Nu am stiut ca vrei in Iasi, si nici nu mam uitat la ce locatie ai la user. ASE e in Bucuresti dar echivalentul in Iasi este FEEA![]()
Eu ti-as recomanda Bucurestiul. Nu neaparat datorita facultatilor, cat mai ales posibilitatilor pe care le gasesti aici. Ma refer si la slujba, dar si la o gramada de oameni interesanti pe care-I poti intalni. Nu in ultimul rand, la distractie. Nu ca in Iasi n-ar fi lucruri din astea, dar, fireste, la un nivel mai mic.
e posibil sa fiu printre cei mai batrani dintre sfetnicii de pe aici.
adevarul este ca dupa anii '90 lucrurile s-au schimbat radical.
am facut si eu o bucata (prea) mare de liceu militar (nu la Craiova, la aviatie, precum Tom, ci la C-lung Moldovenesc) - cu mentiunea ca inainte de '89 nu aveai voie sa urmezi o facultate civila dupa ce te-ai inregimentat, erai APV-ist, iar anul 1989, c-o fi fost revolutie, c-o fi fost lovitura de stat, m-a prins cu arma in mana, dar neavand inca de a face cu lichelele care ne conduc, n-am tras - mortal - in nimeni.
desi am terminat un liceu de mate-fizica in calitate de sef de promotie, la facultate, in 1990, imediat dupa "evenimente", cum n-am facut parte din vreo familie de securisti, habar n-aveam cu ce se mananca economia de piata din Romania. drept urmare am ales doar cu sufletul, am facut studii (gresit) umanistice, sunt mare specialist intr-un domeniu (unul dintre cei maxim 70-80 acreditati in Romania) si cu toate astea castig lunar cat o solda de soldat.
daca as avea sansa sa ma intorc in timp, as judeca mult mai pragmatic si as alege un domeniu in care as face fata, as face si bani, si ar avea macar o tangenta cu "placerile" mele.
Nu conteaza ce te vezi facand, conteaza ce iti place sa faci. O sa-ti fie mult mai usor sa inveti si sa treci printr-o facultate intr-un domeniu de care esti atras decat una in care nu esti motivat sa inveti.
Inveti si te zbati 3-4 ani, nu toata viata pentru ca ai crezut ca o sa-ti fie greu in facultate.
De altfel este o prostie sa-ti alegi domeniul dupa salarii. O sa ajungi sa lucrezi mecanic la un nivel mediocru intr-un domeniu care nu-ti place in speranta unor venituri pe care nu le vei avea niciodata in astfel de conditii.
O facultate facuta in Romania te ajuta doar sa-ti faci un bagaj de cunostinte generale, nu te specializeaza pe ceva anume. Cred ca ar trebui sa uiti de facultatile cu profil umanist si sa te orientezi spre tehnic, mai ales ca ai precizat ca esti atras de acest domeniu. Relatii internationale si jurnalism sunt pentru fufe care n-au nici cea mai vaga idee ce-si doresc in viata, faculltati care-ti scriu pe diploma SOMER. Ca sa nu mai zic ca presa scrisa nici nu mai exista in Ro, iar cea online este jalnica.
Sa fim seriosi, astea sunt generalizari din alea....vei intalni multe. Cu fiecare facultate ai sansele tale. Depinde cat de bun esti si cum faci facultatea. Daca faci din alea "la kil", gen "Relatii Internationale la Bioterra", nu te duci la cursuri si dai simulacruri de examene, da, nu prea ai ce face cu ea. Daca faci Relatii Internationale cum trebuie si esti baiat destept, poti sa faci bani buni. Cunosc o gramada de oameni care au facut Relatii Internationale, Jurnalism, ASE, chiar si Litere, ce vrei tu, si castiga bine, au meserii bune si sunt respectati si cunoscuti. Poti sa faci de la diplomatie la presa adevarata (care mai exista in Romania, daca excludem televiziuni de doi lei, gen Antena 3, adica daca nu esti sclavul unui securist precum Voiculescu).
La fel si pe Comunicare si Relatii Publice. Esti bun, esti destept, te tii de treaba si, ce e mai important (caci am vazut destui destepti molai care n-au reusit), esti tenace, n-ai cum sa nu reusesti. Oamenii cu adevarat buni reusesc tot timpul, tine minte asta de la mine.
Se poate intampla sa-l primesti si inainte de a da licenta, atata vreme cat cunostintele capatate folosesc cuiva. Exemplul cu automatica pomenit undeva mai inainte e destul de bun. Crede-ma ca am lucrat in presa si in cateva alte domenii unde am intalnit o multime de absolventi de REI si Jurnalistica... Sistemul de invatamant superior este gandit sa tina in viata structurile dinozaurice de profesori depasiti de vremuri (nu ca ar fi vina lor), si nu este orientat catre piata muncii actuale. Cel mai bun exemplu este ca traim o era in care presa scrisa isi trage ultima suflare, iar cea online este facuta pe genunchi si cu toate astea facultatile de jurnalism gem de candidati. De ce? Pentru ca daca nu stii sa faci nimic, atunci faci jurnalism. Cat despre Relatii Internationale, ce crezi tu ca inveti in patru ani? Sau mai bine zis, ce-i de invatat, astfel incat sa surclasezi un alt candidat fara aceasta pregatire, la un presupus job? Pe cand, daca stii sa proiectezi un pod, sau o cladire sa reziste la un anumit cumul de forte, crede-ma ca vei fii printre putinii alesi.
Corect, dar asta nu tine de facultatea pe care ai facut-o, ci de calitatile tale. Exemple de oameni "realizati" sunt din toate domeniile. O facultate specializata, iti da insa o sansa in plus.
Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)