Problema cu reputatia este mai ampla, putem discuta mult despre aceasta tema si tot o sa fie greu sa ajungem la un consens. Dar este adevarat, nici o comunitate nu functioneaza fara reguli, cand toti incep sa dirijeze ca asa vor muschii lor incepe anarhia. Asa ca exista situatii cand unele lucruri trebuie penalizate. Important este CUM imparti aceste penalizari.

O problema ce am observat ca nu intotdeauna este explicata reputatia proasta pe care ai primit-o. Ti se baga sub nas un link, sa te duci si sa recitesti regulile de utilizare, pagina care contine zeci de posturi, in loc sa ti se spuna unde ai gresit. Eu cred ca este mai eficient daca spui clar de ce ai dat reputatia negativa, omul respectiv daca isi da seama ca a gresit va invata din greseala respectiva. Nu este o problema daca gresesti, numai cei care nu fac nimic nu gresesc niciodata. Poate esti obosit si ti-a trecut cu vederea un lucru micut cum ar fi data de creere a unui topic si din dorinta de a ajuta postezi acolo. Zbang, reputatie negativa fara explicatii Daca stii ca ai gresit, este mai usor sa accepti bobita rosie, chiar daca vine de la un utilizator care ti-ar putea fi copil.

A doua problema este persoana de la care primesti reputatia negativa. Daca primesc de la o persoana pe care il vad activ si care m-a ajutat pe mine sau pe altcineva cu sfaturi sau informatii, il vad indreptatit sa ma traga de urechi daca am gresit. Dar daca vine unu care desi are reputatie buna dar nu prea face munca de teren, nu vad sa ajute pe altii dar este primul la dat negative, este destul de greu de inghitit. Daca esti o persoana importanta care imparte din bogatia lui pentru a aduce valoare acestei comunitati, atunci esti indreptatit sa le deschizi ochii celor care inca nu s-au trezit.

Trebuie fiecare sa inteleaga ca nu toti sunt la acelasi nivel. Sunt persoane care nu scriu corect, altii nu inteleg unele lucruri sau au lipsa de cunostinte. Intrebarile acestor persoane par idioate si de multe ori sunt taxate cu reputatii negative. Desi au venit aici sa invete, multi dintre ei vor parasi comunitatea. Poate spuneti ca nu este nici o problema daca cineva slab pregatit paraseste forumul, eu insa cred ca orice persoana este o valoare si nu stii cand va scrie un post care iti va schimba viata. Cred ca fiecare dintre noi trebuie sa incercam sa fim mai intelegatori, chiar daca considerati ca trebuie sa dati reputatii negative, sa explicati cu foarte multa intelegere pentru a da posibilitatea persoanei respective sa invete, si sa se obisnuiasca cu regulile acestui forum.