7th November 2014, 00:43
1 out of 1 members found this post helpful.
Daca folosesti paginare pe index nu isi are rost ca pagina 1 2 3 sa mai fie index follow (eu am pe no index si nu am nici o eroare in w tools).
Daca nu folosesti categorii, site-ul nu ti le indexeaza, insa siturile mele urca automat si pe categorii odata ce autoritatea domeniului creste. Aici faci cum crezi tu. E aceeasi chestie si la categorie (no index in pagina 2 3)
Eu am dat noidex la search, la tag, la paginatie, la arhive, la autor. Astea iti aduc dublicate.
Poti face la ceea cea ma spus mai sus, ca paginarea sa fie no index din 2, dar asta iti creeaza cateva dublicateuri, in timp din ce in ce mai multe.
Eu am de toate pe site, ultimele articole, categorii pe index, nu am paginare pe index. Faci cum crezi tu.
Stiu ca nu vei lua mesajul in serios, dar eu ti-am raspuns totusi in ciuda faptului ca m-ai facut in toate felurile. O alta varianta contra dublicate-urilor mai are roby. Poate sa-si spuns parerea. El o are facuta in robots eu in header
7th November 2014, 14:00
3 out of 3 members found this post helpful.
Bună,
Cum cred eu că este bine să se procedeze pe WP:
- noindex la paginaţie, autor, ataşamente, taguri, arhive, dată;
- categoriile eu le las să fie indexate (fără paginaţie). Chiar dacă nu vrei să rankezi cu categoriile, pentru SEO este bine să le întăreşti, să aduci linkuri spre fiecare categorie, pentru că ele vor transmite mai departe link juice spre paginile cu articole;
- e bine să foloseşti excerpt la categorii, cum ziceai, dar ŞI introducere la fiecare categorie, pentru SEO, în primul rând, dar şi pentru vizitatori, pentru că fără o introducere e ca şi cum vizitatorii "aterizează" direct pe paginile cu categorii, fără să li se explice ce urmează să găsească în acea categorie. Iar pentru SEO se înţelege că e pe placul lui Google combinaţia dintre conţinut static (introducerea categoriei) şi actualizarea constantă a categoriei (noile postări care vor apărea în categorie). Dacă tema nu permite adăugarea de text introductiv la categorii trebuie modificat category.php. Vezi AICI;
- in general folosesc pagină statică pe index, dar depinde şi de tipul site-ului. Eu prefer să am controlul pentru cea mai importantă pagină din site (de regulă fiind pagina cu cele mai multe backlinkuri) şi nu vreau să o las la voia întâmplării, să apară ultimele postări cum se nimereşte, mai ales dacă e o nişă competitivă. Pentru cititori, ca să vadă ce mai e nou pe site, şi pentru Google, ca să vadă că se mai schimbă ceva, folosesc un widget cu ultimele postări în sidebar. Chiar dacă nu vrei să rankezi cu indexul tot trebuie să ajuţi indexul cu linkuri, ca să capete autoritate şi să transmită mai departe link juice spre categorii, care vor transmite mai departe spre postări;
.................................................. .........................................
Pentru rankare pe long tail contează on-page-ul: cuvintele-cheie vizate trebuie să fie în URL + în titlu, h1 pe titlul postării, contează lungimea articolului, nr de linkuri interne care duc spre acea pagină, la câte click-uri distanţă se află acea pagină de index...
Am înţeles că tu vrei să rankezi bine doar cu articolele. Şi tocmai aici e problema pe WP, fiecare articol publicat va ajunge, cu timpul, de pe prima pagină a categoriei, pe pagina 2, 3, 15...n. Cu timpul se poate avea senzaţia că deşi se tot adaugă conţinut, blog-ul parcă nu mai creşte, se stagnează ca nr de vizitatori, sau mai rău, chiar scade traficul. Motivul e ca pe WP atunci când se publică un articol, "se îngroapă" un altul. Am văzut cazuri pe WP de site-uri şi cu mii de articole care au rămas la traficul pe care l-au avut când aveau doar câteva zeci-sute de articole, sau chiar au scăzut, dacă au "îngropat" postări care le aducea trafic.
Cum se poate evita:
- articolele care aduc trafic nu trebuie lăsate să ajungă la nu ştiu câte click-uri distanţă de index. Trebuie făcute sticky în paginile cu categorii sau republicate, actualizată data (ca să rămână mereu la maxim 3 click-uri distanţă de index), eventual făcute şi câteva mici modificări la pagină pentru ca Google să vadă că pagina a fost actualizată;
- ideal ar fi să setezi să se afişeze mai multe postări în fiecare categorie, tot pentru SEO, din acelaşi motiv pe care l-am menţionat mai sus. Eu las să se afişeze vreo 20, având pagină statică pe index nu mă deranjează şi bănuiesc că nici pe cititori nu-i deranjează să vadă dintr-o privire mai multe articole din aceeaşi categorie, fără să fie nevoiţi să dea un click suplimentar;
- eu folosesc un plugin care să afişeze TOATE postările dintr-o anumită categorie (un Related Posts by category, nu by tag, în sidebar, pentru că dacă sunt multe articole într-o categorie nu e loc la sfârşitul postărilor), deci să fie afişate DOAR articolele din acea categorie. În felul ăsta fiecare articol va primi linkuri de la fiecare articol din acea categorie. Site-urile autoritare reuşesc să rankeze şi cu pagini la distanţă mare de index, fără multe linkuri interne spre acea pagină, dar pt site-urile noi, sau fără autoritate, trebuie un pic de grijă. Atenţie când alegi un Related Posts să verifici să nu consume prea multe resurse, eu am dat de multe ori peste pluginuri Related Posts care consumau resurse cât pentru o sută;
- dacă site-ul e nou (sau cu autoritate scăzută) ar fi bine să ai grijă să nu ai linkuri interne fără rost (link spre autor, etc) sau să apară acelaşi link de 2-3-4 ori în pagina, mai ales pe index. Eu la site-urile noi am grijă să am maxim 15-20 linkuri interne pe index, doar cele pe care le pun în meniu, strictul necesar. Şi nici un link extern în paginile importante (index şi categorii). Un pic de zgârcenie câteodată nu strică.