Cand mi-am deschis PFA, pe mine m-au zapacit foarte tare. Din cate stiam, trebuia sa platesc acel minim de 211 lei si l-am intrebat pe inspectorul alocat mie care-i treaba. Mi-a raspuns ca nu tine de el, se calculeaza automat, dar daca este sub salariul minim pe economie profitul nu se mai face de la ei si sa merg la Casa de Pensii sa intreb.

La Casa de Pensii, surpriza, m-au intors la ANAF ca ei sunt responsabili. In fine, am facut de 2 ori acest drum si la Casa de Pensii m-am agitat destul de mult, m-am plimbat vreo 3 etaje in care am fost trimis de la un functionar public la altul. Cel din urma mi-a zis ca este optional in aceasta situatie si cu asta am ramas.

Si tampitii, ar avea pretentia sa-mi dea penalitati sau amenda daca eu am gresit ceva. Dar o simpla informatie sa-mi ofere nu sunt in stare, nu zic de gasit informatii relevante si oficiale pe net.

Ca acum, sa ma zapacesc iar si sa vad asta:

Atentie! Exista si cateva categorii de PFA care nu datoreaza contributia la pensii, si anume:

Contribuabilii al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 35% x 2223 = 778 de lei)

Eu unul ma resemnez...

P.S intelegeti ce inseamna aceasta conditie ca sa nu platesc pensie? sa nu fie venitul net anual cat? 778 lei sau 778x12?