Ok, ca sa nu se inteleaga gresit, cazul este pagina vs pagina, ambele cu linkuri catre ele.
Eu am inteles asa, pagina avea deja linkuri catre ea, tu i-ai adus linkuri noi, pt balansare, dar nu urca. Cand ai facut diferite modificari onpage, a urcat.
Sunt cateva detalii (de acceea e asa complicat
seo 
) care cred ca trebuie luate in calcul.
Concurenta pierde linkuri in aceasi perioada.
Concurenta adauga alte articole asemanatoare (cum fac multi prin ro, gen xxx-yyy.ro/xxx-yyy.html) si se dilueaza autoritatea paginii pe ancora respectiva.
Site-ul tau genereaza content fresh, implicit numarul de linkuri in-site catre pagian respectiva, creste.
Site-ului tau ii creste autoritatea (de la linkurile noi aduse), si implicit iti creste autoritatea paginii.
Linkuri adaugate de tine, au devenit mai autoritare (le-a crescut puterea in timp) sau au fost calculate mai tarziu.
..................
Cred ca sunt prea multe detalii, care nu pot genera o concluzie exacta despre onpage. Daca doar relevanta paginii conta, atunci nu mai ai nevoie de linkuri pentru top 3. Un test pe pagini noi, cred ca ar putea fi mai clar.
Ce ma face pe mine sa cred, ca nu e doar
seo-onapge (de vina) e urcarea de 7-8 pozitii, mai ales "imediat", cand stim cu totii ca google are nevoie de ceva timp pentru a procesa datele.