Daca discutam despre ce vrea Google si posibilitatile oferite de dezvoltatorii temelor WordPress, iata cum stau lucrurile:

- Orice unealta de testare a optimizarii oferita de Google, sugereaza comprimarea si compresarea fisierelor CSS si JS, optimizarea imaginilor, etc. Un plugin de cache, asta face, le combina si le comprima. In functie de plugin-ul folosit pentru cache, poti avea unul sau mai multe fisiere CSS si JS. Probleme pot aparea la temele dezvoltate prost, teme care au 15-20 de fisiere CSS si JS.
- Exista teme WordPress, foarte bune, care au fisiere CSS si JS, foarte putine, adica 2-3. Temele respective se pot optimiza bine doar cu un plugin de cache si cateva modificari minore dar ce te faci daca ai o tema cu 15-20 de fisiere CSS si cam tot atatea JS-uri? Astfel de teme folosesc si o gramada de plugin-uri pentru ca dezvoltatorul temei este incepator, nu pune accent pe optimizare on-page. In astfel de cazuri trebuie sa combini fisierele CSS si JS, din 15-20, sa faci 2-3 si greu nu este. Daca nu optimizezi, ai nevoie de resurse cat mai mari la server si investitia nu isi are rostul. De ce crezi ca exista hosting special pentru platformele WordPress? WordPress-ul ca si platforma este foarte buna, rau este ce vine dupa, adica plugin-uri si teme slabe.

Optimizarea on-page, ar trebui aplicata la orice model de website - ma refer la partea tehnica, CSS, JS, Imagini, cod sursa optimizat. Daca pentru o persoana care detine un website si are un procent de optimizare foarte slab, nu conteaza acest lucru, este treaba lui, dar daca oferi astfel de servicii si ignori procentul de optimizare dat de anumite tool-uri, nu prea este OK. Eu nu cred ca Google, are ingineri dobitoci care ne spun cum sa optimizam un website si care in mod normal sa nu conteze daca este optimizat sau nu. Acum ce sa zic, asta este parerea mea si cred ca este normala - daca vand cartofi si ma consider un bun agricultor, trebuie sa ma ingrijesc ca recolta mea sa fie mai buna decat a altora dar daca ma consider un agricultor bun si toate produsele mele sunt de toata jena, atunci ar trebui sa imi fac probleme.