1 out of 1 members found this post helpful.
Black hat - până când?
Se zvoneşte că înscrierile în directoare nu mai aduc nimic, că SEO devine PR şi că trebuie să începem să gândim campanii de publicitate tot mai ample ca să avem rezultate din pdv. Se spune că SEO nu mai e ce a fost şi că în curând se va transforma într-un domeniu exclusivist, accesibil numai brandurilor mari, cu buget de promovare masiv. Dar toate astea par să fie contrazise de evoluţia în SERPul românesc, cel puţin aşa spun observaţiile mele (aş fi curioasă să aflu şi alte puncte de vedere): în ultimele 4-5 luni tot mai mult spam a fost aruncat în faţa rezultatelor optimizate atent, bine, natural.
Într-o bună zi tehnicile black hat vor înceta să mai funcţioneze şi vor fi penalizate la grămadă. Unii spun că această eră deja a început. Dar până să resimţim şi noi efectele, cum procedăm? Continuăm pe căile "albe" cu toate că acestea abia dau rezultate (mai ales în ochii clienţilor din România - care mai toţi vor rezultate pe termen scurt) sau sărim în barca spammerilor?
Şi cred că cea mai importantă întrebare este... ce îi spui clientului când te întreabă de ce o petardă de pagină rankează mai bine decât afacerea sa, în promovarea căreia a investit ani la rând şi cifre cu multe zero-uri?!
Ultima modificare făcută de doro; 25th July 2013 la 16:27.
1 out of 1 members found this post helpful.
Pai poti sa-i spui clientul ca in viitor acea pagina va disparea datorita unui algoritm mai bine implementat de la google (povesti). Asta teoretic practic vedem cu toti ca pagini sau site cu un background dubios stau bine mersi in pozitii fruntase.
Deocamdata sunt unele tehnici de black hat care daca sunt facute cu cap inca dau rezultate, unele dispar apar altele, sa o numim evolutie, sa o numim revolutie ceea ce e cert este ca sunt o gramada de bani care se duc pe garla prin promovare de calitate si nu da rezultatul scontat.
7 out of 7 members found this post helpful.
Internetul este un domeniu high-tech. Prin urmare e bazat pe tehnologie, tehnologia informationala. Iar asta evolueaza cu o viteza fenomenala.
Din acest motiv, toate domeniile conexe evolueaza rapid, uneori ultrarapid, iar tehnicile valabile astazi, peste cativa ani nu mai au nicio valoare. Sau poate si peste 6 luni.
Va sugerez spre exemplu sa faceti un test, sa folositi Wayback Machine si sa va uitati la siturile din anul 2000 spre exemplu. Parca sunt din alta lume, ce exista astazi nu mai are mare legatura cu ceea ce este acum. Ma uit si eu uneori la siturile mele de atunci, si ma amuz copios.
Prin urmare orice business online, sau cu un picior in online, va avea de infruntat aceasta volatilitate mai devreme sau mai tarziu. Si exista solutii, o sa mentionez cateva (nu ca asta ar fi toata lista):
- Pe cat posibil, ar trebui sa ai mai multe surse de venit, daca se poate mai multe componente de business diferite (chiar daca e vorba de o mica afacere personala). Nu puneti toate ouale in acelasi cos. Una offline, clasica, pe langa cea online, nu strica niciodata.
- Cat mai multe surse distincte de trafic. A te baza strict pe SEO e profitabil, dar foarte riscant. Vine Pinguinul 7.0 si te trezesti fara cascaval. Eu am constatat ca reclama platita (in diversele ei forme, nu doar AdWords) este mult mai predictibila si controlabila, si mult mai stabila in timp. Mai sunt si lucruri gen trafic direct, promovari offline, participari in comunitati, social media samd. Destule de experimentat. Personal prefer SEO + PPC, am mai spus asta si in alte postari, pentru ca PPC aduce stabilitate iar SEO aduce profit peste acea stabilitate.
- Inovatie. Durata de viata medie a unui business este de aproximativ 5 ani (exceptand cele care esueaza in primul an, adica o buna majoritate). Si asta pentru ca, dupa 5 ani lucrurile se schimba atat de mult, incat majoritatea afacerilor nu mai pot exista in formula aleasa. Putine depasesc acest interval. Unele expira si mai devreme. Singura solutie sa rezisti pe termen lung, este sa te reinventezi continuu. Si asta inseamna research, brainstorming, adaptare, invatare continua.
- Si bineinteles, sa fii pregatit(a) sa abandonezi barca la timp. Sa te reorientezi cand e cazul. Multi oameni cand ajung la inchiderea unei afaceri (sau faliment) se considera distrusi. Eu unul, imi spun altfel atunci: Perfect! Am incheiat o etapa, a fost bine cat a fost. Am incercat ceva. Acum vine momentul sa fac ceva nou. Si ma simt grozav doar gandindu-ma la lucrurile noi pe care le voi putea incerca, si la noile posibilitati pe care le am.
Nu va mai speriati sa construiti castele de nisip. Totul e trecator. Totul e castel de nisip, in viata asta. Este insa importanta constientizarea acestui aspect. Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, nu e decat o continua transformare. Nu te poti face baraj, sa opresti mersul lucrurilor. Trebuie sa lasi "apa" sa te poarte, sa fii in permanenta "pe val", adica sa accepti schimbarea si sa te integrezi mereu in noua realitate.
Iar referitor la black hat - multe din tehnicile de "optimizare" folosite acum 10 ani, astazi sunt black hat, sau mai bine zis spam. Exista black hat, si grey hat, si aproape white hat, si poate si orange hat samd. Fiecare se pozitioneaza unde crede ca ii este mai bine. Si in momentul in care ti-ai ales tabara, nu te oftica pentru faptul ca exista si alta tabara, care procedeaza altfel. Etic sau neetic, e greu sa-i impiedici, si consumi energie inutila daca te oftici ca ei fac asta si "they are getting away with it". Fiecare tabara cu avantajele si dezavantajele ei. Zona de grey-black obtine maxim de eficienta cu minim de efort investit, dar este si cea mai riscanta si volatila. Iar zona de white hat are durata de viata cea mai lunga, doar ca necesita mult mai multa munca. Cred ca depinde de fiecare, ce anume alege. Si functie de ce alegi, vei suporta consecintele, bune sau rele.
Asa cum intotdeauna la o coada va exista cineva care incearca sa se bage in fata, tot asa si in SEO vor exista mereu si cei care incearca sa foloseasca un truc pentru a obtine rezultate pe care altfel le-ar plati cu bani grei.