Pagina 1 din 2 12 UltimulUltimul
Rezultate 1 la 10 din 12

Subiect: Editura noua - as avea nevoie de niste sfaturi

emm
    emm este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    56
    Data înscrierii
    11th November 2006
    Posturi
    829
    Putere Rep
    56

Implicit Editura noua - as avea nevoie de niste sfaturi

Inainte de toate cred ca e vremea sa multumesc mult celor care mi-au raspuns la diverse postari, cand am o nelamurire. Chiar daca nu sunt numiti efectiv aici, pentru ca sunt o gramada, se stiu ei cei care mi-au raspuns, va multumesc, mi-ati fost de mare ajutor.

Am aici cateva intrebari, pentru cei care au avut contact cu mediul literar, si in special cu edituri.

Intentionez sa infiintez o editura, cu productie in special digitala. Am inceput deja acest proces, angajari de personal etc.

Pentru clarificare mentionez ca de fapt vor fi doua edituri. Una va fi in Romania, si va publica variantele in limba romana sau carti scrise numai pentru public autohton. Cealalta va fi la Londra, si va publica titlurile scrise in engleza, cu target international.

Dar as avea cateva intrebari cheie:

1) Pentru varianta pe hartie, as fi recunoscator daca imi poate furniza cineva date de contact pentru tipografii care ar putea sa tipareasca varianta paperback (serie mica, de inceput, probabil mica spre medie ulterior). Ma intereseaza atat variante in Ro cat si altundeva.

2) Sunt incepator in acest business, si recunosc. Marea mea dilema initiala este procesul editorial, despre care as fi curios sa aflu cate ceva. As vrea sa stiu daca imi poate sugera cineva, cum sa organizez procesul de editare, ma refer in speta la cum as putea gasi redactori care sa poata sa contribuie la proces, in mod profesional, si cum se desfasoara uzual o astfel de colaborare.

3) Daca aveti ceva sugestii despre canalele de marketing, atat pe Ro cat si international. In Romania, produsele fiind in special ebooks, probabil ca situri gen Elefant pot fi utile. Am deja idei de marketing, mi-ar fi de folos insa orice pareri/sugestii suplimentare.

4) Ce personal minim considerati ca ar trebui sa aiba o formula viabila (corector /tehnoredactor / redactor-editor/traducator/secretariat samd)

5) Cum credeti ca as putea atrage scriitori cu titluri interesante, ma refer in speta cum i-as putea gasi. Si, eventual, daca aveti informatii despre procentele uzuale care se platesc ca drepturi de autor unui scriitor, si cum/cand se face plata. Nu as vrea sa incep cu stangul.

Mentionez ca este vorba de o editura cu profil non-fictiune, carti cu caracter de utilitate. Nu vom publica beletristica. Nu stiu daca are vreo relevanta informatia, am adaugat-o totusi pentru clarificare.

Multumesc anticipat

tiberiur este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    30
    Data înscrierii
    26th September 2010
    Locaţie
    Cluj
    Vârstă
    32
    Posturi
    455
    Putere Rep
    30

Implicit

1)
    Eu am lucrat cu Vobiscum cand eram tehnoredactor la o revista.
    Pot sa-ti spun ca sunt profi, cei mai buni din Transilvania si probabil undeva sus in topul tipografiilor din tara.
    Date de contact gasesti direct la ei, vad ca tocmai i-am prins in procesul de refacere a site-ului.

4)
    In mod cert ai nevoie de cel putin un corector si-ti sugerez sa nu-l scoti din ecuatie.
    E foarte important pentru ca oricat de buni ar fi editorii si oricat s-ar uita peste textul scris de ai tot o sa aiba greseli.
    .

emm
    Reputatie:
    56
    Data înscrierii
    11th November 2006
    Posturi
    829
    Putere Rep
    56

Implicit

Citat Postat în original de tiberiur Vezi Post
    1)
    Eu am lucrat cu Vobiscum cand eram tehnoredactor la o revista.
    Pot sa-ti spun ca sunt profi, cei mai buni din Transilvania si probabil undeva sus in topul tipografiilor din tara.
    Date de contact gasesti direct la ei, vad ca tocmai i-am prins in procesul de refacere a site-ului.

4)
    In mod cert ai nevoie de cel putin un corector si-ti sugerez sa nu-l scoti din ecuatie.
    E foarte important pentru ca oricat de buni ar fi editorii si oricat s-ar uita peste textul scris de ai tot o sa aiba greseli.
    Multumesc frumos @tiberiur, sper sa mai primesc si alte raspunsuri, la celelalte puncte

Clax este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    41
    Data înscrierii
    3rd April 2007
    Locaţie
    Ploiesti
    Posturi
    574
    Putere Rep
    41

Implicit

Este obligatoriu sa iti faci un plan de afacere foarte bine pus la punct inca de la inceput deoarece ce vrei tu sa faci nu este o covrigarie. Daca iti permite bugetul poti apela si la o firma de consultanta pentru mai multe idei bune si poti intreaba pe megaajutor bizoo.

3. Degeaba oferi un produs bun daca nu ai si o larga desfacere la acesta. Verifica daca ai pe lista urmatoarele:
    - cum ai spus si tu poti lista cartile pe siteuri de genul elefant.ro dar daca poti chiar si pe emag
    - poti incerca si un magazin online personal unde faci tu livrarile prin curierat sau posta romana, pentru acest lucru vei avea nevoie de un angajat in plus care sa se ocupe de comenzile online, plata se poate face prin ramburs la cartile printate. Pentru ebookuri cu download instant, plata acestora se poate face prin creditcard, paypal sau chiar plata prin sms cu suprataxa - in Ro inca merge binisor.
    - o data ce ai micul magazin personal il poti inscrie in retele de afiliere mici pentru inceput pana sa speram ca vei ajunge sa iti permiti 2parale, pentru un start bun piatadigitala ar fi ok (cost 0 de inscriere si administrare cont)
    - la unele ebookuri poti incerca si realizarea unor mici landing pages cu descarcare instant contracost

Analizeaza firma "RENTROP & STRATON" deoarece este ceva asemanator pe ce vrei tu sa faci cu ebookurile in Romania.

emm
    Reputatie:
    56
    Data înscrierii
    11th November 2006
    Posturi
    829
    Putere Rep
    56

Implicit

@Clax

In ce priveste Rentrop & Straton, cu ei nu suntem deloc pe aceeasi "lungime de unda". S-at putea crede la prima vedere, dar cartile vor fi cu totul diferite, iar modelul va fi probabil foarte diferit. Cunosc destul de bine modelul lor de marketing, care urmareste un model destul de american, cat si gama de produse (m-au pistonat si pe mine multa vreme cu direct marketing).

Ca observatie, ca sa nu induc fara sa vreau in eroare, sa stii ca nu duc deloc lipsa de bani pentru finantarea proiectului, si nici de cunostinte de business. Nu-mi fac niciun fel de griji privind succesul proiectului. Am spus ca sunt incepator in acest business, nu in business in general, ceea ce ar fi o mare eroare, fac business de peste 20 de ani. Doar ca nu am mai avut o editura pana in prezent. E vorba doar de idei mai curand specifice strict procesului de publicare de carte. Am adaugat intrebarea despre marketing, cu gandul de a prinde si idei noi, ca un fel de mini brainstorming. Adaug aici precizarile acestea pentru ca le simt necesare.

Dincolo de cele de mai sus, pe langa ideile si cunostintele pe care le am, intodeauna confruntarea si compararea cu alte pareri, este un lucru foarte bun. Deci orice idei primesc, le apreciez.
    Deci, multumesc pentru sugestii!

LE: Revin cu o precizare, vad ca in prezent gama Rentrop e mult mai larga. Da, e posibil sa fie si carti similare.

Ciprian.Olaru este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    0
    Data înscrierii
    6th August 2007
    Locaţie
    Bucuresti
    Posturi
    573
    Putere Rep
    0

Implicit

pentru romania esti destul de devreme prezent in productia digitala pentru ca n-au prins prea bine readerele (desi telefoane si tablete sunt destule) + pirateria e mare;
    eu m-as interesa despre:
    - exista o lege cu manuale digitale si un calendar de introducere a lor in scoli; s-ar putea potrivi cumva cu productia digitala (chiar daca nu sunt carti utilitare, ci chiar manuale)
    - importul / productia unor readere care sa ajute distributia cartilor digitale

bogdancercel este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    25
    Data înscrierii
    24th April 2012
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    48
    Posturi
    174
    Putere Rep
    25

Implicit

desi in crestere, piata eBook este foarte mica in prezent. Nu stiu daca etse momentul pentru crearea unei entitati dedicate acestui canal (un temerar isi poate asuma insa aventura). Din ce spuneai mai sus este vorba si de editii in print. Acolo e musai sa-ti organizezi bine de tot "taraba". Distributia si promovarea fiecarui titlu sunt cheile catre succes. Nu stiu inseamna pentru tine tiraj mic sau mediu. Actualmente, beletristica de succes nu reuseste sa treaca de 3.000 de exemplare per tiraj (mai sunt si exceptii, clar...). Relatia cu autorii se tine printr-un contract de cesiune (exclusiva sau neexclusiva) a drepturilor de autor. Plata se face, de obicei, printr-o suma la initierea contractului (predarea manuscrisului) - nu foarte mare, urmand ca restul (un procent anume din vanzari) sa se achite dupa vanzarea tirajului acceptat de autor prin contract. La retiparire (daca este cazul) se face o anexa la contract. Comisionul variaza intre 5 si 10% in multe dintre cazuri. Insa aici discutia este mult mai complicata, in functie de titlu, autor, complexitatea lucrarii etc.

In mini organigrama povestita mai sus nu am vazut: PR, sofer, agent vanzari, depozit, expeditie. Daca vorbim doar de eBook nu mai e nevoie de sofer, depozit... dar trebuie mai multa promovare si mai multa competenta in IT/online.

Orice editura are un redactor sef - om implicat in fluxul editorial, in stabilirea planului de titluri si urmarirea fiecarui titlu de la faza de manuscris, la cea de "bun de tipar". Acela ar trebui sa-ti fie omul cheie.

Mult succes!
    dam papica la animale. pet shop online.

emm
    Reputatie:
    56
    Data înscrierii
    11th November 2006
    Posturi
    829
    Putere Rep
    56

Implicit

Citat Postat în original de bogdancercel Vezi Post
    Orice editura are un redactor sef - om implicat in fluxul editorial, in stabilirea planului de titluri si urmarirea fiecarui titlu de la faza de manuscris, la cea de "bun de tipar". Acela ar trebui sa-ti fie omul cheie.
    Mult succes!
    Exact la asta ma refeream, redactorul sef - om cheie. Nu stiu exact cum sa-l gasesc. Probabil va dura.

In rest, referitor la sugestiile tale, sunt chiar bune, si se vede ca esti din domeniu sau cel putin ai cunostinte clare. Referitor la elementele care par ca lipsesc din organigrama, nu le-am mentionat pentru ca exista deja, PR este pus in plan, iar pentru celelalte mentionate, adica agenti de vanzari, depozit, expozitie, contracte negociate de curierat, inclusiv camioane, dispun deja de tot ce trebuie. Pot incepe maine.

emm
    Reputatie:
    56
    Data înscrierii
    11th November 2006
    Posturi
    829
    Putere Rep
    56

Implicit

Citat Postat în original de Ciprian.Olaru Vezi Post
    pentru romania esti destul de devreme prezent in productia digitala pentru ca n-au prins prea bine readerele (desi telefoane si tablete sunt destule) + pirateria e mare;
    eu m-as interesa despre:
    - exista o lege cu manuale digitale si un calendar de introducere a lor in scoli; s-ar putea potrivi cumva cu productia digitala (chiar daca nu sunt carti utilitare, ci chiar manuale)
    - importul / productia unor readere care sa ajute distributia cartilor digitale
    Multumesc pentru tips. Sunt destul de interesante, mai ales faza cu manualele, desi si urmatorul. Nu am deocamdata in plan asa ceva, dar cine stie, poate va fi si asta o varianta demna de analizat.

hl2u este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    35
    Data înscrierii
    15th November 2006
    Vârstă
    50
    Posturi
    484
    Putere Rep
    35

Implicit

Cateva sugestii pt. promovare si crearea unei mase de fani cat mai consistente, cred ca merg aplicate si in .ro:

How Booktrope Turned a Free Ebook Into A Bestseller | Digital Book World
    Ultima modificare făcută de hl2u; 10th July 2013 la 14:44.

Pagina 1 din 2 12 UltimulUltimul

Informații subiect

Utilizatori care navighează în acest subiect

Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)

Thread-uri Similare

1. Am nevoie de niste pareri
    De Mihai Alexandru în forumul WordPress
    Răspunsuri: 11
    Ultimul Post: 9th September 2011, 21:45
  2. Voi avea sau nu nevoie de VPS? detalii in post..
    De diasomie în forumul Hosting
    Răspunsuri: 12
    Ultimul Post: 20th April 2011, 11:19
  3. As avea si eu nevoie de putin ajutor daca te pricepi!
    De rev9887 în forumul Discutii generale privind optimizarea si motoarele de cautare
    Răspunsuri: 15
    Ultimul Post: 2nd March 2008, 21:59
  4. doresc niste sfaturi
    De yrockonxpn în forumul Studii de caz
    Răspunsuri: 11
    Ultimul Post: 14th December 2006, 18:09

Permisiuni postare

• Nu puteţi posta subiecte noi.
  • Nu puteţi răspunde la subiecte
  • Nu puteţi adăuga ataşamente
  • Nu puteţi modifica posturile proprii
  •