Pagina 1 din 4 123 ... UltimulUltimul
Rezultate 1 la 10 din 39

Subiect: Ce se intampla in economia din Romania?

emm
    emm este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    58
    Data înscrierii
    11th November 2006
    Posturi
    829
    Putere Rep
    58

Implicit Ce se intampla in economia din Romania?

Deschid acum un mini subiect, numai bun de bar & lobby.
    Sa formulez.

Pana recent, eram un mare contributor la Google Adwords, si mai platesc partial si pe reteaua de display. Asta inseamna ca, pentru cativa utilizatori, o parte din bani veneau de la mine. Un contributor important se pare, din moment ce cateva cineva de la Google ma tot suna, asa cam din 10 in 10 zile.

Dar asta nu mai e valabil astazi.

In afara de trimis acasa jumatate din personal, am redus cheltuielile cu reclama la 30%, si planific sa renunt in cea mai mare parte la ele, sau chiar complet pe cat posibil.
    Pe de alta parte, imi "vad" competitorii, prin sumele licitate pe cuvintele cheie. S-au subrezit si ei foarte rau. Pe anumite segmente, am ramas singur, vorba unui fost partener de-al meu ("am ramas singuri, trebuie sa stingem lumina"). Pe alte produse, nu exista cerere. Intra mii de vizitatori, suna cativa pe telefon sau dau un mail, iar cei care suna, vor "bucatele mici" si se vaita daca trebuie sa cumpere de mai mult de 100 de lei. Desigur ca nu ma plang totusi; nu o duc asa de rau, pentru ca am activat un plan de salvare. Si am un alt plan de marketing, cat si destule planuri secundare din care va iesi ceva la un moment dat. Dar nu ma pot abtine, sa nu ma ingrijoreze imaginea de ansamblu.

Am activat si activez de ani de zile pe segmentul industrie si constructii. Si asta pe relativ multe sub-nise, activitatea este multi-nisa. Va pot spune cu certitudine, ca in perioada decembrie 2012-martie 2013, consumul industrial (si sincron si la marele public, atat cat prindem din el) pe segmentul de materiale a scazut cu 30%. Scaderea resimtita de noi a fost de 20% pe 2013, iar pentru diferenta gasesc explicatia faptului ca ne-am imbunatatit semnificativ procesele interne in anumite aspecte. Dar desigur ca nu putem face minuni. Iar valoarea medie per vanzare a scazut drastic.

In perioada decembrie 2013-februarie 2014, consumul a scazut, din nou, cu 20%. Ceea ce inseamna ca, fata de acum 2 ani, consumul industrial a scazut cu 40-50%. In domeniul pe care activez, schimbarile de acest gen din economie se resimt instantaneu (in 2008 la debutul crizei, timp de o luna nu am avut nici un singur client si nici un singur telefon). Dat fiind ca toate sursele imi indica aceeasi scadere, si ca scaderea s-a produs simultan indiferent de nisa, spune ca e putin probabil sa "mi se para mie" si cam asta e realitatea. Desigur, poate fi mai bine sau mai rau, functie de domeniu.

Toti concurentii (cu unii din ei am o relatie mai relaxata) si producatorii interni, mai exista si cativa din astia, au inregistrat aceleasi cifre in scadere. Iar in aceasta zona, firmele cu o marja de profit de peste 5% sunt extrem de rare. Majoritatea lucreaza cu 1-3%. Aplicati o scadere de 40-50% peste asta, si va dati seama ce iese.

Colaboram cu un transportator important, unul dintre cei mai mari din tara, caruia ii mai dadeam periodic si ceva comenzi mici. Cate un palet, de colo colo. Zilele trecute au sunat si au zis: "Chiar nu mai aveti comenzi din acelea? Ce bune erau...." Si cand ma plimb prin Bucuresti, constat cu uimire ca s-a mai inchis inca un alt grup de magazine pe care le stiam. Zone intregi afiseaza "de inchiriat", unde altadata nu aveai sanse sa prinzi un magazin, stiu sigur pentru ca am cautat multa vreme, si nu am gasit atunci.

Am diverse rude care desfasoare diverse activitati independente sau firme, in general nu foarte mari, dar desigur ca aduc bugetul familiei. Unul e pe conta. Altul este pe servicii catre persoane fizic, reparatii diverse. Un altul este comisionar vamal. Samd. Niciunul nu are de lucru, nici macar cat sa subziste si sa-si plateasca chiria si mancarea.

Ma intreb, ma foarte intreb, ce se intampla in realitate.

Ca zona euro este in recesiune, nu mai e un secret. Germania si UK o duc relativ ok, insa in Spania, Italia si Portugalia e jale mare. Global, bine o duce Asia si America de Sud. La noi, raportam crestere economica record (?). Multa vreme nu am facut legatura, cum vine asta? Dar m-am prins, din momentul in care au inceput sa recunoasca public prin telejurnale, ca a scazut consumul in general. Merge insa productia la export, in speta autoturisme. Iar partea proasta este ca aceasta zona contribuie substantial la PIB, insa profiturile (banuiesc eu) nu raman in tara sa circule, ci sunt exportate. Este un PIB care nu ramane in tara, in buna parte. De aici, deficit de lichiditati si asa mai departe. Iar noi favorizam aceste companii cu facilitati. Ma rog, nu vreau sa o dau in politica, nu e zona mea. Dar constat diverse.

Va intreb acum, mai merg lucrurile la voi? Putem deslusi ce se intampla?

Cei care lucreaza pe zona retail, pot sa nu resimta totdeauna asta. Spre exemplu zona farmaceutica e in crestere majora (nu e de mirare, fiindca romanii sunt din ce in ce mai stresati si implicit mai bolnavi). Stiu ca pe multe zone, spre exemplu, RPM din adsense nu mai este ce era odata. Nu e de mirare, pentru ca multi advertiseri si-au redus sau eliminat bugetele.

Intrebarea mea are un sens. O mare parte din sansele pe care le ai pentru a asigura viitorul unei companii, este sa reusesti sa intrevezi viitorul. In crestere sau in scadere, e foarte important sa te prinzi macar cu 3,6,12 luni in avans, in ce directie merge trenul. Si la ora asta, nu pot sa zic ca intrevad corect, iar ce vad, nu imi place.

CalinB este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    26
    Data înscrierii
    20th January 2014
    Posturi
    447
    Putere Rep
    26

Implicit

Da, observ si eu o oarecare scadere a cererii, in domeniul serviciilor. Multi clienti mi se plang care presteaza diferite servicii, ca nu au avut incasari de multa vreme, sau ca asteapta dupa bani de la clientii lor.

Din ce am auzit, se preconizeaza o criza si mai mare...

cRadu este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    26
    Data înscrierii
    25th March 2013
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    56
    Posturi
    123
    Putere Rep
    26

Implicit

Citat Postat în original de emm Vezi Post
    Am activat si activez de ani de zile pe segmentul industrie si constructii. Si asta pe relativ multe sub-nise, activitatea este multi-nisa. Va pot spune cu certitudine, ca in perioada decembrie 2012-martie 2013, consumul industrial (si sincron si la marele public, atat cat prindem din el) pe segmentul de materiale a scazut cu 30%. Scaderea resimtita de noi a fost de 20% pe 2013, iar pentru diferenta gasesc explicatia faptului ca ne-am imbunatatit semnificativ procesele interne in anumite aspecte. Dar desigur ca nu putem face minuni. Iar valoarea medie per vanzare a scazut drastic.
    Pe partea de constructii rezidential, cateva date statistice:
    locuinte finalizate pe tara:
    26.400 in 2000
    ...
    30.100 in 2004
    32.900 in 2005
    39.600 in 2006
    47.300 in 2007
    67.300 in 2008
    62.500 in 2009
    48.800 in 2010
    44.400 in 2011
    42.600 in 2012
    cca 40.000 in 2013
    probabil putin peste 40.000 in 2014

Deci in 2012-2014 se construieste pe an cam cat se construia in 2006.

CalinB este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    26
    Data înscrierii
    20th January 2014
    Posturi
    447
    Putere Rep
    26

Implicit

Da, ai dreptate, dar uitate la agentiile imobiliare. Am prieteni cu agentii imobiliare si toti se plang, ziceau ca asa rau nu le a mers niciodata. Chiar daca se construieste, nu mai exista tranzactii.

cRadu este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    26
    Data înscrierii
    25th March 2013
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    56
    Posturi
    123
    Putere Rep
    26

Implicit

Citat Postat în original de CalinB Vezi Post
    Chiar daca se construieste, nu mai exista tranzactii.
    In 2013 numarul tranzactiilor a crescut.
    http://www.capital.ro/numarul-tranza...6-in-2013.html

Agentiile (cred ca ) au 2 probleme:
    - clientii negociaza mai drastic comisionul.
    - multi vanzatori/cumparatori cauta sa vanda/cumpere fara agentii.

attempt este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    38
    Data înscrierii
    12th February 2007
    Locaţie
    Satu Mare
    Vârstă
    44
    Posturi
    490
    Putere Rep
    38

Implicit

Banuiesc ca nu este vorba de o anumita sezonalitate in domeniile in care activezi. Sezonalitatea poate fi uneori mai evidenta in functie de context si recupereaza ulterior.

Cresterea economica o avem pe ultimul trimestru din export auto si agricultura din ce am inteles..Eu cred ca lucrurile se poralizeaza in jurul unor persoane, firme, orase. Efectul crizei.
    In anumite orase lucrurile merg foarte prost dar in altul foarte bine in acelasi domeniu.
    Numarul de salariati inregistrati a scazut dar PIB-ul nu a scazut la fel. Teoretic romanii sunt mai eficienti. Practic ramane pe piata doar cine face bani, putini ca numar dar profituri mari. Banii nu se intorc la populatie.

Daca 1000 de firme fac fiecare un profit de cate 50.000 de euro sau 10 firme de cate 5.000.000 eur, in a doua categorie banii iau cu totul alte directii. In prima categorie se vor duce mai predilect catre consum. In a doua categorie se duc catre investitii sau plasamente mai inteligente.

Inca se fac bani in tara, dar putini fac tot mai mult. O alta abordare este ca nu se mai gandeste pe termen lung. Gandirea pe termen lung permitea reinvestirea banilor, dorinta de a creste cota de piata nu neaparat profitul.
    Ultima modificare făcută de attempt; 22nd February 2014 la 23:21.

Tom
    Tom este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    131
    Data înscrierii
    25th September 2010
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    48
    Posturi
    3.169
    Putere Rep
    131

Implicit

Interesant subiect, doar ca e din categoria "la bere". Exact asta incerc si eu sa fac de 6 luni, sa schimb aproape complet gama de servicii si sa incerc alte nise, pentru ca trendul in web este complet altul.

Eu am un dubiu mare despre economia romaniei, pentru ca stiu clar ca pensiile parintilor mei sunt platite de FMI, ca si multe alte cheltuieli din buget. Cunosc bugetari care o duc foarte bine, dintr-un singur motiv = incaseaza "daruri", etc. Plus mii de exemple. Economia noastra nu este de foarte multi ani pe baza de cifre reale, cum nu era nici inainte de 2008 (creditele dadeau consumul), credite care acum sunt aproape inexistenta.

Viitor? Suna rau de tot. De ce? pentru ca nu vad sau gandesc nici o solutie prin care Romania sa o duca mai bine, chiar niciuna. Urmeaza imprumuturi, imprumuturi si iar imprumuturi. Citeam acum 1 sapt un articol interesant, cum ca Renault analizeaza serios sa plece din Romania, datorita lipsei unei autostrazi (rad si curcile) care le creste costul unei masini de la 69-200 euro, inmultit cu nr de masini.... pierd undeva la cateva zeci de milioane euro anual. Cine vine? De plecat au plecat multi, dar de venit?

A doua problema importanta o reprezinta calificarea fortei de munca, care o data cu generatiile, scade dramatic. Romania avea un avantaj major prin calificarea fortei de munca, exploatat din 1990. Ca sa investeti in Romania, ai nevoie de facilitati fiscale, .... si forta de munca calificata, lucru care dispare efectiv in fiecare an. Colaborat cu exodul masiv de forta calificaita, ne lasa in postura in care platim foarte mult pentru "calificare", beneficiem de servicii execrabile (bugetari: doctori, administratie, invatamant ...) si intram in zona in care facem tot posibilul sa platim cat mai putine taxe, pentru ca stim clar ca nu primim nimic inapoi.

A treia problema o reprezinta scaderea dramatica a sumelor care ajung in Romania, de la cei 5 milioane+ romani plecati in ultimii ai. Ei erau cei care isi tineau familiile luna de luna, isi cumparau sau construiau case, isi faceau vacantele, concediile la noi, etc. An de ani valorea sumelor trimise scade, raportat la problemele fiecaruia cu job-urile sau situatia financiara din tara in care traieste.

Consumul? De unde? In afara de cateva tipuri de joburi si corporatii, cine creste salariile? Cheltuielile cresc an de an, dar salariile? Creditele sunt rare, deci de unde venituri suplimentare?

si discutia poate continua la infinit.
    -----------------------

Cat despre nise, nu are sens sa vorbim. Totul este in scadere, fara sanse de revenire, pacat ca oamenii nu inteleg asta. Toti spera la "ceva" care nu a existat niciodata.

Eu vorbesc cu foarte multe persoane, majoritatea proprietari de afaceri si observ an de an, ca nu exista o crestere a "culturii" pentru online, iar strategii si planuri pe 3-5 ani sunt termeni "grei" pentru majoritatea. Toti merg la ghici, lasa ca vedem noi la anu', am eu o smecherie, am prins o nisa buna, etc. Dar peste 5 ani? Ce conteaza!

Daca pentru online, exista sanse oricand, iar daca nu, exista "afara", pentru cei cu afaceri locale, sansele sunt minime. Trebuie sa inteleaga ca "acum" este "bine", iar daca "acum" se vaita, stai sa vezi ce vine.

Acum nu este criza, suntem tot intr-o perioada de "fals" cat timp ne imprumutam pentru a acoperi deficitele. Ar trebui sa urmeze normalitate si abia dupa criza, ca sa putem discuta de criza.

----------------------------

Cat despre imobiliare, fara "prima casa" sau "noua casa", piata ar ajunge la normalitate, dpdv cerere si oferta dar si a preturilor. Cat timp sunt interese pentru dezvoltatori, statul plateste mare parte din piata imobiliara. Cum prin ardeal erau sate intregi goale prin 2000, sunt sanse mari sa ajungem la orase intregi goale (ca la chinezi) prin 2030

Ca sa-l citez pe colegul c_n_m, "nu vad nimic bun in viitor pentru RO".
    Ultima modificare făcută de Tom; 22nd February 2014 la 23:44.
    Nu trimite PM cu intrebari, posteaza pe forum! Nu ofer sfaturi, audit sau raspunsuri pe PM.

c_n_m este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    40
    Data înscrierii
    25th February 2006
    Locaţie
    București / Ilfov
    Vârstă
    53
    Posturi
    622
    Putere Rep
    40

Implicit

Cand veniturile scad, este natural ca fiecare (fie firma, fie persoana fizica) sa isi chibzuiasca mai bine cheltuielile.
    In ce priveste numarul constructiilor noi / al vanzarilor vs. faptul ca agentiile imobiliare se plang ca nu prea mai au tranzactii, cred ca una din explicatii poate fi chiar cea din fraza precedenta: din ce in ce mai multi investitori isi promoveaza apartamentele noi in regim propriu pentru a reduce din costuri, fara sa mai apeleze la terti (agentii) pentru asta.
    In malluri si outleturi vezi din ce in ce mai multe obloane trase. Probabil ca detinatorii cladirilor respective merg pe pierdere sau mai au doar un plus foarte mic.
    In plan personal, incepem sa ne intrebam de ce am luat un abonament atat de scump la mobil daca folosim doar 30% din minutele alocate etc. Cumva, nevoiti fiind de veniturile in scadere, incepem sa ne optimizam cheltuielile, sa consumam doar produsele si serviciile strict necesare.
    Efectul general este al bulgarelui de zapada: consumul scade => scaderi de incasari ale firmelor => rata de profitabilitate a firmelor scade => scaderi de incasari ale firmelor partenere + scaderi de salarii si/sau somaj atunci cand firmele se inchid => consumul scade si mai mult.

Iar la cum merg lucrurile (terenurile si resursele naturale vandute pe mai nimic strainilor, exploatarea salbatica a padurilor, autostrazi facute scump si prost, un fond de pensii care a fost pus pe butuci de multi ani, legislatia fluctuanta, birocratia sufocanta, coruptia generalizata, clasa politica infecta indiferent de partid, prosteala zilnica de la televizor etc, etc) nu vad nimic promitator in RO

Fium este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    33
    Data înscrierii
    29th March 2009
    Locaţie
    TIMISOARA
    Posturi
    556
    Putere Rep
    33

Implicit

Eu nu asa generaliza, imobiliarele nu sunt un etalon al economiei pana la urma. Ce am avut noi in plin bum a fost artificial, iar ,, traseul'' afacerii era plin de lacune si risipa. Piata pe anumite zone este saturata, etc.

Am o felie mica dintr-o afacere destul de mare, si totul a inceput in plina criza. Anul trecut in august am reusit sa ne recuperam banii investiti si respectiv sa ajungem pe profit. In primele doua luni din 2014 realizarile au fost duble fata decat ne-am propus. Sunt constient ca economia in Romania este extrem de fargila si oricand se poate prabusi totul, dar in acelas timp sunt sigur ca orice necaz pentru o firma poate fi o sansa pentru alta firma.

In ziua de azi nu e suficient sa te adaptezi, trebuie sa o faci mai repede si mai bine decat altii.

matei este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    44
    Data înscrierii
    6th October 2010
    Vârstă
    37
    Posturi
    888
    Putere Rep
    44

Implicit

Adaugati si faptul ca Romania a cazut din mainile unor corupti in mainile unor hoti flamanzi si mai incompetenti si aveti in fata... cheia falimentului.
    Ma ocup si cu testare manuala/automata.
    PS:Vand advertoriale ieftine pe site cu profil medical.

Pagina 1 din 4 123 ... UltimulUltimul

Informații subiect

Utilizatori care navighează în acest subiect

Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)

Thread-uri Similare

1. Ce se intampla
    De midanius în forumul Studii de caz
    Răspunsuri: 4
    Ultimul Post: 14th September 2012, 11:16
  2. Ce se intampla?
    De Buta Paul în forumul Adsense
    Răspunsuri: 4
    Ultimul Post: 20th November 2008, 15:20
  3. ce se mai intampla?
    De inscaun în forumul Bar, lobby...
    Răspunsuri: 14