Inainte de toate cred ca e vremea sa multumesc mult celor care mi-au raspuns la diverse postari, cand am o nelamurire. Chiar daca nu sunt numiti efectiv aici, pentru ca sunt o gramada, se stiu ei cei care mi-au raspuns, va multumesc, mi-ati fost de mare ajutor.
Am aici cateva intrebari, pentru cei care au avut contact cu mediul literar, si in special cu edituri.
Intentionez sa infiintez o editura, cu productie in special digitala. Am inceput deja acest proces, angajari de personal etc.
Pentru clarificare mentionez ca de fapt vor fi doua edituri. Una va fi in Romania, si va publica variantele in limba romana sau carti scrise numai pentru public autohton. Cealalta va fi la Londra, si va publica titlurile scrise in engleza, cu target international.
Dar as avea cateva intrebari cheie:
1) Pentru varianta pe hartie, as fi recunoscator daca imi poate furniza cineva date de contact pentru tipografii care ar putea sa tipareasca varianta paperback (serie mica, de inceput, probabil mica spre medie ulterior). Ma intereseaza atat variante in Ro cat si altundeva.
2) Sunt incepator in acest business, si recunosc. Marea mea dilema initiala este procesul editorial, despre care as fi curios sa aflu cate ceva. As vrea sa stiu daca imi poate sugera cineva, cum sa organizez procesul de editare, ma refer in speta la cum as putea gasi redactori care sa poata sa contribuie la proces, in mod profesional, si cum se desfasoara uzual o astfel de colaborare.
3) Daca aveti ceva sugestii despre canalele de marketing, atat pe Ro cat si international. In Romania, produsele fiind in special ebooks, probabil ca situri gen Elefant pot fi utile. Am deja idei de marketing, mi-ar fi de folos insa orice pareri/sugestii suplimentare.
4) Ce personal minim considerati ca ar trebui sa aiba o formula viabila (corector /tehnoredactor / redactor-editor/traducator/secretariat samd)
5) Cum credeti ca as putea atrage scriitori cu titluri interesante, ma refer in speta cum i-as putea gasi. Si, eventual, daca aveti informatii despre procentele uzuale care se platesc ca drepturi de autor unui scriitor, si cum/cand se face plata. Nu as vrea sa incep cu stangul.
Mentionez ca este vorba de o editura cu profil non-fictiune, carti cu caracter de utilitate. Nu vom publica beletristica. Nu stiu daca are vreo relevanta informatia, am adaugat-o totusi pentru clarificare.
Multumesc anticipat