Interesant subiect, doar ca e din categoria "la bere". Exact asta incerc si eu sa fac de 6 luni, sa schimb aproape complet gama de servicii si sa incerc alte nise, pentru ca trendul in web este complet altul.
Eu am un dubiu mare despre economia romaniei, pentru ca stiu clar ca pensiile parintilor mei sunt platite de FMI, ca si multe alte cheltuieli din buget. Cunosc bugetari care o duc foarte bine, dintr-un singur motiv = incaseaza "daruri", etc. Plus mii de exemple. Economia noastra nu este de foarte multi ani pe baza de cifre reale, cum nu era nici inainte de 2008 (creditele dadeau consumul), credite care acum sunt aproape inexistenta.
Viitor? Suna rau de tot. De ce? pentru ca nu vad sau gandesc nici o solutie prin care Romania sa o duca mai bine, chiar niciuna. Urmeaza imprumuturi, imprumuturi si iar imprumuturi. Citeam acum 1 sapt un articol interesant, cum ca Renault analizeaza serios sa plece din Romania, datorita lipsei unei autostrazi (rad si curcile) care le creste costul unei masini de la 69-200 euro, inmultit cu nr de masini.... pierd undeva la cateva zeci de milioane euro anual. Cine vine? De plecat au plecat multi, dar de venit?
A doua problema importanta o reprezinta calificarea fortei de munca, care o data cu generatiile, scade dramatic. Romania avea un avantaj major prin calificarea fortei de munca, exploatat din 1990. Ca sa investeti in Romania, ai nevoie de facilitati fiscale, .... si forta de munca calificata, lucru care dispare efectiv in fiecare an. Colaborat cu exodul masiv de forta calificaita, ne lasa in postura in care platim foarte mult pentru "calificare", beneficiem de servicii execrabile (bugetari: doctori, administratie, invatamant ...) si intram in zona in care facem tot posibilul sa platim cat mai putine taxe, pentru ca stim clar ca nu primim nimic inapoi.
A treia problema o reprezinta scaderea dramatica a sumelor care ajung in Romania, de la cei 5 milioane+ romani plecati in ultimii ai. Ei erau cei care isi tineau familiile luna de luna, isi cumparau sau construiau case, isi faceau vacantele, concediile la noi, etc. An de ani valorea sumelor trimise scade, raportat la problemele fiecaruia cu job-urile sau situatia financiara din tara in care traieste.
Consumul? De unde? In afara de cateva tipuri de joburi si corporatii, cine creste salariile? Cheltuielile cresc an de an, dar salariile? Creditele sunt rare, deci de unde venituri suplimentare?
si discutia poate continua la infinit.
-----------------------
Cat despre nise, nu are sens sa vorbim. Totul este in scadere, fara sanse de revenire, pacat ca oamenii nu inteleg asta. Toti spera la "ceva" care nu a existat niciodata.
Eu vorbesc cu foarte multe persoane, majoritatea proprietari de afaceri si observ an de an, ca nu exista o crestere a "culturii" pentru online, iar strategii si planuri pe 3-5 ani sunt termeni "grei" pentru majoritatea. Toti merg la ghici, lasa ca vedem noi la anu', am eu o smecherie, am prins o nisa buna, etc. Dar peste 5 ani? Ce conteaza!
Daca pentru online, exista sanse oricand, iar daca nu, exista "afara", pentru cei cu afaceri locale, sansele sunt minime. Trebuie sa inteleaga ca "acum" este "bine", iar daca "acum" se vaita, stai sa vezi ce vine.
Acum nu este criza, suntem tot intr-o perioada de "fals" cat timp ne imprumutam pentru a acoperi deficitele. Ar trebui sa urmeze normalitate si abia dupa criza, ca sa putem discuta de criza.
----------------------------
Cat despre imobiliare, fara "prima casa" sau "noua casa", piata ar ajunge la normalitate, dpdv cerere si oferta dar si a preturilor. Cat timp sunt interese pentru dezvoltatori, statul plateste mare parte din piata imobiliara. Cum prin ardeal erau sate intregi goale prin 2000, sunt sanse mari sa ajungem la orase intregi goale (ca la chinezi) prin 2030 
Ca sa-l citez pe colegul c_n_m, "nu vad nimic bun in viitor pentru RO".
Ultima modificare făcută de Tom; 22nd February 2014 la 23:44.
Nu trimite PM cu intrebari, posteaza pe forum! Nu ofer sfaturi, audit sau raspunsuri pe PM.