12th December 2015, 21:36
1 out of 1 members found this post helpful.
Am cautat de multe ori sa cumpar siteuri pozitionate in prima pagina serps, insa de fiecare data acolo unde mi s-a raspuns, am dat peste oameni care visau sa obtina pe siteuri un pret de 5-10 ori mai mare decat cel normal. Spre exemplu pentru un site de continut monetizat cu adsense, care producea 50 de euro lunar, de cele mai multe ori mi s-au cerut sume fabuloase de genul 4-5 k euro.
In orice moment as prefera sa cumpar un site care are deja ceva pozitii, atata timp cat este structurat exact cum am eu nevoie, decat sa ma apuc sa fac unul de la zero, pentru ca timpul inseamna bani, ori un proiect cu o vechime de 1-2 ani poate face diferenta atunci cand incerci sa iti recuperezi suma investita intr-un timp cat mai scurt. Un site nou, cu greu va produce ceva in primele 4-5 luni, de profit nu prea se poate pune problema.
Într-o zi, riscând, poți să rămâi fericit pentru toată viața !
Contează ce produci nu cine pretinzi a fi.
13th December 2015, 02:21
1 out of 1 members found this post helpful.
Lucrurile sunt destul de interpretabile, sa iti spun si de ce.
Luam cazul unui site care produce 50 euro lunar.
MONETIZAREA
----------------
1) Siteurile cu adsense pot fi destul de ok, mlti nu stiu sa aseze reclamele corect si prin asta tu poti exploata siteul mai bine decat a facut-o vechiul proprietar. In plus, de obicei la un site cu un numar considerabil de clickuri, atata timp cat traficul se mentine luna de luna, veniturile nu vor fluctua foarte mult, ci vor fi intre 40-60 euro in fiecare luna.
2) Afiliere pe produse scumpe - un site care produce 50 euro lunar din produse scumpe nu mi se pare deloc o investitie buna. La un pret al produsului de 2000 ron fara tva, comision de 4% inseamna 80 ron. Asta inseamna ca siteul ar avea vreo 3 vanzari, ceea ce nu iti poate confirma nimic. E o cifra prea mica ca sa o poti considera relevanta unui calcul. Luna asta poate avea 5 vanzari, luna urmatoare 0. In acelasi timp, trebuie sa tinem cont si de rata de anulare, ori unde sunt putine comisioane si mari, lucrurile sunt mai periculoase, mai ales cu unii advertiseri.
3) Afiliere pe produse ieftine - la produse cu o medie a valorii conversiei de 10 ron, inseamna vreo 24 de conversii pentru cei 50 de euro lunar. Din 24 de conversii este loc sa se si anuleze cateva. Este mult mai sigur decat la punctul 2, in conditiile in care ne referim strict la siteuri care produc 50 euro lunar, la cifre mult mai mari lucrurile pot sta cu totul altfel.
TIPUL DE TRAFIC:
-------------------
a) Chiar daca vezi ca siteul are vanzari si trafic, asigura-te ca acestea vin din google, nu din grupuri de facebook, sau alte magarii pentru ca dupa cumparare ramai sa te uiti la el.
Daca proprietarul iti demonstreaza ca are ceva pozitii in serps, verifica nr de cautari lunare ale cuvintelor pe care rankeaza, verifica sursele de trafic, etc. degeaba apare pe niste cuvinte cu 500 cautari lunare si traficul defapt vine din alte surse.
2) Ai grija la nisele de sezon. O nisa precum "geci de iarna" iti aduce venituri 2 luni pe an. Studiaza, fa calcule si vezi daca traficul pe care ti-l aduce o astfel de nisa si rata de conversie pe care o are siteul iti asigura venituri suficiente pentru tot anul. Daca omul a vandut geci de iarna si a facut 50 euro pe ultimele 2 luni, cu siguranta din ianuarie nu vei mai vinde nimic.
PROFILUL DE LINKURI
------------------------
Spuneai ca vrei sa cumperi siteuri dupa pozitionarea lor in serps. Este ok, pt ca asa ai avea o oarecare garantie ca siteul produce si nu vei lua munca chiar de la zero, macar sa pleci de la un nivel bun.
Ideea este sa verifici profilul de linkuri al siteului. Daca anuntul de vanzare al siteului ajunge la tine de pe veun forum sau site de anunturi, in cele mai multe cazuri e doar un site facut pentru vanzare. Daca in schimb te decizi tu asupra unei nise si te apuci sa dai email la tot serp-ul, atunci gasesti oameni care nu vor in mod obligatoriu sa vanda, dar pentru o suma mare ar fi dispusi - de regula astia sunt aia care cer preturi de 10 ori mai mari decat valoarea siteului.
Revenind la cei care fac siteuri special pentru a fi vandute, de obicei ei folosesc linkuri din retele proprii de siteuri. La un site micut cu cateva zeci de backlinkuri poti verifica manual fiecare link, vezi de unde vine si il intrebi pe om daca ceva nu ti se pare in regula. Daca realizezi ca sunt linkuri din reteaua lui de siteuri, mai bine iti vezi de treaba decat sa iti dispara de a doua zi.
Personal, daca as cumpara un site din top 10 serps, l-as analiza foarte bine, pentru ca l-as lua ca sa continui cu el si sa il duc la un nivel superior. In primul rand continutul si structura siteului ar trebui sa se potriveasca perfect pe ce as vrea eu sa fac, pentru ca eu de obicei gandesc mai intai structura si cuvintele cheie pentru fiecare pagina, abia apoi restul chestiilor.
As oferi un pret pe care sa mi-l pot recupera cat mai repede, insa as cumpara numai in cazul in care ar fi un site cu profil bun de backlinkuri, care nu va pica in cazul unor update-uri de algoritm. In acelasi timp nu as lua ceva pe o nisa de sezon pentru ca prefer siteurile ce aduc venituri tot timpul anului, si m-as gandi in primul rand cum pot mari incasarile acelui site prin modificari simple de structura, butoane, culori (daca in mod normal un site isi poate recupera banii in 6 luni, sunt sanse mari sa ii recuperezi de 2 ori mai repede prin simple trucuri).
Spui ca ti se pare ok venitul pe 3-4 ani de zile. Asta e greu de calculat in cazul unui site ce a tot crescut sau a fluctuat de la luna la luna, ori nu are o vechime de macar 1-2 ani. In plus, suma asta abia daca reusesti sa o obtii pe com pe siteurile de continut, in romania slabe sanse. Am vandut mai multe proiecte in ultimii ani, toate pe .ro, iar pretul obtinut nu a fost niciodata mai mare de 6-8 x venitul lunar. Eu consider ca in .ro e ok sa vinzi un site doar daca ai nevoie urgenta de ceva lichiditati sau nu iti mai place sa te ocupi de el. Nu se merita altfel, motiv pentru care, daca te uiti pe bursa, apare un site de vanzare la 2-3 saptamani in conditiile in care acum 2-3 ani erau listate zilnic cateva.
Într-o zi, riscând, poți să rămâi fericit pentru toată viața !
Contează ce produci nu cine pretinzi a fi.