Pagina 1 din 2 12 UltimulUltimul
Rezultate 1 la 10 din 13

Subiect: Black hat - până când?

doro este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    41
    Data înscrierii
    8th September 2007
    Locaţie
    Berlin / Bucharest
    Posturi
    988
    Putere Rep
    41

1 out of 1 members found this post helpful.

Implicit Black hat - până când?

Se zvoneşte că înscrierile în directoare nu mai aduc nimic, că SEO devine PR şi că trebuie să începem să gândim campanii de publicitate tot mai ample ca să avem rezultate din pdv. Se spune că SEO nu mai e ce a fost şi că în curând se va transforma într-un domeniu exclusivist, accesibil numai brandurilor mari, cu buget de promovare masiv. Dar toate astea par să fie contrazise de evoluţia în SERPul românesc, cel puţin aşa spun observaţiile mele (aş fi curioasă să aflu şi alte puncte de vedere): în ultimele 4-5 luni tot mai mult spam a fost aruncat în faţa rezultatelor optimizate atent, bine, natural.

Într-o bună zi tehnicile black hat vor înceta să mai funcţioneze şi vor fi penalizate la grămadă. Unii spun că această eră deja a început. Dar până să resimţim şi noi efectele, cum procedăm? Continuăm pe căile "albe" cu toate că acestea abia dau rezultate (mai ales în ochii clienţilor din România - care mai toţi vor rezultate pe termen scurt) sau sărim în barca spammerilor?

Şi cred că cea mai importantă întrebare este... ce îi spui clientului când te întreabă de ce o petardă de pagină rankează mai bine decât afacerea sa, în promovarea căreia a investit ani la rând şi cifre cu multe zero-uri?!
    Ultima modificare făcută de doro; 25th July 2013 la 16:27.

alias74 este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    36
    Data înscrierii
    28th November 2010
    Locaţie
    Rome
    Vârstă
    52
    Posturi
    616
    Putere Rep
    36

1 out of 1 members found this post helpful.

Implicit

Pai poti sa-i spui clientul ca in viitor acea pagina va disparea datorita unui algoritm mai bine implementat de la google (povesti). Asta teoretic practic vedem cu toti ca pagini sau site cu un background dubios stau bine mersi in pozitii fruntase.

Deocamdata sunt unele tehnici de black hat care daca sunt facute cu cap inca dau rezultate, unele dispar apar altele, sa o numim evolutie, sa o numim revolutie ceea ce e cert este ca sunt o gramada de bani care se duc pe garla prin promovare de calitate si nu da rezultatul scontat.

Nic
    Nic este deconectat Super Moderator
    Reputatie:
    53
    Data înscrierii
    14th May 2007
    Posturi
    987
    Putere Rep
    53

Implicit

Daca te ajuta cu ceva nici pe .com situatia nu e mai roz. Dau zilnic de siteuri spam care rankeaza in top cu metode relativ evidente - gen siteuri cu o singura pagina de continut si linkuri de la retele private cu high pr , etc...

Daca faci seo pt clienti, nu prea iti permiti sa "experimentezi" pe brandul lor. Faptul ca o pagina de 2 bani rankeaza mai bine cu un loc pe un anumit cuvant, etc... nu mi se pare o problema prea mare daca descrii o viziune mai larga a procesului seo (stabilitate pe termen lung, conteaza si pentru cate cuvinte rankezi si traficul total din google, ctr, oricum google incepe sa afiseze rezultate personalizate pt fiecare query, etc..).

Toate astea sunt insa povesti pt clienti.

Daca faci seo pt tine, iti dai seama ca pana ajunge google sa isi puna la punct algoritmii, iti moare afacerea. Si stabilitatea pe termen lung bazat pe trafic din search engines e un vis oricum, la modul cum isi promoveaza google siteurile proprii sau pe ale partenerilor lor, s-ar putea sa nu mai existe "organic search" sau "seo pe termen lung" asa cum il stim noi acum.

Eu am cuvinte pentru care acum ani de zile luam o groaza de search trafic si teoretic numarul de cautari pt cuvintele respective e in crestere conform trendurilor, insa traficul a scazut semnificativ desi am acelasi serp ranking. Prea multe rezultate "non organice" apar in top si iau din trafic - adwods, google shop widgeturi cu pret si imagine, si produse, etc...

Pe ro inca nu exista problema asta, dar in viitor...

Marius Cristian este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    53
    Data înscrierii
    14th January 2007
    Locaţie
    Bucuresti, Romania
    Posturi
    1.519
    Putere Rep
    53

Implicit

Citat Postat în original de alias74 Vezi Post
    Pai poti sa-i spui clientul ca in viitor acea pagina va disparea datorita unui algoritm mai bine implementat de la google (povesti).
    Ii spui si? El vede realitatea: siteul ala obscur si aparut din senin este in fata lui de cateva saptamani, peste o luna e situatia este aceeasi samd. Ca peste 3-4 este zburat aproape complet din SERP ... ce mai conteaza pentru momentul prezent.

Marius Cristian este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    53
    Data înscrierii
    14th January 2007
    Locaţie
    Bucuresti, Romania
    Posturi
    1.519
    Putere Rep
    53

Implicit

Citat Postat în original de Nic Vezi Post
    Faptul ca o pagina de 2 bani rankeaza mai bine cu un loc pe un anumit cuvant, etc... nu mi se pare o problema prea mare daca descrii o viziune mai larga a procesului seo (stabilitate pe termen lung, conteaza si pentru cate cuvinte rankezi si traficul total din google, ctr, oricum google incepe sa afiseze rezultate personalizate pt fiecare query, etc..).

Toate astea sunt insa povesti pt clienti.
    La o continuitate de ani de zile poate ca nu te vor crede si probabil ca vor gandi ca spui povesti, dar, in general, vor merge in virtutea colaborarii avantajoase anterioare.

emm
    emm este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    58
    Data înscrierii
    11th November 2006
    Posturi
    829
    Putere Rep
    58

7 out of 7 members found this post helpful.

Implicit

Internetul este un domeniu high-tech. Prin urmare e bazat pe tehnologie, tehnologia informationala. Iar asta evolueaza cu o viteza fenomenala.

Din acest motiv, toate domeniile conexe evolueaza rapid, uneori ultrarapid, iar tehnicile valabile astazi, peste cativa ani nu mai au nicio valoare. Sau poate si peste 6 luni.

Va sugerez spre exemplu sa faceti un test, sa folositi Wayback Machine si sa va uitati la siturile din anul 2000 spre exemplu. Parca sunt din alta lume, ce exista astazi nu mai are mare legatura cu ceea ce este acum. Ma uit si eu uneori la siturile mele de atunci, si ma amuz copios.

Prin urmare orice business online, sau cu un picior in online, va avea de infruntat aceasta volatilitate mai devreme sau mai tarziu. Si exista solutii, o sa mentionez cateva (nu ca asta ar fi toata lista):

- Pe cat posibil, ar trebui sa ai mai multe surse de venit, daca se poate mai multe componente de business diferite (chiar daca e vorba de o mica afacere personala). Nu puneti toate ouale in acelasi cos. Una offline, clasica, pe langa cea online, nu strica niciodata.

- Cat mai multe surse distincte de trafic. A te baza strict pe SEO e profitabil, dar foarte riscant. Vine Pinguinul 7.0 si te trezesti fara cascaval. Eu am constatat ca reclama platita (in diversele ei forme, nu doar AdWords) este mult mai predictibila si controlabila, si mult mai stabila in timp. Mai sunt si lucruri gen trafic direct, promovari offline, participari in comunitati, social media samd. Destule de experimentat. Personal prefer SEO + PPC, am mai spus asta si in alte postari, pentru ca PPC aduce stabilitate iar SEO aduce profit peste acea stabilitate.

- Inovatie. Durata de viata medie a unui business este de aproximativ 5 ani (exceptand cele care esueaza in primul an, adica o buna majoritate). Si asta pentru ca, dupa 5 ani lucrurile se schimba atat de mult, incat majoritatea afacerilor nu mai pot exista in formula aleasa. Putine depasesc acest interval. Unele expira si mai devreme. Singura solutie sa rezisti pe termen lung, este sa te reinventezi continuu. Si asta inseamna research, brainstorming, adaptare, invatare continua.

- Si bineinteles, sa fii pregatit(a) sa abandonezi barca la timp. Sa te reorientezi cand e cazul. Multi oameni cand ajung la inchiderea unei afaceri (sau faliment) se considera distrusi. Eu unul, imi spun altfel atunci: Perfect! Am incheiat o etapa, a fost bine cat a fost. Am incercat ceva. Acum vine momentul sa fac ceva nou. Si ma simt grozav doar gandindu-ma la lucrurile noi pe care le voi putea incerca, si la noile posibilitati pe care le am.

Nu va mai speriati sa construiti castele de nisip. Totul e trecator. Totul e castel de nisip, in viata asta. Este insa importanta constientizarea acestui aspect. Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, nu e decat o continua transformare. Nu te poti face baraj, sa opresti mersul lucrurilor. Trebuie sa lasi "apa" sa te poarte, sa fii in permanenta "pe val", adica sa accepti schimbarea si sa te integrezi mereu in noua realitate.

Iar referitor la black hat - multe din tehnicile de "optimizare" folosite acum 10 ani, astazi sunt black hat, sau mai bine zis spam. Exista black hat, si grey hat, si aproape white hat, si poate si orange hat samd. Fiecare se pozitioneaza unde crede ca ii este mai bine. Si in momentul in care ti-ai ales tabara, nu te oftica pentru faptul ca exista si alta tabara, care procedeaza altfel. Etic sau neetic, e greu sa-i impiedici, si consumi energie inutila daca te oftici ca ei fac asta si "they are getting away with it". Fiecare tabara cu avantajele si dezavantajele ei. Zona de grey-black obtine maxim de eficienta cu minim de efort investit, dar este si cea mai riscanta si volatila. Iar zona de white hat are durata de viata cea mai lunga, doar ca necesita mult mai multa munca. Cred ca depinde de fiecare, ce anume alege. Si functie de ce alegi, vei suporta consecintele, bune sau rele.

Asa cum intotdeauna la o coada va exista cineva care incearca sa se bage in fata, tot asa si in SEO vor exista mereu si cei care incearca sa foloseasca un truc pentru a obtine rezultate pe care altfel le-ar plati cu bani grei.

doro este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    41
    Data înscrierii
    8th September 2007
    Locaţie
    Berlin / Bucharest
    Posturi
    988
    Putere Rep
    41

Implicit

Citat Postat în original de Marius Cristian Vezi Post
    Ii spui si? El vede realitatea: siteul ala obscur si aparut din senin este in fata lui de cateva saptamani, peste o luna e situatia este aceeasi samd. Ca peste 3-4 este zburat aproape complet din SERP ... ce mai conteaza pentru momentul prezent.
    Cam asta e problema. În momentul în care vinzi ceva, un produs un serviciu (seo), nu merge să spui clientului "îţi vreau binele, ai încredere în mine". Clientul îţi pune nişte bani concreţi în mână şi în schimbul lor aşteaptă nişte lucruri la fel de concrete. Iar treburile cu update-urile de algoritm, căutările personalizate sunt doar poveşti, pe care clientul poate să le interpreteze în avantajul tău sau în dezavantajul tău. Când o face în dezavantajul tău...

alias74 este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    36
    Data înscrierii
    28th November 2010
    Locaţie
    Rome
    Vârstă
    52
    Posturi
    616
    Putere Rep
    36

Implicit

Nu stiu pe plaiuri mioritice dar prin cizma pe aici cam toate agentiile se bazeaza pe PPC si implicit adwords. Seo e doar o activitate optionala, cand se ia un client si se fixeaza bugetul aceasta include in cea mai mare parte cel pentru PPC si web marketing plus SEM.
    A te baza pe SEO pur in aceste zile este cam riscat, asa cum spunea unul dintre ambasadori: vine pinguinu 7 si se duce castelul de rapa.

gabetu este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    29
    Data înscrierii
    10th April 2011
    Locaţie
    Piatra Neamt
    Posturi
    186
    Putere Rep
    29

Implicit

Sunt de aceeasi parere cu @emm, nici acum si nici pe viitor nu te mai poti baza doar pe SEO, mi-am instruit clientii sa accepte buget pentru SEO (local) + PPC + SMM, chiar daca nu au inteles ei prea bine despre ce este vorba. Destul de descurajant este ca acestia nu inteleg ca optimizarea si promovarea sunt procese continue, nu doar pentru 2-3 luni.

Pe cat mi-a permis timpul, am creat site-uri paralele cu ale clientilor, am folosit metode "diverse si agresive" in optimizare, le-am urmarit evolutia, pe cele care s-au pozitionat bine, s-au stabilizat si au obtinut un PR bun le-am redirectat catre site-urile clientilor, avand destul succes cu aceasta metoda.

Hakuna Matata este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    48
    Data înscrierii
    21st January 2011
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    46
    Posturi
    791
    Putere Rep
    48

Implicit

Matt a specificat [in clipul in care purta tricou cu logo Mozila] ca la sfarsitul verii se va lansa un nou algoritm care detecteaza spam-ul, mai exact pe cei care folosesc tehnici de blackhat. Tocmai de accea nu avem un PR update deoarece se va da in cei care au PR MARE obtinut "in mod nemeritat" si il dau si altora. In consecinta noul alogoritm si noul update pe PR va avea impactul pe care l-a avut pinguin 1 [este strict parerea mea, nu am citit nicaieri, nu mi-a spus nimeni - ramane de vazut daca se va confirma sau infirma]

PS - Daca domeniile ce formeaza o retea privata au PR legit si acesta se "scurge" si catre tine ... nu e blackhat

Pagina 1 din 2 12 UltimulUltimul

Informații subiect

Utilizatori care navighează în acest subiect

Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)

Thread-uri Similare

1. Black Seo sau ??
    De palex1988 în forumul Bar, lobby...
    Răspunsuri: 7
    Ultimul Post: 12th November 2012, 17:30
  2. Black SEO si romanasii...
    De Mircea Budean în forumul Bar, lobby...
    Răspunsuri: 6
    Ultimul Post: 9th August 2007, 02:38
  3. Black SEO
    De int21hi în forumul Bar, lobby...
    Răspunsuri: 5
    Ultimul Post: 6th August 2007, 02:16
  4. Black SEA & Black Hat SEO
    De Seo_clean în forumul Discutii generale privind optimizarea si motoarele de cautare
    Răspunsuri: 0
    Ultimul Post: 5th August 2007, 09:09
  5. black hat seo
    De memelea în forumul SPAM made in .RO
    Răspunsuri: 5
    Ultimul Post: 29th January 2007, 17:58

Permisiuni postare

• Nu puteţi posta subiecte noi.
  • Nu puteţi răspunde la subiecte
  • Nu puteţi adăuga ataşamente
  • Nu puteţi modifica posturile proprii
  •