Site-ul este "oprit" de 2 ani (aproape 3), dar banuiesc ca ti-ai dat seama, dar ai preferat sa te dai "cocos".
Last minute pentru seo se numeste categorie, cand ajungi acolo o sa te prinzi, eu momentan o sa merg sa cant la alta masa.
Da? cum asa?
Ma apuc maine de un proiect, dau anunt de angajare si incep sa-mi fac echipa? Pe cine angajez? Cum? Cand? Pe ce perioada? Cat ma costa? Ce primesc? Garantii? Vacante, taxe, concedii medicale?
Sa presupunem ca dupa o perioada, zeci de interviuri, oameni noi, manager de proiect, agentie de recrutare, contabila, etc, ajung la stadiul de lansare. Ce fac cu echipa? O dau afara? Le dau preaviz? Oare ei nu stiau de mai demult ca pleaca? Pastrez o parte? Erau project based (freelanceri)? Lucrau la ora? Daca pleaca in prenatal? Etc.
Etc.
Care sunt avantajele " in house" pentru un proiect ( de turism in cazul asta ) si dezavantajele unei agentii?
-------------------------------------
Dupa o discutie de aprox 2h cu imagini, as vrea sa postez aici ceea ce am sustinut telefonic, pentru ceilalti membrii care isi doresc sau au deja un proiect pe nisa.
Eu am oprit vacanta.com acum aprox 2 ani, dupa cateva experiente care m-au prins nepregatit.
- agentiile de turism (majoritatea sunt reselleri, iar cei mari au alta abordare, complet separata de online). Venituri mult sub estimari.
- expedia (planuiam sa intregrez biletele de avion, croaziere si hoteluri, dar intre timp s-au schimbat reguli, reglementari, fiind obligat la comisioane mici si multe alte detalii legale).
- penalizare google (eram top 3 dupa doar 3 luniasa ca a venit "manuala", nu erau penguin, panda, etc atunci). Am considerat penalizarea un avantaj, din motive de strategie (urcasem prea repede si site-ul nu era nici pe departe gata pentru vizitatori)
- proprietarii (doar 7.5% ok, procent obtinut dupa o campanie de promovare (pentru analiza), pe un volum de 1200 locatii). Venituri mult sub estimari.
- costuri (platite deja pana atunci si estimate pentru viitor)
- etc
Asa ca am decis dupa un ultim cartus (testul cu proprietarii) sa opresc complet proiectul, pe termen nelimitat.
Un portal de turism in 2014 implica o investitie de minim 250k euro. 20-50k portal (+ mentenanta), 50-70k seo/an (strategie de 3 ani), cheltuieli lunare (angajati, chirii, etc) ...
Monetizarea se face pe categorii, doar ca fiecare categorie are problemele ei cu "platitorii". Estimativ, abia dupa 3 ani se poate discuta de amortizarea investitiei si poate de profit. Investitia depaseste lejer 250k in cei 3 ani.
Mai exita in acelasi timp un detaliu destul de important: Google.
Fiind un proiect online, depindem de google. Presupunem ca totul este dezvoltat corect, nu exista probleme cu site-ul, penalizare, clienti, etc, avem trafic si incepem sa construim un brand in turism (pe seama altora = agentii de turism). Cum google adora brandurile, iar booking are deja seo pe romania, in cei 3 ani sunt sanse foarte mari ca top 10 sa fie detinut de brand-uri (fix o parte din agentiile promovate de portal).
Daca maine exepedia adauga .ro, tripadvisor (inclusiv site-ul de vacation rentals), homeaway, etc, nu exista competitie cu brandurile romanesti. In acelasi timp, dupa cum se observa simplu, nici un brand online nu cumpara un brand romanesc cand se lanseaza in ro, ei doar vin (pun un .ro sau limba romana).
Ajung macar 3 branduri pe fiecare nisa in cei 3 ani? Nu stiu daca 3, dar aproape sigur o sa avem 1-2 branduri mari pe nisa pana in 2016. Daca Google decide ca vrea si el sa vanda in ro (afiliat), cazare, bilete de avion, croaziere, last minute, etc, sunt 3. Se mai adauga 3 in adwords (brandurile tin anunturi adwords indiferent de organic) + competitia locala care este obligata la investitii consistente in promovare.
Discutia a fost mai lunga, dar e deja tarziu.
Asa ca solutiile mele au fost urmatoarele:
- o nisa noua, fara concurenta (i-am dat exemple)
- o singura nisa pe site (fara schimbarea lui = costuri minime) pana la maturizare (venituri), urmand sa dezvolte din profit restul de nise, mai greu, dar cu investitie mai mica
- renuntarea la proiect si incercat alt tip de business (i-am dat exemplu), dar pe aceeasi nisa.
In functie de bugetul lui, se poate opta pentru toate 3 (1+2+3), oricare doua sau una dintre ele.
Acum el stie ce si cum, eu mi-am facut treaba![]()

asa ca a venit "manuala", nu erau penguin, panda, etc atunci). Am considerat penalizarea un avantaj, din motive de strategie (urcasem prea repede si site-ul nu era nici pe departe gata pentru vizitatori)
Răspunde cu citat