6th February 2012, 21:28
2 out of 2 members found this post helpful.
Se pare ca poti.
Cod Caen: 4791 Comerţ cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet
Nu tb sa dovedesti vreo specializare in IT. Faci comert, nu siteuri.
Asta pentru comert.
In functie de ce "produci" (ptr cazul specificat se face si productie) tb sa iti mai incluzi si codurile CAEN; in exemplul de mai sus sa zicem ca si
1723 - Fabricarea articolelor de papetarie
1729 - Fabricarea altor articole din hartie si carton
si ce-o mai fi, tb "parsata" lista cu atentie sa vezi la ce te incadrezi.
Persoana fizica vei fi tot timpul pana dai ortul popii. "Lichidezi" (radiezi) persoana fizica autorizata de la Registrul Comertului, care e o entitate separata, nu una care te substituie.
--- Later Edit --- (ca mi-a fost lene sa apas "Edit")

Postat în original de
Prometeu
Ce fac eu totusi in conditia in care mie poate imi ia 2 ore sa fac o amarata de felicitare si totusi deduc doar materia prima?
Faci altceva. 
PS: Atentie, nu e doar impozitul de platit, mai sunt celelalte taxe (sanatate, pensii, somaj).
Ultima modificare făcută de Marius Cristian; 6th February 2012 la 21:40.
6th February 2012, 21:30
3 out of 3 members found this post helpful.
Salut!
Merge PFA pentru ce vrei tu sa faci dar personal nu iti recomand. De ce? Pentru pa o persoana fizica autorizata poate avea un singur cod caen. Ma gandesc ca tu ai nevoie de flexibilitate, astazi faci comert cu felicitari maine poate vrei sa produci caramida sau iti cere un client factura pentru o optimizare seo. Doar nu vei deschide alta societate pentru o amarata de factura. PFA este recomandat pentru o persoana care lucreaza intr-un singur domeniu (numai acolo) de exemplu contabil autorizat, traducator, etc.
Iti recomand sa iti faci I.I. (intreprindere individuala), poti avea mai multe coduri caen si chiar poti si angaja pana la maxim 10 angajati. Eu am II si sunt multumit, ma ocup de web development si mai am si un magazin nealimentar offline. Daca majoritatea clientilor tai sunt persoana fizice (oameni simplu, nu pers juridice) e bine sa te inregistrezi ca neplatitor de TVA, esti scutit de plata nenorocitului de tva doar daca ai cifra de afaceri mai mica de 1 miliard vechi pe an. (Daca de exemplu in luna august depasesti cifra de afaceri de 1 miliard devi automat platitor de TVA.). Inca un avantaj la II este faptul ca contabilitatea se poate tine in partida simpla si e floare la ureche.
Pretul tau de productie pentru o felicitare este de 6 lei, tu o vinzi cu 10 lei (esti neplatitor de TVA), profitul tau este de 4 lei la o felicitare. 4 lei + alti 4 lei + si asa mai departe se aduna 10000 RON, din acestia trebuie sa platesti 16% impozit. Chestia este ca tu sa ai multe cheltuieli ca sa-ti micsorezi profitul, de exemplu cumperi o masa de lucru care este necesara pentru a lipi felicitarile, activitatea ta necesita o masina - bonurile de carburant, factura de la service, etc le treci toate pe cheltuieli si astfel reduci din profitul de 10000 ron la 2000 de ron. Acum platesti impozit pe profit doar din acestia 2000 ron.
Sunt multe de spus....
O seara buna!
6th February 2012, 21:50
1 out of 1 members found this post helpful.
@Clax: Nu ai un singur cod CAEN la PFA, insa iti trebuie atestare pentru fiecare cod in parte, sau una care sa acopere mai multe.
@Prometeu: Ti-au raspuns in mare parte baietii la intrebari...
Atestatul la informatica din liceu iti poate acoperii mai multe clase CAEN: 6311 (Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activitati conexe), 6312 (Activitati ale portalurilor web) etc...
In cazul in care nu sunt multumit, este usor sa devin inapoi persoana fizica ”normala” ?
Da, de fapt esti ambele in acelasi timp. Persoana Fizica cu treaba ei si PFA cu treaba ei. Cand te decizi ca vrei sa inchei activitatea, te duci la ONRC si platesti o suma modica pentru a inchide PFA-ul.
Atentie la facturi, daca vrei sa le scazi la cheltuieli, sa fie catre PFA, nu catre persoana fizica!
“Stop Doubting Yourself, Work Hard and Make It Happenµ
Imi place sa conduc si sa gasesc cele mai bune
distanţe rutiere.
6th February 2012, 21:59
1 out of 1 members found this post helpful.

Postat în original de
Prometeu
Deci ca persoana fizica am voie doar un cod CAEN, totusi 4791 asta nu inseamna comert cu amanuntul pentru mai multe tipuri de produse? Adica daca maine vreau sa vand si baloane impreuna cu felicitarile as putea face asta in baza codului meu CAEN ?
Marius spunea ca ar trebui sa adaug si celelalte coduri aferente CAEN, sau acelea sunt un fel de coduri ramura ?(mai exact cum as putea adauga daca am voie doar unul)
Da: este suficient. Insa tu spuneai ca vrei sa si produci/fabrici acele felicitari ceea ce schimba datele problemei.
Nu doar le cumperi cu 1 leu si le vinzi cu 2.
Ai voie mai multe coduri CAEN, pentru unele insa trebuie sa dovedesti prin acte ca detii o specializare in meseria respectiva. Cred ca asta e singura scapare a lui Clax din postul de mai sus, care in rest e foarte bun.
--- Later Edit --- (ca mi-a fost lene sa apas "Edit")

Postat în original de
Prometeu
Mai citeam ceva despre norma de venit, sau nu se aplica in cazul acestui cod CAEN ?
Norma de venit se aplica doar unor anumite coduri CAEN: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf..._venit2012.htm
Pentru Bucuresti, pentru IT, de exemplu, sunt doar:
6202 : activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei
6203 : activităţi de management (gestiune şi exploatare) a mijloacelor de calcul
Si interpretarile pot diferi de la fiecare administratie financiara in parte daca pentru a fi eligibil trebuie sa ai doar un singur cod caen sau mai multe.