sunt mai nou pe SEOpedia, dar probabil ca e de acord

  Ghid-ul e conceput pentru cineva care acum da de SEO pentru prima data si vrea sa stie cam ce structura are un plan complet. Evident, se poate dezvolta enorm pe subiect, ca doar s-au scris carti si mii de blog-uri despre el.

  P.S. Total de acord ca trebuie sa fii un bun copywriter, sau sa angajezi un copywriter de calitate daca vrei sa faci SEO bun. Content is king

 7. #7
  Avatarul lui Michael
  Michael este deconectat Membru SeoPedia
  Reputatie:
  29
  Data înscrierii
  20th December 2007
  Locaţie
  Arges- Romania
  Vârstă
  59
  Posturi
  128
  Putere Rep
  29


  Implicit

  Citat Postat în original de Tudi Vezi Post
  Ai dreptate Michael. Obtinerea link-urilor pe cale naturala (eventual virala?) e cea mai buna. Nu stiu care e parerea lui Cristi Mezei despre asta, pentru ca sunt mai nou pe SEOpedia, dar probabil ca e de acord

  Ghid-ul e conceput pentru cineva care acum da de SEO pentru prima data si vrea sa stie cam ce structura are un plan complet. Evident, se poate dezvolta enorm pe subiect, ca doar s-au scris carti si mii de blog-uri despre el.

  P.S. Total de acord ca trebuie sa fii un bun copywriter, sau sa angajezi un copywriter de calitate daca vrei sa faci SEO bun. Content is king
  Tutorialul e excelent pentru cineva ce vrea sa invete seo rapid, informatiile sunt foarte clare si detaliate. Asa cum am mai spus, un tutorial excelent.

  Oricum, chestia asta cu optimizarea este o provocare pentru anumite persoane curioase din fire, ca mine si poate si ca tine (sincer nu te cunosc decat din topicul asta), sunt si eu nou pe aici, cat si o merserie, bine platita banuiesc, fiindca practic tu, prin optimizare, ii aduci vizitatori pe site, fara ca proprietarul site-ului sa plateasca campanii publicitare costisitoare si cu rezultate de moment, si incerte ( in unele cazuri)

 8. #8
  Avatarul lui Tudi
  Tudi este deconectat Ambasador
  Reputatie:
  33
  Data înscrierii
  30th December 2007
  Locaţie
  Cluj-Napoca
  Vârstă
  37
  Posturi
  1.581
  Putere Rep
  33


  Implicit

  Pai da. Gandeste-te la rezultatul din SERP ca la o reclama pe termen lung, pe cel mai important website din lume, google.com (plus alte site-uri mai "mici" gen yahoo.com, msn.com, etc). Eu sa am un produs, as prefera sa am o astfel de reclama care imi aduce posibili clienti constant, decat sa am un banner pe nush ce site, care sa imi aduca acei clienti, dar doar pentru o luna.

 9. #9
  Avatarul lui laur
  laur este deconectat Junior SeoPedia
  Reputatie:
  0
  Data înscrierii
  4th January 2008
  Locaţie
  Bucuresti
  Vârstă
  39
  Posturi
  18
  Putere Rep
  0


  Implicit Foarte util. Mersi si succes in continuare.

  Vreau in primul rand sa iti multumesc pentru tutorial. Este foarte interesant. Am si eu o intrebare: sa presupunem ca folosesc aceasta metoda pentru un site facut de la zero si pentru unul facut cu un CMS(in special Joomla! sau Drupal ma gandesc, dar de preferat Joomla! ca este mai usor de lucrat). Pe ce platforma as avea rezultate mai bune: CMS sau facut de la zero?

 10. #10
  Avatarul lui Tudi
  Tudi este deconectat Ambasador
  Reputatie:
  33
  Data înscrierii
  30th December 2007
  Locaţie
  Cluj-Napoca
  Vârstă
  37
  Posturi
  1.581
  Putere Rep
  33


  Implicit

  Pana la urma si CMS-ul poate fi optimizat la fel de bine ca un site facut din scratch. Eventual, daca vrei sa pui site-ul sus sa testezi pe el, pana il optimizezi baga un no-index pe tot continutul in robots.txt sau in meta tags.

  O problema care stiu ca e comuna la CMS-uri sunt link-urile dinamice. In sensul ca e greu sa faci optimizare pe numele fiecarei pagini de continut. Nu am foarte mare experienta cu CMS-uri deci nu vreau sa ma hazardez in sfaturi, dar aste e ce am auzit. Eventual poate avem niste specialisti in CMS-uri pe forum sa ne ajute.

  Edit: Link-uri utile:

  SEO and CMS: Best Practices During Deployment (Part 2)
  SEO and CMS How do they relate
  CMS and SEO - an unhappy relation.
  Ultima modificare făcută de Tudi; 4th January 2008 la 22:59.

Pagina 1 din 7 123 ... UltimulUltimul

Informații subiect

Utilizatori care navighează în acest subiect

Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)

Thread-uri Similare

 1. Mic ghid de optimizare SEO
  De Diana în forumul Discutii generale privind optimizarea si motoarele de cautare
  Răspunsuri: 86
  Ultimul Post: 5th July 2013, 21:53
 2. Bistritaexpress.ro Refacut complet
  De leandrud în forumul Studii de caz
  Răspunsuri: 8
  Ultimul Post: 11th August 2009, 22:55
 3. Site complet copiat
  De daemonic în forumul Plagiat
  Răspunsuri: 6
  Ultimul Post: 9th August 2009, 11:26
 4. Ghid PC Directory
  De gaby în forumul Directoare web straine
  Răspunsuri: 0
  Ultimul Post: 9th August 2008, 10:53
 5. Ghid Constructii
  De bobu în forumul Studii de caz
  Răspunsuri: 6
  Ultimul Post: 6th December 2005, 23:22

Permisiuni postare

 • Nu puteţi posta subiecte noi.
 • Nu puteţi răspunde la subiecte
 • Nu puteţi adăuga ataşamente
 • Nu puteţi modifica posturile proprii
 •