In sfarsit ,am reusit sa-i conving pe cei de la ROTLD sa afiseze semnificatia PendingDelete pentru domeniile cu extensia .ro
Nu e tocmai ce mi-am dorit , dar incepand de astazi este publica ( in sensul ca apare pe site ) semnificatia statusului PendingDelete ( si a altora dar asta ma interesa ) , in limba romana , pe siteul ROTLD la sectiunea "Intrebari Frecvente" linkul "Ce semnificatie au starile domeniilor .ro?" .
De ce e important asta ? Pentru ca PendingDelete-ul romanesc , cum e regula pe la noi , e original , in sensul ca , in aceasta etapa , detinatorul curent al domeniului poate sa isi prelungeasca domeniul iar statusul devine OK.
In practica internationala , pentru gTLD-urile com si net , in PendingDelete , faza premergatoare stergerii ( si punerii domeniului in circulatie respectiv "available") detinatorul nu mai poate prelungi domeniul ( nici chiar contra unei taxe suplimentare ) . Acest lucru poate fi facut in perioada de Redemption Period .
Exista o etapa de Pending Delete in care detinatorul curent al domeniului poate prelungi domeniul respectiv pentru domeniile .info , dar la status apare foarte clar si lamuritor "Pending Delete Restorable " ( status similar Redemption Period de la .com si .net ) . Mai mult atat , acaesta nu este ultima etapa de dinaintea stergerii ci este anterioara celei de "Pending Delete for Release " ( de asemenea foarte clar ca semnificatie , fiind similar statusului de Pending Delete de la com si net ) .
Asadar unele domenii .ro aveau acest status dar nu era nicaieri ( pe siteul rotld.ro ) explicat semnificatia acestui status , cu atat mai mult cu cat PendingDelete-ul nostru e diferit de cel pentru com , net , org info etc deci putea crea confuzii si ma refer aici in primul rand la posibilitatea statusului de a reveni de la PendingDelete la OK prin prelungirea domeniului de catre vechiul detinator .
Nici macar faptul ca e o etapa inaintea stergerii nu era mentionat pe site , prin urmare necunoscatorii de limba engleza n-ar fi stiut nici macar atat .
Ce nu s-a publicat ( desi , in opinia mea , era cazul intrucat e de mare interes ) :
-ca pana in 30 de zile ( de la intrarea in PendingDelete ) tariful de prelungire este exact taxa de inregistrare
-ca dupa cele 30 de zile ( de la intrarea in PendingDelete ) costurile cresc cu o suma care este variabila si care tine cont si de cat de important este domeniul
Aceasta ultima informatie m-a intrigat foarte tare dar asta e o alta discutie .

Răspunde cu citat